Στην ηλεκτρονική δημοπρασία του οίκου Sotheby’s τον Ιούλιο, πάνω από 65 σημαντικής αξίας έργα τέχνης πουλήθηκαν online, λόγω κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών και οι θησαυροί που είχε η British Airways στους τοίχους των γραφείων της. Η αεροπορική ξεπουλάει τα πάντα αναζητώντας κάθε διαθέσιμο πόρο για την επιβίωσή της.

Και η αλήθεια είναι πως μάζεψε αρκετά εκατομμύρια, τα οποία δεν είναι βέβαια παρά σταγόνα στον ωκεανό της χασούρας. Η BA μετρά ήδη τον έκτο μήνα με λιγότερες από το 20% των πτήσεών της, χάνοντας 20 εκατ. λίρες τη μέρα.

Όπως υπολόγισαν χαρακτηριστικά, με τον ρυθμό που χάνει λεφτά θα πρέπει να πουλά δέκα πίνακες μεγάλης αξίας κάθε 24 ώρες για να αντισταθμίζει τις απώλειες. Μόνο που δεν έχει τόσα έργα τέχνης!

Η μητρική εταιρία IAG απώλεσε 3,8 δισ. λίρες στο πρώτο μισό του 2020 και αναζητεί τώρα επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων, αν θέλει να επιβιώσει. Μέτοχός της είναι και η Qatar Airways, που κατέχει το 25% του ομίλου, η οποία δεσμεύτηκε να βοηθήσει στον νέο κύκλο χρηματοδότησης.

Το μέλλον της British Airways είναι αβέβαιο. Έχασε ήδη τη μεγάλη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού και τα πράγματα δεν μοιάζουν καλύτερα ούτε για το φθινόπωρο, καθώς περιμένουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Δεν είναι φυσικά η μόνη αεροπορική που μετρά μεγάλες απώλειες, αυτή κινδυνεύει όμως και από τις διαμάχες με τα σωματεία των εργαζομένων της. Κι αυτό γιατί δήλωσε πως το ένα τρίτο του δυναμικού της, κάπου 12.000 θέσεις εργασίας, κινδυνεύουν πια ανοιχτά με απόλυση.

Οι αιτήσεις για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου άγγιξαν άλλωστε τις 6.500.

Ο ιστορικός αερομεταφορέας της Αγγλίας, που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής, φλερτάρει με τη χρεοκοπία…