Τα προσκλητήρια βρίσκονται ήδη στα χέρια σας. Το φετινό καλοκαίρι έχετε να πάτε σε αρκετούς γάμους καθώς οι φίλοι σας πήραν την απόφαση να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας και η φράση που τριβελίζει το μυαλό σας είναι μία «τι φοράμε;».

Αρχικά αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως το outfit της καλεσμένης δεν βασίζεται μόνο στο προσωπικό στιλ της κάθε γυναίκας αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέρος όπου θα τελεστεί ο γάμος, το ύφος του και φυσικά με την εποχή που θα πραγματοποιηθεί.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην ενδυματολόγο Μαρία Καραπλή που μας μίλησε για τα όσα απαγορεύεται να φορέσετε εάν είστε καλεσμένη σε γάμο ενώ μας εξήγησε τις διαφορές του ενδυματολογικού «Savoir Vivre» για τα μυστήρια που πραγματοποιούνται σε κάποια πόλη από αυτά που τελούνται σε κάποιο νησί ή δίπλα στη θάλασσα.

γαμος

Ο βασικότερος και απαράβατος κανόνας: Απαγορεύονται τα λευκά

«Δεν φοράμε ποτέ λευκά. Απαγορεύονται όλες οι αποχρώσεις του λευκού γιατί θα είναι σαν να είστε εσείς η νύφη. Το λευκό χρώμα είναι απαγορευτικό. Πρέπει να φοράτε κάτι που να μην θυμίζει νυφικό γιατί είναι ασέβεια προς τη γυναίκα που παντρεύεται και είναι η πρωταγωνίστρια της ημέρας» ξεκαθαρίζει η Μαρία Καραπλή στο Newsbeast διευκρινίζοντας πως αν και λατρεύει το μαύρο δεν το προτείνει για γάμους το καλοκαίρι καθώς είναι χειμωνιάτικο χρώμα.

«Σε έναν γάμο επειδή πάτε για να τιμήσετε το ζευγάρι δεν πρέπει να βάλετε τζιν εκτός και εάν αυτό έχει επάνω του λουλούδια, έχει στρας, έχει διάφορα πράγματα» προσθέτει η ενδυματολόγος.

Γάμος σε νησί ή σε παραθαλάσσιο μέρος

γαμος

Αν είστε καλεσμένη σε γάμο που θα πραγματοποιηθεί σε νησί ή σε παραθαλάσσιο μέρος το dress code είναι διαφορετικό από αυτό που ισχύει για τους γάμους στην πόλη.

Σε αυτή την περίπτωση τα αέρινα – μάξι φορέματα έχουν την τιμητική τους ενώ τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μένουν στην παπουτσοθήκη και τη θέση τους παίρνουν πιο άνετα υποδήματα.

Για να ταιριάξετε περισσότερο με το «περιβάλλον» σύμφωνα με την ενδυματολόγο Μαρία Καραπλή «τα ρούχα σας σε έναν γάμο σε νησί πρέπει να είναι πιο αέρινα και σε πιο παστέλ αποχρώσεις».

«Πρέπει να επιλέξετε υφάσματα τα οποία να μην κολλούν στο σώμα αλλά να είναι πιο χυτά. Δεν είναι απαραίτητο να είναι φαρδιά το βασικό θέμα είναι τα πανιά να πέφτουν πιο μαλακά στο δέρμα» σημειώνει.

Αναφερόμενη δε στα «σωστά για κάθε περίσταση παπούτσια» η Μαρία Καραπλή μας λέει πως πρέπει να είμαστε προσεκτικές με τα υποδήματα και όταν ο γάμος γίνεται σε κάποιο κτήμα. «Δεν γίνεται ο γάμος να είναι σε πλακόστρωτο και να φορέσετε τακούνι. Οπότε εκεί επιλέγετε ή πλατφόρμες ή φλατ παπούτσια όπως σανδάλια».

