Η WTA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία τένις γυναικών, επέπληξε επισήμως τη Ρωσίδα τενίστρια Αναστασία Ποτάποβα για την εμφάνισή της πριν από την έναρξη του αγώνα της με την Τζέσικα Πέγκουλα στο τουρνουά Indian Wells. Η Ποτάποβα πριν μπει στο court φορούσε μια φανέλα της Σπαρτάκ Μόσχας, της ρωσικής «ομάδας του λαού».

Το ματς έγινε την περασμένη Κυριακή (12/3), αλλά η παρέμβαση της WTA έγινε στη συνέχεια καθώς ακολούθησαν διαμαρτυρίες συναθλητριών της Ποτάποβα και πρωτίστως της Ίγκα Σφιόντεκ, νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης της WTA και της μεγαλύτερης σταρ του αθλήματος αυτή την εποχή.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τους Ουκρανούς αθλητές και δη σε αυτές τις συνθήκες. Ρώτησα τη WTA για το συμβάν και μου είπαν πως δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα το οποίο με ανακούφισε», τόνισε η Σφιόντεκ. Οι υπόλοιποι αθλητές το είδαν ως μια κίνηση της Ποτάποβα για να δηλώσει την εθνικότητά της αφού είναι υποχρεωμένη να αγωνίζεται χωρίς σημαία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μεντβέντεφ: «Λυπάμαι για ό,τι γίνεται, είμαι υπέρ της ειρήνης»

Στο μεταξύ, ο Ρώσος άσος του τένις Ντανίλ Μεντβέντεφ με δήλωση που έκανε εκφράζει τη λύπη του για τους Ουκρανούς παίκτες που αγωνίζονται στο τουρ του τένις εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Η Ουκρανή Λέσια Τσουρένκο αποχώρησε από τον αγώνα της με την Αρίνα Σαμπαλένκα – η οποία είναι από τη Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας – στο Indian Wells νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η Αρίνα Σαμπαλένκα θα αναμετρηθεί με τη Μαρία Σάκκαρη στα ημιτελικά του θεσμού.

«Είμαι υπέρ της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, πάντα έλεγα το ίδιο», είπε ο Μεντβέντεφ. Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι παίκτες έχουν επιτραπεί να αγωνιστούν σε περιοδείες ανδρών και γυναικών ως μεμονωμένοι αθλητές χωρίς εθνική καταγωγή, ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται.

«Σίγουρα λυπάμαι για όλους τους Ουκρανούς παίκτες και για όσα περνούν», είπε ο νούμερο έξι του κόσμου Μεντβέντεφ. «Φυσικά έχουμε ευθύνη (να μιλήσουμε για το θέμα) και εξαρτάται από το πώς θα το κάνει ο κάθε άνθρωπος».

Ωστόσο, ο πρωταθλητής του US Open του 2021 αρνήθηκε να σχολιάσει εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ Τσουρένκο και Σαμπαλένκα, λέγοντας ότι ήταν θέμα για το οποίο έπρεπε να μιλήσουν οι εμπλεκόμενες παίκτριες.