Ενώ θα πίστευε κανείς ότι οι συλλέκτες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά μόνο για κάποιο σπάνιο αντικείμενο τέχνης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επενδύουν τα χρήματά τους σε αθλητικά μεμοραμπίλια, προσφέροντας αστρονομικά ποσά για να αποκτήσουν το αξεσουάρ του αγαπημένου τους αθλητή, ένα χρυσό μετάλλιο κ.α. Δείτε παρακάτω ποια από αυτά πουλήθηκαν για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολαρίων, με το ακριβότερο να αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρωτότυπο μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων- 8,8 εκατ. δολάρια

Ολυμπιακοί Αγώνες

Έτσι, αν είστε λάτρης των σπορ, ίσως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επανεισαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στα τέλη του 1800 μετά από χιλιάδες χρόνια. Ο Pierre de Coubertin το 1892 έγραψε μια ομιλία που εκφώνησε στη συνέχεια στη Γαλλική Ένωση Στίβου, η οποία σκιαγράφησε το όραμά του για τους σύγχρονους Αγώνες. Υπάρχει μόνο ένα γνωστό χειρόγραφο αντίγραφο (και είναι στα γαλλικά), στο πίσω μέρος του οποίου έχουν κατασκευαστεί όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το 2019, ο οίκος Sotheby’s προέβλεψε ότι το έγγραφο των 14 σελίδων θα πωλούνταν για 1 εκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, τρεις πλειοδότες «κοντραροχτυπήθηκαν» για σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας, με τον ανώνυμο νικητή να πληρώνει 8,8 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ένα ρεκόρ για τα πιο ακριβά αθλητικά αναμνηστικά εκείνη την εποχή και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα.

Τα sneackers του Μάικλ Τζόρνταν- 1,47 εκατ. δολάρια

Παπούτσια Μάικλ Τζόρνταν

Οι λάτρεις των αθλητικών παπουτσιών τρελαίνονται όταν κυκλοφορούν ολοκαίνουργια παπούτσια που συνδέονται με τον σταρ του μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν. Φανταστείτε πώς κάνουν, λοιπόν, για ένα ζευγάρι που έχει ήδη φορέσει ο θρύλος του μπάσκετ. Το ESPN αναφέρει ότι αυτό που έκανε αυτό το ζευγάρι, που βγήκε σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s το 2021, ακόμη πιο ξεχωριστό, ήταν ότι ήταν πολύ παλιά, καθώς ο Τζόρνταν τα φορούσε κατά τη διάρκεια της rookie σεζόν του. Επιπλέον, τα υπέγραψε, πριν τα κάνει δώρο σε ένα ball boy για τους Nuggets. Όταν το ζευγάρι πουλήθηκε για 1,47 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, σημείωσε ρεκόρ για τα «πιο ακριβά υποδήματα που έχουν φορεθεί σε παιχνίδι». Στην πραγματικότητα, πωλήθηκαν στη διπλάσια τιμή του προηγούμενου ρεκόρ των 615.000 δολαρίων.

Το χρυσό μετάλλιο του Τζέσι Όουενς- 1,4 εκατ. δολάρια

Χρυσό μετάλλιο

Ο Τζέσι Όουενς ήταν ήρωας για τους θριάμβους του επί των Ναζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια, αλλά φαινόταν να μην ενδιαφέρεται να τα κρατήσει. Τουλάχιστον δύο από τα μετάλλιά του έχουν βγει σε δημοπρασία,τα οποία ο ίδιος είχε δωρίσει κάπου αλλού.

Το ένα, σύμφωνα με την Beckett Collectables, δόθηκε στον αρσιβαρίστα John Terpak Sr. Είχε πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 με τον Όουενς και οι δυο τους παρέμειναν καλοί φίλοι. Ο Όουενς του έδωσε το μετάλλιο ως ευχαριστία για τη φιλία τους. Αυτό το μετάλλιο βγήκε σε δημοπρασία το 2019 και πωλήθηκε για 615.000 δολάρια.

Αλλά ήταν ένα διαφορετικό χρυσό μετάλλιο που πουλήθηκε το 2013 που έσπασε το ρεκόρ για το πιο ακριβό κομμάτι Ολυμπιακών αναμνηστικών. Αυτό το χρυσό, που χάρισε ο Όουενς στον φίλο του, τον διασκεδαστή Bill «Bojangles» Robinson, το οποίο σύμφωνα με το World Athletics, είχε μια νικητήρια προσφορά ύψους 1.466.574 εκατομμυρίου δολαρίων.

Τα γάντια του Μοχάμεντ Άλι στον αγώνα με τον Φλόιντ Πάττερσον- 1,1 εκατ. δολάρια

Μοχάμεντ Άλι

Η ικανότητα του Μοχάμεντ Άλι στο μποξ και το φυσικό χάρισμα δεν αμφισβητούνται σε καμία περίπτωση. Ο θρυλικός μποξέρ και ένα από τα σύμβολα της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ, ήταν ο κορυφαίος των κορυφαίων πυγμάχων στην ιστορία του αθλήματος, καταφέρνοντας να κατακτήσει τρεις φορές τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών στην επαγγελματική πυγμαχία, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία 19 φορές.

Εύλογα, λοιπόν, τα γάντια που φορούσε στους εκάστοτε αγώνες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο σπουδαία αθλητικά μεμοραμπίλια. Το 2012, λοιπόν, δύο ζευγάρια βγήκαν σε δημοπρασία. Τόσο τα γάντια από την ήττα του 1971 από τον Joe Frazier όσο και την ήττα του από τον Sony Liston το 1964 κόστισαν πολύ συγκεκριμένα 385.848 δολάρια το καθένα, σύμφωνα με το Eurosport. Ο νικητής των γαντιών μάχης Sony Liston γύρισε δύο χρόνια αργότερα και τα έβγαλε ξανά σε δημοπρασία. Ο αρχικός αγοραστής έλαβε αρκετά την απόδοση της επένδυσής του όταν τα γάντια πωλήθηκαν για 836.500 δολάρια, σύμφωνα με το ESPN.

Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε από αυτές τις πωλήσεις, νωρίτερα το 2012, ένα τρίτο ζευγάρι γάντια του Άλι -από τη νίκη του με τεχνικό νοκ-άουτ επί του Φλόιντ Πάττερσον το 1965- σημείωσε ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή που καταβλήθηκε για αναμνηστικά πυγμαχίας. Το Business Insider ανέφερε ότι σε έναν πόλεμο προσφορών μεταξύ του ιδιοκτήτη των Dallas Cowboys και ενός από τους συνιδιοκτήτες του UFC, ο τελευταίος κατάφερε να τα αποκτήσει με προσφορά 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.