«Δεν είναι βολικό να υπάρχει γρασίδι και να φοράμε παπούτσια με τακούνι γιατί μπαίνουν μέσα στο γρασίδι, θα πρέπει να σας ξεσφηνώνουν και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο» συμπληρώνει.

παππούτσια

«Σε γάμους και γενικά σε πιο βραδινές εμφανίσεις επιλέγουμε μικρή τσάντα. Αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που είστε μητέρα και πρέπει να έχετε και τα πράγματα του παιδιού σας, τότε η τσάντα σας μπορεί να είναι μεγαλύτερη» λέει.

«Το πιο βασικό είναι να φοράς κάτι που να σου πάει και όχι κάτι που έχεις δει στο Instagram»

Εστιάζοντας στην τάση που δυστυχώς κυριαρχεί και δεν είναι άλλη από το να επιλέγουμε τα ρούχα μας όχι με βάση τα όσα με πηγαίνουν αλλά με βάση τους συνδυασμούς που κυκλοφορούν στo Instagram και στα υπόλοιπα social media η Μαρία Καραπλή επισημαίνει: «Το πιο βασικό είναι να φοράμε κάτι που να μας ταιριάζει».

«Πρέπει να φοράμε κάτι που να μας πηγαίνει και όχι κάτι επειδή το έχουμε για παράδειγμα δει στο Instagram, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνουμε» διευκρινίζει η Μαρία Καραπλή.

«Δυστυχώς υπάρχουν γυναίκες που νομίζουν για παράδειγμα πως επειδή βλέπουν ένα crop top μπορούν να το βάλουν ακόμη και εάν έχουν κοιλίτσα. Νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν μίνι ενώ τα πόδια τους δεν είναι τόσο λεπτά» υπογραμμίζει.

ρούχα ντουλάπα

«Μπορείτε να συνδυάσετε τα πράγματα έτσι ώστε να είστε μέσα στην μόδα και εάν έχετε παραπάνω κιλά ή ακόμη κι αν έχετε πολύ λίγα κιλά. Τίποτα δεν είναι απαγορευτικό. Δεν σημαίνει πως τα πιο γεμάτα σώματα πρέπει να φοράνε μόνο μονόχρωμα ή φαρδιά. Αυτό είναι λάθος. Τα γεμάτα σώματα με ένα σωστό εμπριμέ φόρεμα μπορούν να κρύψουν τις ατέλειες. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι στις γυναίκες με παραπάνω κιλά δεν πάνε τα πολύ φαρδιά ρούχα. Τα πολύ φαρδιά ρούχα πάνε στα skinny σώματα. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.

Τα ρούχα δε με κρόσσια προσθέτουν κιλά οπότε οι γυναίκες που δεν είναι αδύνατες καλό είναι να τα αποφεύγουν ή να επιλέγουν κρόσσια μόνο στην μπλούζα ή στο πάνω μέρος του ρούχου» δηλώνει η Μαρία Καραπλή.

Τι είναι φέτος στη μόδα

Ειδικά φέτος όπως μας λέει η ενδυματολόγος Μαρία Καραπλή την τιμητική τους έχουν τα έντονα χρώματα, τα εμπριμέ και τα φλοράλ. «Για να τα ταιριάξουμε όμως με εμάς θα πρέπει να βρούμε την απόχρωση που είναι η σωστή για την επιδερμίδα μας» σημειώνει και προσθέτει πως είναι καλύτερα να ψωνίζουμε στα φυσικά καταστήματα και όχι διαδικτυακά.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, τονίζει να πιάνουμε τα υφάσματα ώστε να καταλαβαίνουμε την υφή τους. «Επίσης είναι πολύ βασική η ποιότητα του ρούχου καθώς τα συνθετικά όσο καθαρές και αν είμαστε όσο ωραία αρώματα και εάν έχουμε βάλει μπορεί εάν ιδρώσουμε να μυρίσουν και δεν το θέλουμε» αναφέρει.

«Τα ρούχα πρέπει να τα φοράμε όχι να μας φοράνε» ξεκαθαρίζει κλείνοντας η ενδυματολόγος Μαρία Καραπλή.