Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζήτησε από τον οργανισμό να προετοιμάσει το έδαφος στο Κυπριακό, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

Στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε περαιτέρω πως «όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου, διορίζοντας, ως πρώτο βήμα, έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, για να διερευνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Υπογράμμισε πως δεσμεύεται να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση «που θα διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων συμπατριωτών μου — Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων — όλα σε ίση βάση».

«Μια συνολική διευθέτηση που θα τους επιτρέψει να ευημερήσουν σε συνθήκες συνύπαρξης και ειρήνης, χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και σύστημα εγγυήσεων που δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων βάσει του συμφωνηθέντος πλαισίου, διατηρώντας τα κεκτημένα του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Σημείωσε πως το να εργαστεί για ειρήνη στην Κύπρο είναι απόλυτη προτεραιότητά του και θέλει να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει, και ποτέ δεν θα υπάρξει, άλλη βάση για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος από αυτήν που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αγαπητέ κ. Ερντογάν, η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν», υπογράμμισε.