Η FIBA ανακοίνωσε τις 15 χώρες που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις wild cards για τη συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Η Ελλάδα είναι, όπως ήταν γνωστό, ανάμεσά τους, αφού εξασφαλίστηκε το ποσό που απαιτείτο ως εγγύηση και σε περίπτωση εξασφάλισης της κάρτας θα δοθεί ως δωρεά στο ίδρυμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Οι υπόλοιπες είναι η Νιγηρία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα, η Κίνα, Κατάρ, η Βοσνία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Τουρκία. Μεγάλα φαβορί για μία κάρτα είναι η Βραζιλία και η Κίνα, ενώ όλα δείχνουν πως οι άλλες δύο κάρτες θα καταλήξουν στην Ευρώπη με την Ελλάδα να δίνει σκληρή μάχη με μεγαλύτερες αντιπάλους την Τουρκία και τη Ρωσία.

Τα κριτήρια για τη διάθεση των wild cards έχουν να κάνουν με την παράδοση του μπάσκετ, την απήχηση του αθλήματος, την προβολή του από τα ΜΜΕ, τις επιτυχίες του, την ικανότητα συμμετοχής ή φιλοξενίας μεγάλων διοργανώσεων κατά το παρελθόν, τη συμμετοχή των κορυφαίων παικτών της χώρας στην προσεχή διοργάνωση κλπ.

Οι τέσσερις χώρες που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν στη Βαρκελώνη το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου του 2014, αλλά είναι πιθανό η λίστα να μειωθεί στην πορεία από 15 σε αρκετές λιγότερες χώρες, καθώς ορισμένες θα «κοπούν» λόγω… ελλείψεων στους φακέλους τους.

Πηγή: sport-fm.gr