Η πολωνική συντηρητική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προβάλει μια «ειδική διαφήμιση» πριν από κινηματογραφικές προβολές της ταινίας “Green Border“, μιας βραβευμένης ταινίας που αφηγείται δεινά που βιώνουν πρόσφυγες στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες εκλογές, να υπερασπιστεί την μεταναστευτική του πολιτική.

Σε σκηνοθεσία της Πολωνής σκηνοθέτιδας Αγκνιέσκα Χόλαντ, η ταινία έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τους συντηρητικούς στην χώρα, πριν από την πρεμιέρα της σε πολωνικούς κινηματογράφους αύριο Παρασκευή.

Η ασπρόμαυρη ταινία αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από τη Συρία και μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν που στέλνονται μπρος πίσω στα σύνορα, αντιμετωπίζοντας βάναυση μεταχείριση από συνοριοφύλακες που αδιαφορούν για τα δεινά τους, ενώ ακτιβιστές προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία.

Η μετανάστευση έχει αναδειχθεί ως κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, με το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να υποστηρίζει ότι μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων.

Επίσης το PiS υποστηρίζει ότι η απεικόνιση στην ταινία του τι συμβαίνει με τους μετανάστες που περνούν στην Πολωνία από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, ντροπιάζει εκείνους που προστατεύουν την Πολωνία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπλάζεϊ Πομπόζι χαρακτήρισε την ταινία μια «αηδιαστική συκοφαντία».

«Σε αίθουσες προβολής καλλιτεχνικών ταινιών σε όλη την Πολωνία, σε προβολές (της ταινίας) θα προηγηθεί μια ειδική διαφήμιση για στοιχεία που απουσιάζουν στην ταινία», τόνισε ο υφυπουργός σε δημοσιογράφους.

«Οι διαφημίσεις μας δείχνουν το πλαίσιο της υβριδικής (συνοριακής) επιχείρησης και την πορεία αυτής της επιχείρησης και ποιες λύσεις έχουμε εισαγάγει για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Πολωνών γυναικών και ανδρών», πρόσθεσε.

Δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές σε ποια βάση οι κινηματογράφοι θα προβάλλουν τη διαφήμιση.

Μετανάστες άρχισαν να συρρέουν στα ανατολικά πολωνικά σύνορα το 2021 αφού η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή προσφέροντας μια ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – μια κίνηση που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει τεχνητή κρίση. Οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα.

Η ταινία “Green Border”, που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, αφηγείται την ιστορία προσφύγων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, ακτιβιστών και συνοριοφυλάκων, των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται στα παγωμένα, βαλτώδη δάση μεταξύ των δύο χωρών.

Η σκηνοθέτιδα Χόλαντ είχε προηγουμένως απορρίψει την κριτική για την ταινία, λέγοντας ότι η ταινία είναι «μια προσπάθεια να δοθεί φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή».