Μια νέα τουριστική τάση έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται τον «τουρισμό ύπνου» που εδώ και χρόνια αυξάνει διαρκώς τη δημοτικότητά του. Το ενδιαφέρον φαίνεται να έχει εκτοξευτεί μετά την πανδημία και πολλά ξενοδοχεία αλλά και καταλύματα ανά τον κόσμο επικεντρώνονται στο να προσφέρουν ιδανικές συνθήκες ύπνου.

Γιατί όμως ο καλός ύπνος έγινε ξαφνικά τόσο δημοφιλής στην ταξιδιωτική βιομηχανία; «Νομίζω πως έχει γίνει μια τεράστια αλλαγή στη συλλογική συνείδηση και στην ιεράρχηση της ευεξίας και της ευημερίας», υποστηρίζει στο CNN η δρ. Ρεμπέκα Ρόμπινς, ερευνήτρια ύπνου και εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Sleep for Success!».

Κατά την ίδια η περίοδος της πανδημίας Covid φαίνεται να έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι σχεδόν  50% των ερωτηθέντων σχετικά με τις συνήθειες ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσαν ότι ο ύπνος τους ήταν πιο διαταραγμένος από ό,τι συνήθως. Ίσως για αυτό πολλοί πλέον έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανάγκη για καλό ύπνο, αντιλαμβανόμενοι και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.  

«Όλα φαίνεται να κινούνται προς τη ευεξία και την μακροζωία και νομίζω ότι αυτό έχει πυροδοτήσει τα πράγματα», ανέφερε από την πλευρά της η υπνοθεραπεύτρια Μαλμίντερ Γκιλ, που επίσης έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στη γενική αντίληψη σχετικά με τον ύπνο.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ύπνος είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής μας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα στη σωματική και στην ψυχολογική μας υγεία. Άγχος, κατάθλιψη, κακή διάθεση, εναλλαγές στη διάθεσή μας, όλα αυτά πέρα από τη δεδομένη κούραση», αναφέρει.

Άντρας κοιμάται

Όπως αναφέρει η Ηuffington Post, ο Jules Perowne, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Perowne International, μιας εταιρείας συμβούλων για ξενοδοχειακές μονάδες, επιβεβαιώνει την ενίσχυση αυτής της νέας τάσης.  

Μιλώντας στο Conde Naste Traveler, υπογράμμισε πως «δεν αρκεί πλέον για ένα ξενοδοχείο να προσφέρει απλώς παράπλευρα υπηρεσίες spa. Πρέπει να εφαρμόσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ευεξία, με συγκεκριμένο στόχο. Και ο πιο απαιτητικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο βελτιωμένος και ενισχυμένος ύπνος».

Επί της ουσίας πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν πλέον ένα καταφύγιο ύπνου στις διακοπές τους. Τα ξενοδοχεία που επικεντρώνονται στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης δεν παρέχουν απλώς μόνο άνετα υπνοδωμάτια. Προσφέρουν πλήρεις εμπειρίες ευεξίας.

Για παράδειγμα ορισμένα τουριστικά καταλύματα έχουν εντάξει στις υπηρεσίες τους θεραπείες ύπνου, με περιποίηση προσώπου ή μασάζ, γιόγκα, διαλογισμό από ειδικούς υπνοθεραπευτές και εξατομικευμένες ανέσεις ύπνου, με διαφορετικά μαξιλάρια και σκεπάσματα για κάθε τρόπο ύπνου, αλλά και έλαια μπάνιου και σώματος και συμπληρώματα ύπνου.

«Διαφορετικά πράγματα λειτουργούν σε διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ύπνου, προσθέτοντας πως ο συνδυασμός όλων αυτών των επιλογών αυξάνει την πιθανότητα για μια καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Γυναίκα κοιμάται

Οι τύποι προγραμμάτων ή/και καταλυμάτων που επικεντρώνονται στον ύπνο ποικίλλουν, με πολλά ξενοδοχεία να προσεγγίζουν την ιδέα με διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, ο όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων «Six Senses» προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων πλήρους ύπνου, που κυμαίνονται από τρεις έως επτά ημέρες ή περισσότερο, σε μια σειρά από τα καταλύματά της, ενώ το «Brown’s Hotel», ένα ξενοδοχείο «Rocco Forte» στο Mayfair του Λονδίνου, κυκλοφόρησε πρόσφατα το «Forte Winks» μια εμπειρία δύο διανυκτερεύσεων ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθήσει τους επισκέπτες «σε έναν ήρεμο ύπνο».

«Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός και παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μια τάση στον τουρισμό ύπνου και στην ευεξία γενικότερα, μετά τα lockdown και τον Covid», εξηγεί στο CNN η Ντανιέλα Μουρ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ομίλου για τα ξενοδοχεία Rocco Forte. «Θέλαμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να παρουσιάσουμε το Brown’s ως ένα ξενοδοχείο που ενδιαφέρεται για τον καλύτερο ύπνο».

Τους τελευταίους 12 μήνες, το Park Hyatt New York άνοιξε τη Bryte Restorative Sleep Suite , μια σουίτα γεμάτη με ανέσεις που βελτιώνουν τον ύπνο, ενώ η Rosewood Hotels & Resorts κυκλοφόρησε πρόσφατα μια συλλογή από καταφύγια που τα ονομάζει Alchemy of Sleep και έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «προωθούν την ανάπαυση».

Το Zedwell, το πρώτο ξενοδοχείο του Λονδίνου με επίκεντρο τον ύπνο, το οποίο διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με καινοτόμο ηχομόνωση, άνοιξε στις αρχές του 2020 και ο Σουηδός κατασκευαστής κρεβατιών Hastens δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο Hästens Sleep Spa Hotel, ένα ξενοδοχείο 15 δωματίων, στην πορτογαλική πόλη Κοΐμπρα.

Για την υπνοθεραπεύτρια Μαλμίντερ Γκιλ, η εμφάνιση όλο και περισσότερων από αυτούς τους τύπους εμπειριών είναι ένα σημάδι ότι η «αφήγηση του να μένεις ξύπνιος για να κάνεις πράγματα» σταδιακά χάνει έδαφος και οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν βαθύτερα πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος.

Μπορούν όμως οι βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές εμπειρίες με επίκεντρο τον ύπνο να έχουν πράγματι μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον συνολικό ύπνο ενός ατόμου; Σύμφωνα με την δρ. Ρεμπέκα Ρόμπινς, οι εν λόγω εμπειρίες μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, υπό την προϋπόθεση ότι ένας ειδικός συμμετέχει με κάποιο τρόπο για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του προβλήματος.

«Εάν κάποιος έρθει σε ένα από αυτά τα καταλύματα και δεν δει κάποια πρόοδο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει μια διαταραχή ύπνου που δεν την έχει αντιμετωπίσει», εξηγεί και επισημαίνει ως παραδείγματα την υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή την αϋπνία. «Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι τα ξενοδοχεία συνεργάζονται με επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που μπορούν να μεταδώσουν αυτές τις στρατηγικές προσεκτικά», αναφέρει.

Άντρας με αϋπνία

Το Mandarin Oriental, στη Γενεύη, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα συνεργαζόμενο με την CENAS, μια ιδιωτική ιατρική κλινική ύπνου στην Ελβετία, για να επιμεληθεί ένα τριήμερο πρόγραμμα που μελετά τις συνήθειες ύπνου των επισκεπτών προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές διαταραχές ύπνου.

Αν και η πλειονότητα των εγκαταστάσεων και των εμπειριών που επικεντρώνονται στον ύπνο τείνουν να εμπίπτουν στον τομέα των πολυτελών ταξιδιών, η δρ. Ρεμπέκα Ρόμπινς πιστεύει ότι όλα τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα πρέπει να το θέσουν ως προτεραιότητα. «Υπάρχουν τρόποι για να εφαρμοστεί σε κάθε επίπεδο», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι για παράδειγμα «δεν κοστίζει καθόλου να αφήσεις ένα ζευγάρι ωτοασπίδες δίπλα στο κομοδίνο».

Καθώς ο τουρισμός ύπνου συνεχίζει να αναπτύσσεται, η Ρεμπέκα Ρόμπινς αναφέρει ότι ανυπομονεί να δει «ποιος θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να σκέφτεται δημιουργικά σε αυτόν τον τομέα». Εξάλλου, όπως τονίζει υπάρχουν αμέτρητοι δρόμοι που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί πλήρως όσον αφορά τα ταξίδια και την επιστήμη του ύπνου. «Η ιδέα του ταξιδιού που πραγματικά σας αναζωογονεί και σας επιτρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι ανανεωμένοι είναι μια πραγματικά συναρπαστική πρόταση», προσθέτει.

Ύπνος

Απλές κινήσεις για καλύτερο ύπνο στο σπίτι

Αν και όλοι θα προτιμούσαμε να βρισκόμαστε για πάντα διακοπές, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές καλού ύπνου που θα μπορούσατε να τις εφαρμόσετε και στο σπίτι σας.

Για έναν καλό, ξεκούραστο ύπνο:

  • Έχετε μια ρουτίνα ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα
  • Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και δοκιμάστε κάποιο καθοδηγούμενο διαλογισμό, ακούγοντας απαλή μουσική ή διαβάζοντας
  • Γράψτε μια λίστα με τις ανησυχίες σας σε μια λίστα υποχρεώσεων για την επόμενη μέρα, ώστε να μην σας απασχολούν όλη τη νύχτα
  • Κοιμηθείτε σε ένα σκοτεινό, δροσερό δωμάτιο και δοκιμάστε ήχους περιβάλλοντος όπως βροχόπτωση, απαλή μουσική ή λευκούς θορύβους
  • Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε ξανά και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσετε ή να ακούτε ήσυχη μουσική. Πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νιώθετε υπνηλία.
  • Έχετε καλή διατροφή και συνήθειες άσκησης και αποφύγετε τα διεγερτικά 1-2 ώρες πριν τον ύπνο.