Η Λάτσιο μπήκε στο 2023 με εκτός έδρας ήττα από τη Λέτσε, σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι οργανωμένοι οπαδοί της έκαναν ρατσιστικούς ήχους προς τον Σαμουέλ Ουμτιτί των γηπεδούχων, με συνέπεια μία μέρα μετά να ανακοινωθεί ότι μπαίνει λουκέτο στο πέταλο των ultras στο Ολίμπικο για ένα παιχνίδι.

Ο ρατσισμός είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια στα ιταλικά γήπεδα και το 2023 δεν άρχισε καλά αφού με το «καλημέρα» είχαμε σκηνικό στο γήπεδο της Λέτσε.

Εκεί, οι οπαδοί της Λάτσιο έκαναν ρατσιστική επίθεση στον Ουμτιτί μέσω των χαρακτηριστικών ήχων κάθε φορά που ακουμπούσε τη μπάλα, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να είναι έτοιμος να διακόψει το παιχνίδι. Κάτι που δεν έγινε τελικά επειδή ο ίδιος ο Ουμτιτί ζήτησε να συνεχιστεί το ματς.

Μία μέρα μετά, και αφού υπήρξε και σχετική δήλωση από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, η Λάτσιο με ανακοίνωση που εξέδωσε κράτησε αποστάσεις από τους οργανωμένους οπαδούς της τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι καταδικάζει τον ρατσισμό, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία να ανακοινώνει ότι στο προσεχές παιχνίδι με την Έμπολι για τη Serie A το πέταλο των οργανωμένων οπαδών στο Ολίμπικο, η Curva Nord, θα παραμείνει κλειστό λόγω τιμωρίας.