Μπορεί ακόμη να αμφισβητείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της η τοποθέτηση του Κρεμλίνου πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία – σε επίπεδο όπλων – μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν έφυγε με άδεια χέρια από τη χώρα.

Τα δώρα που έλαβε από Ρώσους αξιωματούχους ήταν πολλά και ορισμένα μεγάλης σημασίας καθώς οι δύο χώρες επιχειρούν να βάλουν στην άκρη τη δυσπιστία που κυριαρχούσε στις σχέσεις τους τα προηγούμενα χρόνια και να περάσουν στο επόμενο επίπεδο… σύσφιξης των δεσμών τους.

Αρχικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κυβερνήτης της περιοχής Πριμόρσκι, Όλεγκ Κοζεμιάκο, χάρισε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ένα «σετ μοντέρνων, ελαφριών πανοπλιών» σχεδιασμένων για «επιθετικές επιχειρήσεις» που προστατεύουν το στήθος, τους ώμους, το λαιμό και τη βουβωνική χώρα, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά τη σύνοδο με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έλαβε ένα ρωσικό τουφέκι της «υψηλότερης ποιότητας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, έδωσε στον φιλοξενούμενό του ένα γάντι από διαστημική στολή που φόρεσε κάποιος κοσμοναύτης.

Στο Βλαδιβοστόκ, όπου ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους και ένα πολεμικό πλοίο, δέχθηκε ως δώρο ένα γούνινο καπέλο από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Το καπέλο «ήταν στο σωστό μέγεθος, ήταν ένα δώρο από καρδιάς και άρεσε στον σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ουν» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πιονγκγιάνγκ, Αλεξάντερ Ματσεγόρα.

Η παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έλαβε ακόμη ως δώρα 5 μονής κατεύθυνσης επιθετικά drone καθώς και ένα αναγνωριστικό Geranium-25, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το TASS και το οποίο παραβιάζει τουλάχιστον δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας, εγκεκριμένα και από τη Μόσχα.

Όλα τα αντικείμενα που χάρισαν οι Ρώσοι στον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, θα εκτεθούν στο Μουσείο «φιλίας» στους λόφους του όρους Μιοχιανγκσάν, 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου φυλάσσονται τα δώρα που έλαβαν οι τρεις γενιές ηγετών του Βόρειας Κορέας, κατά τα σπάνια ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Το εύρος και η σπουδαιότητα των συλλογών που φιλοξενεί το καθιστούν συγκρίσιμο με το Λούβρο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας.