Το Cobh (προφέρεται «Cove» στα αγγλικά) είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη στο νότιο τμήμα της Ιρλανδίας. Αν και μικρή, έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους επισκέπτες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιρλανδική ιστορία, καθώς και για όσους θέλουν να χαλαρώσουν δίπλα στη θάλασσα.

Μια πόλη πανέμορφη και γραφική, που έχει συνδέσει το όνομά της άρρηκτα με την τραγική ιστορία του Τιτανικού.

Ψηλά πάνω από τα χρωματιστά σπίτια στην παραλία δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του St Colman. Η ανάβαση δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται, καθώς πρόκειται για μια σύντομη διαδρομή που διαρκεί μόνο πέντε λεπτά.

Ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις, το εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι αρχιτεκτονικά και οπτικά πολύ όμορφο. Από τα λουλουδάτα ψηφιδωτά μέχρι τα λεπτεπίλεπτα βιτρό παράθυρα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να θαυμάσετε με μια επίσκεψη εδώ.

Μάθετε για την ιστορία της Ιρλανδίας στο Cobh Heritage Centre

Για τους λάτρεις της ιστορίας, το Cobh Heritage Centre καλύπτει πολλά ενδιαφέροντα, και συχνά τραγικά, σημεία από την ιστορία του Cobh. Σε αυτά περιλαμβάνονται γεγονότα όπως οι αναγκαστικές απελάσεις στην Αυστραλία τον 18ο/19ο αιώνα, τα αίτια και ο καταστροφικός αντίκτυπος του λιμού της πατάτας και φυσικά το ναυάγιο τόσο του Τιτανικού -το Cobh ήταν το τελευταίο λιμάνι που σταμάτησε το θρυλικό κρουαζεριόπλοιο στο παρθενικό και, ταυτόχρονα, τελευταίο του ταξίδι- όσο και του Λουζιτάνια.

Επισκεφθείτε το Titanic Experience

Το Cobh ήταν το τελευταίο σημείο παραλαβής του Τιτανικού πριν ξεκινήσει το πρώτο και τελευταίο του ταξίδι στον Ατλαντικό, και έτσι στο χώρο του αρχικού γραφείου εισιτηρίων της White Star Line μπορείτε να βρείτε το Titanic Experience.

Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ακούτε την ιστορία για τη ζωή ορισμένων από τους ντόπιους που επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό και να βλέπετε τις συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο (από πολύ βασικές έως πολύ φανταχτερές για την εποχή). Φυσικά, στο τέλος της ξενάγησης μαθαίνει κανείς και για το πώς βυθίστηκε το πλοίο.

Όταν πληρώνετε το εισιτήριο εισόδου, σας δίνεται επίσης ένα αντίγραφο του εισιτηρίου που έλαβε ένας πραγματικός επιβάτης όταν επιβιβάστηκε το 1912, και στο τέλος μπορείτε να μάθετε αν ο επιβάτης σας επέζησε!

Βόλτα με σκάφος στο νησί Spike

Πολύ ωραία εμπειρία αποτελεί και η βόλτα με σκάφος στο Spike Island, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι, στρατώνας και φυλακές τα τελευταία 400 χρόνια.

Υπάρχει μια 45λεπτη ξενάγηση που περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου, ενώ μπορείτε, επίσης, να δείτε πολλά από τα κτίρια των φυλακών και τις εκθέσεις στο νησί. Αν ο καιρός βοηθάει, υπάρχουν και περιπατητικά μονοπάτια για να εξερευνήσετε.