Ακόμα δεν κυκλοφόρησε καλά-καλά η έκδοση 16 του δημοφιλούς browser και η Mozilla ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει την επόμενη έκδοση.

Ήδη ανακοινώθηκε ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής, το νέο Social API, το οποίο θα επιτρέπει την ενσωμάτωση κοινωνικών χαρακτηριστικών, προκειμένου οι χρήστες να έχουν άμεση πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως τα Facebook, Twitter και Google+.

«Μέσω του νέου Social API, οι προγραμματιστές θα μπορούν να ενσωματώνουν κοινωνικές υπηρεσίες μέσα στο browser με έναν τρόπο που θα έχει νόημα και θα είναι εύχρηστος για τους χρήστες» αναφέρει η εταιρεία στο Mozilla Blog.

«Όταν οι υπηρεσίες ενσωματωθούν στο Firefox μέσω του Social API sidebar, θα είναι αρκετά εύκολο για εσάς να επικοινωνείτε με τους φίλους σας και την οικογένεια σας όπου και να είστε, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε μια νέα σελίδα ή να εναλλάσσεστε μεταξύ καρτελών. Μπορείτε ακόμα να μείνετε συνδεδεμένοι στο αγαπημένο σας κοινωνικό δίκτυο, ενώ σερφάρετε στο διαδίκτυο, παρακολουθείτε βίντεο ή παίζετε παιχνίδια».

Το Social API θα παρέχει ακόμα στους χρήστες Firefox τη δυνατότητα chat, ένα νέο σύστημα ειδοποιήσεων, έναν πιο άμεσο τρόπο για να μοιράζονται και να προτείνουν στους φίλους τους το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται και άλλα βασικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων.

Οι πρώτες δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι η ενσωμάτωση του Facebook Messenger στο Firefox, για την οποία η Mozilla ήδη συνεργάζεται με το κοινωνικό δίκτυο.

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε στις δοκιμές μπορείτε να κατεβάσετε το Firefox Beta στη διεύθυνση mozilla.org/en-US/firefox/channel.

Όπως συμβαίνει με κάθε Beta, η σταθερότητα και η αξιοπιστία του browser δεν θα είναι και η καλύτερη, οπότε συνιστάται να το χρησιμοποιήσετε μόνο δοκιμαστικά και όχι για κύριο browser.