Τα βλέμματα των ανθρώπων της FIFA ήταν στραμμένα στην αναμέτρηση της Ελβετίας με τη Σερβία (3-2) για την 3η αγωνιστική του 7ου ομίλου του Μουντιάλ 2022. Ο λόγος; Το παρελθόν μεταξύ του Γκράνιτ Τζάκα και Τσέρνταν Σακίρι, των δύο αστέρων των Ελβετών, που έχουν καταγωγή από το Κόσοβο, με τους Σέρβους.

Το ματς αναμενόταν ούτως ή άλλως να έχει υψηλή ένταση αφού οι δύο ομάδες διεκδικούσαν την πρόκριση στους «16» – που τελικά πήραν οι Ελβετοί, ακολουθώντας τη Βραζιλία και θα παίξουν με την Πορτογαλία στην επόμενη φάση. Άλλωστε, αυτό φάνηκε με τη γενικευμένη σύρραξη στο τέλος του παιχνιδιού.

Ο Τσέρνταν Σακίρι ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ, αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν δεν έκανε κάποια κίνηση που θα μπορούσε να «φουντώσει» τους Σέρβους. Συνήθως όσες φορές έχει σκοράρει κόντρα στην εθνική Σερβίας ή σερβικές ομάδες πανηγυρίζει σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό με τα χέρια του.

Αυτός που δεν συγκρατήθηκε ήταν ο Γκρανίτ Τζάκα. Ο ηγέτης της Ελβετίας και μέσος της Άρσεναλ στο 66ο λεπτό της αναμέτρησης γύρισε στον πάγκο και αφού φάνηκε να τους απαντάει μιλώντας σε… γαλλικά μετά έκανε άσεμνη χειρονομία και έπιασε τα γεννητικά του όργανα. Αυτό που φέρεται να είπε ο Τζάκα στους Σέρβους είχε να κάνει με τις πρόσφατες φήμες πως ο στράικερ της Σερβίας, Ντούσαν Βλάχοβιτς, έχει σχέση με τη σύζυγο του συμπαίκτη του Ραΐκοβιτς.

Στο Μουντιάλ του 2018 οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί και πάλι στη φάση των ομίλων. Μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης ο Σακίρι είχε δείξει σε μήνυμά του στα social media πως σ’ ένα από τα παπούτσια του θα είχε τη σημαία του Κοσόβου. Η Ελβετία είχε νικήσει το ματς με τους Σακίρι και Τζάκα να πανηγυρίζουν σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους. Η FIFA τους τιμώρησε με πρόστιμο 105.000 ελβετικών φράγκων.

Έκτοτε, οι δύο ποδοσφαιριστές αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους Σέρβους και έκτοτε όσες φορές με τους συλλόγους τους κλήθηκαν να παίξουν απέναντι σε σερβικές ομάδες υπήρχαν μέχρι και απειλές εναντίον τους.