Χορταστικό είναι και το σημερινό μενού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπορεί το πρώτο… πιάτο να μην είναι εντυπωσιακό, με τον αγώνα Νέα Ζηλανδία-Σλοβακία (14:30), αλλά η συνέχεια περιλαμβάνει τους αγώνες Ακτή Ελεφαντοστού-Πορτογαλία (17:00) και Βραζιλία-Βόρειος Κορέα (21:30).

Νέα Ζηλανδία-Σλοβακία

Τη νίκη στο ντέρμπι των «μικρών» θέλουν να πετύχουν Νέα Ζηλανδία και Σλοβακία στον σημερινό μεταξύ τους αγώνα στο Royal Bafokeng Stadium του Ρούστενμπεργκ. Η παρουσία τους στον όμιλο της κατόχου του τροπαίου, Ιταλίας και της αποκάλυψης στα προκριματικά στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής, Παραγουάης, δεν αφήνει πολλές ελπίδες στις δύο ομάδες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τη νίκη που θα τους δώσει δικαίωμα στο όνειρο της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Η παρουσία της ομάδας στα τελικά είναι από μόνη της μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς, ότι το ρόστερ απαρτίζεται κυρίως από ποδοσφαιριστές ερασιτεχνικών κατηγοριών της Νέας Ζηλανδίας και μικρότερων κατηγοριών της Αγγλίας.

Ο Τιμ Μπράουν δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του στον ώμο και θα απουσιάσει από το εναρκτήριο αγώνα, σε αντίθεση με τον Ράιαν Νέλσεν που θα δώσει κανονικά το παρών, αφού ξεπέρασε τη μόλυνση στο αυτί του. Η Σλοβακία ήταν η ευχάριστη έκπληξη στα προκριματικά για το Μουντιάλ, καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Η ομάδα διαθέτει ένα νεανικό σύνολο, με παίκτες μεγάλης αξίας . Σκρτελ και Ντούριτσα δεσπόζουν στον χώρο της άμυνας για τους Σλοβάκους, ενώ μπροστά δεσπόζει η παρουσία του Μάρεκ Χάμσικ.

Ακτής Ελεφαντοστού – Πορτογαλία

Το καλύτερο ποδαρικό στο αποκαλούμενο και γκρουπ του θανάτου αποτελεί η αναμέτρηση της Ακτής Ελεφαντοστού με την Πορτογαλία. Οι δύο ομάδες συγκρούονται-για πρώτη φορά στην ιστορία τους-στο «Nelson Mandela Bay» του Πορτ Ελίζαμπεθ για τον έβδομο όμιλο, γνωρίζοντας πως ο ηττημένος θα χάσει πολύτιμο έδαφος για την πρόκριση, δεδομένης και της συνύπαρξης με το μεγάλο φαβορί που λέγεται Βραζιλία. Η ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον θεωρείται η πιο ποιοτική της «Μαύρης Ηπείρου» και από τη στιγμή που αγωνίζεται σε γνώριμο έδαφος έχει όλες τις προδιαγραφές για να φτάσει ψηλά. Η πρεμιέρα κόντρα στην Πορτογαλία αποτελεί ένα καλό τεστ για το πού μπορεί να φτάσει.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι πολύ πιθανό να αγωνιστεί, έστω και με προστατευτικό νάρθηκα μετά το κάταγμα στο δεξί του χέρι. Συνέχεια στις καλές παρουσίες της στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις θέλει να δώσει η Πορτογαλία. Η ομάδα του Κάρλος Κεϊρός «ίδρωσε» για να προκριθεί στα τελικά, αλλά από τη στιγμή που τα κατάφερε είναι ικανή για πολλά πράγματα. Ο Σιμάο αναμένεται να πάρει τη θέση του ακραίου μεσοεπιθετικού από τη στιγμή που ο Νάνι αποκλείστηκε από την αποστολή, έστω κι αν ισχυρίστηκε πως ο τραυματισμός του στον ώμο δεν ήταν τόσο σοβαρός ώστε να τον κρατήσει εκτός 23αδας.

Βραζιλία- Βόρειος Κορέα

Άλλο παιχνίδι με πιο ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει σε αυτό το Μουντιάλ. Η πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, Βραζιλία, που δεν έχει λείψει ποτέ από τη κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με εκατομμύρια «πιστούς» ανά τον κόσμο αντιμετωπίζει τη Βόρεια Κορέα, την οποία οι περισσότεροι θεωρούν την πλέον αδύναμη του τουρνουά. Το πολυφορεμένο κλισέ «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ» δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή. Για τους «καριόκας» άλλος στόχος πέρα από την κατάκτηση του έκτου τροπαίου δεν υπάρχει και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ένα δυναμικό ξεκίνημα απέναντι στους βορειοκορεάτες, καθώς η παρουσία Πορτογαλίας και Ακτής Ελεφαντοστού στον έβδομο όμιλο, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Ο Κάρλος Ντούνγκα επικρίθηκε για την απόφασή του να αποκλείσει από την αποστολή παίκτες όπως οι Ροναλντίνιο, Πάτο, Ντιέγκο, Μαρσέλο και Μάξουελ, θεωρεί όμως πως έχει στη διάθεσή του εκείνα τα όπλα που θα του επιτρέψουν να φτάσει στην επιτυχία. Το βάρος στην επίθεση θα το επωμισθεί ο Λουΐς Φαμπιάνο, ενώ ελπίδα όλων είναι ο Κακά που θα παίξει λίγο πιο πίσω, να ξεχάσει γρήγορα την άσχημη χρονιά που είχε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στον άξονα δεσπόζει η παρουσία του «δικού» μας Ζιλμπέρτο μαζί με τον Φελίπε Μέλο. Η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί για πρώτη φορά σε Μουντιάλ μετά το μακρινό 1966. Αν έχει κάποια σημασία και τότε εμφανίστηκε καταδικασμένη απέναντι στην Ιταλία, όμως νίκησε 1-0, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν σημειωθεί ποτέ. Θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, όμως φόρο στα όνειρα δεν έβαλε ποτέ κανείς.

Πηγή: Sport-fm