Τα ντέρμπι είναι το «αλατοπίπερο» στο ποδόσφαιρο, προκαλώντας έντονα συναισθήματα σε όλους τους φιλάθλους, με τις στιγμές που προκύπτουν και τους ήρωες που πρωταγωνιστούν σ’ αυτές να γράφονται στην ιστορία και να μνημονεύονται και στις επόμενες γενιές.

Η σημερινή μέρα είναι γεμάτη από δυνατά ματς που αναμένεται να καθηλώσουν. Στην Ελλάδα ξεκινάνε τα play-offs με ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και Άρης-ΠΑΟΚ), την ώρα που στην Ισπανία δεσπόζει το classico της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Καμπ Νου, ενώ στην Ιταλία ξεχωρίζουν το ντέρμπι της Ρώμης (Λάτσιο-Ρόμα), μαζί με την κόντρα της Γιουβέντους με την Ίντερ στο Μιλάνο.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

Η εκκίνηση των play-offs περιλαμβάνει την παραδοσιακή αθηναϊκή κόντρα (21:30, Cosmote Sport 1), που εκτός από το γόητρο θα δώσει και ώθηση στον νικητή για τη μάχη του τίτλου, που φέτος αναμένεται να είναι συναρπαστική.

Η ΑΕΚ θέλει να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να επιστρέψει στην κορυφή με μία νίκη που θα αφιερώσει στη μνήμη του Μίμη Παπαϊωάννου, την ώρα που ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να φύγει από την OPAP Arena μ’ ένα θετικό αποτέλεσμα που θα αποδείξει ότι θα διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους.

Άρης-ΠΑΟΚ

Μπορεί το βαθμολογικό κίνητρο να μην είναι αντίστοιχο με το ντέρμπι στην Αθήνα, όμως πρόκειται για ένα ματς που δίνει πνοή στη Θεσσαλονίκη (19:00, Novasports Prime).

Ο Άρης θα επιδιώξει να παίξει το ρόλο ρυθμιστή στη μάχη του τίτλου, ειδικά απέναντι στον μεγάλο αντίπαλό του που τρέχει σερί 16 αγώνων χωρίς ήττα και κοιτάζει με μικρή απόσταση την κορυφή.

Ο ΠΑΟΚ θέλει να διατηρήσει τη φόρμα που του έχει φτιάξει τη σεζόν, με μία νίκη επί των «κίτρινων» να του φτιάχνει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία τόσο για τα play-offs όσο και για τον τελικό του Κυπέλλου.   

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης

Για πολλούς είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Ευρώπη (22:00, Novasports Prime), ανεξάρτητα της αγωνιστικής κατάστασης που βρίσκονται οι δύο ομάδες, αλλά και της ραγδαίας ανόδου της Premier League που έχει ρίξει το ισπανικό πρωτάθλημα στις προτιμήσεις του κοινού.

Οι «μπλαουγκράνα» έχουν τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, αλλά θέλουν να «καθαρίσουν» την κατάσταση απέναντι στους «μερένχες», που ενδέχεται να επικεντρωθούν στο Champions League και στο ενδεχόμενο να αποκλείσουν τον σημερινό μεγάλο αντίπαλο στο Κύπελλο.

Ίντερ-Γιουβέντους

Παρότι η Νάπολι να έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, όμως μία κόντρα της Γιουβέντους με τη Ίντερ (21:45, Cosmote Sport 3) κρύβει πάντα συγκινήσεις και υπό προϋποθέσεις μπορεί να διαμορφώσει το σκηνικό αναφορικά με την έξοδο στο Champions League.

Οι «νερατζούρι» θα ήθελαν να εδραιωθούν στη δεύτερη θέση, την ώρα που ψάξουν και μία καλή παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ οι «μπιανκονέρι» δεν θέλουν να τα παρατήσουν στις εγχώριες διοργανώσεις, παρόλο που ο δρόμος για το Champions League φαντάζει πιο βατός μέσω της κατάκτησης του Europa League.

Λάτσιο-Ρόμα

Το ντέρμπι της Ρώμης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς Λάτσιο και Ρόμα έχουν τεράστιες διαφορές σε όλα τα επίπεδα, με τις συγκρούσεις τους να τα έχουν όλα (19:00, Cosmote Sport 3).

Εκτός από το γόητρο, το βαθμολογικό κίνητρο είναι τεράστιο, καθώς το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα ενδέχεται να παίξει κομβικό ρόλο στη διανομή των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.