Το κίνημα του αντιτουρισμού αρχίζει να αυξάνεται σιγά – σιγά. Με σύνθημά τους το «τουρίστες πηγαίντε σπίτι σας», οι πόλεις που έχουν γεμίσει από τουριστική κίνηση, φωνάζουν πως δεν θέλουν άλλους.

Μια από αυτές τις πόλεις που έχει μπει δυναμικά στο κίνημα του αντιτουρισμού είναι το Άμστερνταμ. Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας δέχεται κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν στην πόλη για να ξεσαλώσουν, καθώς είναι γνωστή για τους χαλαρούς νόμους που έχει, όσον αφορά τα ναρκωτικά.

Μετά τις προσπάθειες να μπλοκαριστούν οι ξέφρενοι τουρίστες, τώρα το Άμστερνταμ θέλει να βάλει φρένο και στα κρουαζερόπλοια. Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ απαγόρευσε την είσοδο των κρουαζιερόπλοιων στο κέντρο της πόλης, καθώς η ολλανδική πρωτεύουσα προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών αλλά και τη ρύπανση. Μάλιστα, οι πολιτικοί δήλωσαν ότι τα πλοία δεν συνάδουν με τις βιώσιμες φιλοδοξίες της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι ο κεντρικός τερματικός σταθμός κρουαζιερόπλοιων στον ποταμό IJ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ θα κλείσει. Αυτό το μέτρο είναι ένα από τα τελευταία το για την πάταξη του μαζικού τουρισμού στην πόλη.

Ποιο είναι, ακριβώς, το πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια;

Τα κρουαζιερόπλοια έχουν γίνει σύμβολο του προβλήματος της ρύπανσης για την πόλη, καθώς περισσότερα από 100 αγκυροβολούν στην πρωτεύουσα κάθε χρόνο. Επιπλέον, προσπαθώντας να καθαρίσει τους δρόμους της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ απαγόρευσε και το κάπνισμα κάνναβης στους δρόμους της συνοικίας των Κόκκινων Φώτων.

«Τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης δεν ταιριάζουν με την υποχρέωση του Άμστερνταμ να μειώσει τον αριθμό των τουριστών», δήλωσε η Ilana Rooderkerk του φιλελεύθερου κόμματος D66, το οποίο διοικεί την πόλη μαζί με το Εργατικό Κόμμα και τους οικολόγους. Πρόσφατα, η κ. Rooderkerk παρομοίασε τους τουρίστες κρουαζιέρας με ένα είδος «πανούκλας ακρίδων» που κατεβαίνουν όλες μαζί στην πόλη.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το bbc.com, άλλοι αξιωματούχοι του Άμστερνταμ έχουν αποφύγει αυτού του είδους τους χαρακτηρισμούς. Αλλά, πέρυσι, η δήμαρχος Femke Halsema παραπονέθηκε όταν στοιχεία έδειξαν πως όταν οι τουρίστες κρουαζιέρας κατέβηκαν από το πλοίο στην πόλη, έφαγαν σε διεθνείς αλυσίδες και δεν είχαν χρόνο να επισκεφθούν κάποιο μουσείο, κάτι που σημαίνει πως η πόλη δεν είχε σημαντικά έσοδα από την παρουσία τους.

Άλλος βασικός λόγος για την απομάκρυνση των κρουαζιερόπλοιων, είναι η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Άμστερνταμ. Μια μελέτη του 2021 για ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο διαπίστωσε ότι μέσα σε μια ημέρα, παρήγαγε τα ίδια επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) με 30.000 φορτηγά.

Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό, εξετάζονται άλλες θέσεις ελλιμενισμού, μακριά από το κέντρο της πόλης. Ακόμα, όμως, δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.