Ο ιταλικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RAI ανακοίνωσε σήμερα (17/7) ότι θέτει σε διαθεσιμότητα δύο δημοσιογράφους του, λόγω σεξιστικών και ρατσιστικών δηλώσεων κατά τη διάρκεια σχολίων τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στην Ιαπωνία (Φουκουόκα).

Κι ενώ σχολίαζαν τον γυναικείο διαγωνισμό συγχρονισμένης κατάδυσης για το κανάλι διαδικτυακής ροής RaiPlay 2, οι Λορέντσο Λεοναρντούτσι και Μασιμιλιάνο Ματζούκι έκαναν σεξουαλικούς υπαινιγμούς και σχόλια για τα σώματα των καταδυτριών.

Το επεισόδιο υπογραμμίζει πώς ο σεξισμός εξακολουθεί να διαπερνά την ιταλική κοινωνία κι ακολουθεί ένα περιστατικό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού καυχήθηκε δημόσια για τις πολλές σεξουαλικές κατακτήσεις του και επαίνεσε τα ανδρικά γεννητικά όργανα, σύμφωνα με το Reuters.

Τον περασμένο μήνα, το Sky Italia ανέστειλε δύο σχολιαστές της Formula 1 για σεξιστικά σχόλια σχετικά με μια νεαρή γυναίκα που εμφανίστηκε τυχαία σε βίντεο, κατά τη διάρκεια μιας σύνδεσης μετά το Ισπανικό Grand Prix στη Βαρκελώνη.

Σήμερα, μεταξύ μιας σειράς παρατηρήσεων, οι δημοσιογράφοι αντάλλαξαν σχόλια για το πόσο «χμεγαλόσωμες» ήταν μερικές από τις καταδύτριες, ενώ ένας απ΄ αυτούς πρόσθεσε, «ούτως ή άλλως είναι όλες το ίδιο μέγεθος στο κρεβάτι».

Επίσης, έκαναν κι άλλα απαράδεκτα αστεία για την προθυμία των γυναικών να κάνουν σεξ και κορόιδευαν τον τρόπο που οι Κινέζοι μιλούν ιταλικά, μιμούμενοι την προφορά τους.

Μετά από καταγγελίες τηλεθεατών και πολιτικών της αντιπολίτευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της RAI, Ρομπέρτο Σέρτζο, είπε ότι κίνησε πειθαρχική διαδικασία και ζήτησε από τον υπεύθυνο αθλητισμού της RAI να στείλει τους σχολιαστές στο σπίτι τους από το πρωτάθλημα της Φουκουόκα.

Ο Σέρτζο είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για «ανέκδοτα μπαρ» στη δημόσια τηλεόραση. Σε επιστολή του στην καθημερινή ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Λεοναρντούτσι είπε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα και οι παρατηρήσεις του δεν αντανακλούν τις αληθινές απόψεις του.

Πάντως, ο δημοσιογράφος δεν είναι «πρωτάρης» στη δημιουργία αντιπαράθεσης, καθώς είχε επικριθεί το 2020 για ένα σεξιστικό αστείο στον αέρα σχετικά με το επώνυμο ενός Εσθονού οδηγού ράλι.

Επιπλήχθηκε επίσης από τη RAI το 2018, μετά από ανάρτηση στο Facebook στην οποία έστελνε τις ευχές του στον Αδόλφο Χίτλερ στις 20 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα που γεννήθηκε ο Γερμανός δικτάτορας, το 1889.