Το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να γέρνει μέχρι στιγμής στο μέρος της Ρωσίας – με βάση δυτικούς αναλυτές- λόγω της στασιμότητας του, ωστόσο οι κυρώσεις, η ανταρσία της Wagner και η ουκρανική αντεπίθεση δημιουργούν έλλειμμα σε στρατιώτες.

Η Μόσχα σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια νέα γενική επιστράτευση, κυκλοφορεί μια νέα προπαγανδιστική διαφήμιση, που υπόσχεται σπίτια και πλούτη, τα οποία βρίσκονται στη γειτονική της χώρα.

Το Business Insider σε άρθρο που υπογράφει η Katherine Tangalakis-Lippert, αναφέρει ότι στο βίντεο διάρκειας 45 δευτερολέπτων, φαίνονται δύο στρατιώτες που πολεμούν στη πρώτη γραμμή. «Ξέρεις πού βρίσκονται οι λόφοι Pechersk, στο Κίεβο;», ρωτάει ο ένας για να λάβει την απάντηση «είναι στο κέντρο της πόλης, η θεία μου μένει εκεί. Είναι μια δροσερή περιοχή. Γιατί με ρωτάς;».

«Έχω ένα όνειρο. Θέλω να αγοράσω ένα διαμέρισμα εκεί. Όταν τελειώσει ο πόλεμος και ανακαταλάβουμε το Κίεβο, θα μεταφέρω την οικογένειά μου εκεί», τονίζει ο πρώτος στρατιώτης και τότε προβάλει με μεγάλα γράμματα η εξής φράση: «Διάλεξε την πόλη των ονείρων σου».

«Το να ντύνεσαι στα χακί, σου προσδίδει αρρενωπότητα»

Ο Brendan Cole γράφει στο Newsweek ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί προπαγανδιστικό βίντεο για να στρατολογήσει στρατιώτες. Αντιθέτως, όλη η χώρα έχει γεμίσει με διαφημίσεις από την αρχή του πολέμου που καλούν τον ανδρικό πληθυσμό να καταταγεί στο στρατό.

Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κυκλοφορεί ένα βίντεο, που αναφέρει: «Μπορείτε να κάνετε διάφορες καθημερινές δουλειές, όπως υπάλληλος καταστήματος ή οδηγός ταξί. Είναι όμως αυτή πραγματικά η δύναμή σου; Ή τελικά είσαι… άντρας;». «Το να ντύνεσαι στα χακί, σου προσδίδει αρρενωπότητα και όχι μόνο», σημειώνει στη συνέχεια και τονίζει ότι «μόνο αν έρθεις στον στρατό είσαι πραγματικός άντρας».

Η σιωπή πριν την καταιγίδα;

Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε στρατιώτες, όχι λόγω πληθυσμού -διαθέτει 143 εκατομμύρια άτομα-, αλλά γιατί κανείς δεν είναι πρόθυμος να πολεμήσει ή αν είναι, δεν διαθέτει την εμπειρία που χρειάζεται. Μάλιστα, τονίζουν ότι το πρόβλημα εντείνεται μετά την ανταρσία της Wagner και τις εκκαθαρίσεις στις μισθοφορικές τάξεις.

Ωστόσο, άλλοι είναι πιο σκεπτικοί με τις έντονες προσπάθειες στρατολόγησης και θεωρούν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή έμψυχο δυναμικό, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχημένη επιστράτευση που έκανε ο Πούτιν πριν λίγο καιρό και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, πιστεύουν ότι η Ρωσία θέλει να καταταγεί όσο το περισσότερο γίνεται εθελοντικά ο κόσμος, προκειμένου να μην γίνει νέα επιστράτευση και ξεσπάσουν αντιδράσεις.

Επίσης, αναλυτές επεξεργάζονται ένα δυσοίωνο σενάριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει μόνο το μέλλον. Τη τελευταία φορά που ρωσικό προπαγανδιστικό βίντεο υπέρ της στρατολόγησης έκανε αίσθηση εκτός Ρωσίας, είναι λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η ουκρανική αντεπίθεση. Τώρα, καθώς είναι φθινόπωρο και ο χειμώνας πλησιάζει, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών θα μειωθούν.

Η λογική επιτάσει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και από τη ρωσική πλευρά, δεδομένου όμως του πολέμου φθοράς που διεξάγεται και τις ελλείψεις που θα αντιμετωπίσει σε έμψυχο και άψυχο υλικό η Ουκρανία, είναι πιθανό η Ρωσία να προετοιμάζεται για επίθεση το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό το σενάριο παραμένει ακραίο μέχρι στιγμής, όμως ορισμένοι φοβούνται, ότι οι συγκρούσεις μπορεί να ενταθούν τους επόμενους μήνες και ότι η Μόσχα ξεκινάει να λαμβάνει τα μέτρα της.