Μία αστυνομικός κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης… χορεύτριας της Νέας Υόρκης. Η ένστολη που κάνει ντόρο στα social media ξεσήκωσε τα πλήθη με τουλάχιστον τρία βίντεο χορού που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο — συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο κάνει μπούγκι δίπλα σε έναν χορευτή του δρόμου. Ένα από τα βίντεο της αστυνομικού Josefa Familia την δείχνει να χορεύει με την στολή της με έναν άντρα —ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι πλήρωσε το κόμιστρο— αμέσως αφού πήδηξε μπροστά της από μια περιστροφική πύλη του Μετρό.

Το βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από τον @almightyarcher και έχει συγκεντρώσει 195.000 προβολές, δείχνει τους δύο να χορεύουν στο τραγούδι της Rihanna “If It’s Lovin’ That You Want”. Στο βίντεο, ο άνδρας πηδά από τις μπάρες καθώς η Φαμίλια, 36 ετών, τον συνοδεύει.

Σε ένα άλλο βίντεο, η Familia φαίνεται να βοηθά έναν άνδρα που φοράει τις μεγάλες κόκκινες μπότες των 350 δολαρίων του MSCHF, αφού προσποιείται ότι πέφτει από τις σκάλες του μετρό πριν χορέψουν οι δυο τους στο Prinz, το τραγούδι της Gabriela Bee «Highs & Lows», μεταδίδει η New Yorκ Post.

Σε ένα τρίτο βίντεο, η Familia ανεβαίνει μια σκάλα του μετρό και χορεύει με έναν άνδρα μπροστά σε έναν άνδρα αστυνομικό το “Can’t FWM” του ράπερ Big Boss Vette. Στη συνέχεια, ο άνδρας υψώνει και τους δύο. Το ντεμπούτο της στο χορό απέσπασε μικτές κριτικές.

«Μοιράζει αγάπη», έγραψε ένας χρήστης. «Ο Θεός να σε έχει καλά αστυνομικέ. Να είσαι ασφαλής» έγραψε ένας άλλος. «Χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς σαν αυτήν» πρόσθεσε ένας ακόμα.

Ωστόσο, κάποιοι συνάδελφοι δεν έγραψαν και τόσο κολακευτικά σχόλια.

«Κάνετε χορογραφημένα βίντεο ενώ υποτίθεται ότι εργάζεστε και άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα προβλήματα στο μετρό», εξοργίστηκε ένας αστυνομικός του Μανχάταν. «Όλοι είναι εκνευρισμένοι με αυτό. Άλλο αν ασχολείσαι με τις υποθέσεις της κοινότητας, άλλο αν κάνεις υπερωρίες στο μετρό».

Με τη συνομιλία μέσω τηλεφώνου, η Familia, η οποία έχει μόλις ένα χρόνο στη δουλειά, αναγνώρισε ότι ήταν στα βίντεο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Η Familia έχει τοποθετηθεί στην 24η περιοχή του Upper West Side, ανέφεραν αστυνοικές πηγές και έβγαλε πέρυσι 42.500 δολάρια.

«Αυτό είναι απολύτως αηδιαστικό», είπε ένας αστυνομικός στο Μπρονξ. «Πώς μπορεί ένας αστυνομικός που βρίσκεται σε υπηρεσία να κάνει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ εργάζεται όταν οι υπόλοιποι αστυνομικοί βρίσκονται εκεί έξω από το έδαφος και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους Νεοϋορκέζους;»

Ο συνταξιούχος υπολοχαγός της Νέας Υόρκης John Macari σχλίασε στο X, πρώην Twitter: «Εντάξει, θέλω να διασκεδάζω στη δουλειά, αλλά αυτό γίνεται λίγο γελοίο».

Αστυνομικές πηγές είπαν ότι ο αστυνομικός μετατέθηκε λόγω των βίντεο, αλλά εκπρόσωπος του NYPD είπε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα. «Γνωρίζουμε το βίντεο», είπε η εκπρόσωπος Τύπου. «Ο αξιωματικός δεν θα υπόκειται σε πειθαρχία». Η εκπρόσωπος δεν είπε εάν ο αστυνομικός μετατέθηκε ή αν είχε προηγούμενη έγκριση για τη δημιουργία των βίντεο, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας της Νέας Υόρκης για να κάνουν τους αστυνομικούς στο μετρό να φαίνονται πιο φιλικοί.

Ο Joseph Giacalone, συνταξιούχος λοχίας της Νέας Υόρκης και επίκουρος καθηγητής στο John Jay College of Criminal Justice, είπε ότι τα βίντεο παραβιάζουν την πολιτική του τμήματος. «Εκτός εάν η πολιτική έχει αλλάξει δραματικά, δεν πρέπει να εμφανίζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ φοράτε στολή εκτός εάν έχετε ειδική άδεια», είπε. «Είναι μια αντιεπαγγελματική εμφάνιση, ειδικά με την άνοδο της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια».