Ο Κώστας Παπανικολάου διαβεβαίωσε πως παρά την αποτυχία στη Σλοβενία το κλίμα και οι καλές σχέσεις των διεθνών μεταξύ τους ουδέποτε διαταράχθηκαν, παρότι-όπως είπε-υπήρξαν κάποιοι που επιχείρησαν κάτι τέτοιο. Ο διεθνής φόργουορντ επωμίστηκε το βάρος ων ευθυνών που αναλογεί στην ομάδα και υποστήριξε πως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Arena:

-το κλίμα στην Εθνική: «Η Εθνική ομάδα δεν σταμάτησε ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πέρα από τη δουλειά και τη προσπάθεια να έχει αυτό το παρεΐστικο που την εκφράζει όλα αυτά τα χρόνια και δεν γνωρίζω τον λόγο που πολλοί προσπάθησαν να το αλλάξουν αυτό έξω από την ομάδα και να χαλάσουν αυτό το κλίμα, δεν καταλαβαίνω αν υπήρχε κάποιος λόγος. Εγώ αυτό που ξέρω είναι πώς όλα τα παιδιά μεταξύ μας ήμασταν πάρα πολύ καλά και προσπαθούσαμε για το καλύτερο».

-τους λόγους της αποτυχίας: «Μετράει πώς θα βρεθείς την κατάλληλη στιγμή πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι δεν φανήκαμε έτοιμοι στο να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συνεχόμενα παιχνίδια και τις συνεχόμενες προκλήσεις που είχαμε μπροστά μας.

Το μεγάλο θέμα ήταν όμως ότι η Εθνική δεν έμαθε ποτέ να παίζει σαν φαβορί , εμείς πριν μπούμε στον τουρνουά και ο ελληνικός τύπος και από το εξωτερικό να μας χρίζουν φαβορί και να λένε ότι αυτή η ομάδα πάει για το σίγουρο μετάλλιο έπαιξε και αυτό τον ρόλο του και δεν βοήθησε την ομάδα στο να έχει καθαρό μυαλό. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και η ομάδα ήταν έτοιμη να ανταπεξέλθει .

Το φταίξιμο βέβαια είναι δικό μας και των προπονητών και όλων όσοι είμαστε ομάδα, και δεν υπάρχει λόγος να βρούμε το ποιος έφταιξε, είναι ομαδικό άθλημα αυτό που παίζουμε και πάντα όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε».

-την ήττα από τη Φινλανδία:
«Μιλάμε για μια ομάδα η οποία σαν όνομα σίγουρα δεν ήταν φαβορί, αλλά παρόλα αυτά ήταν μια ομάδα που πάλευε που ήταν πειθαρχημένη, οργανωμένη με πλάνο και με στόχο παιχνιδιού και αν κάποιος έκανε το λάθος να την υποτιμήσει βρισκόταν σε δυσάρεστη θέση όπως βρεθήκαμε εμείς οι Τούρκοι και οι Σλοβένοι».

-την ήττα από τη Σλοβενία:
«Και η έδρα παίζει τον ρόλο της, είχαμε και ένα πλάνο το οποίο δεν βγήκε και όταν έχεις έναν παίκτη όπως ο Γκόραν Ντράγκιτς που ξεκινάει το παιχνίδι και βάζει τρία σερί τρίποντα σου χαλάει όλο το πλάνο του παιχνιδιού.

Αυτά βέβαια μόνο σαν δικαιολογίες μπορούν να ακουστούν οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάμε σε μεγαλύτερες αναλύσεις.

Όπως αφήσαμε τις επιτυχίες πίσω έτσι αφήνουμε και τις αποτυχίες η κάθε χρονιά είναι καινούρια και επόμενη μέρα είναι μια καινούρια μέρα».

-την κατάκτηση του τίτλου από τη Γαλλία:
«Σε αυτά τα τουρνουά είναι σε τι κατάσταση θα βρεθείς την ανάλογη στιγμή. Νομίζω ότι η Γαλλία από τα προημιτελικά και μετά ήταν η ομάδα που βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση τη δεδομένη στιγμή και φυσικά αυτό απέδειξε μέσα στο γήπεδο και όχι μόνο στα λόγια.

Εντάξει όταν έχεις έναν παίκτη σαν τον Τόνι Πάρκερ στο ρόστερ σου και καταφέρνει να βγάζει τέτοια παιχνίδια στα κρίσιμα που λέμε τότε όλα είναι προς το μέρος σου και όλα μπαίνουν στη σωστή κατεύθυνση».

-την πορεία της Λιθουανίας: «Δεν περίμενα να φτάσει στον τελικό η Λιθουανία γιατί είναι μια ομάδα άκρως επιθετική πάνω από όλα και με γρήγορες επιθέσεις είναι το κλασικό στυλ του Λιθουανικού μπάσκετ , οπότε για εμένα ήταν έκπληξη δεν το περίμενα».

-τον Νίκο Γκάλη:
«Ο θαυμασμός μου και ο σεβασμός μου σε αυτόν τον άνθρωπο είναι τεράστιος και ας μην τον γνωρίζω προσωπικά όσοι προλάβανε να δούνε και να γνωρίσουν αυτόν τον άνθρωπο ξέρουν τι σημαίνει Νίκος Γκάλης και που στηρίζεται το ελληνικό μπάσκετ όλα αυτά τα χρόνια.

Θα ήθελα να του ευχηθώ να τον έχει ο Θεός καλά και αυτόν και την οικογένεια του και όπως και όλοι οι Έλληνες ελπίζουμε κάποια μέρα να βρεθεί ξανά κοντά στο μπάσκετ με οποιοδήποτε τρόπο.

-τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα: «Η ομάδα ξεκίνησε προετοιμασία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ήταν σε ένα τουρνουά φιλικών στην Ιταλία και αύριο έχει προγραμματισμένη προπόνηση για να γνωρίσω και εγώ τα παιδιά σιγά-σιγά από κοντά και να μπούμε σε ένα πρόγραμμα όλοι μαζί».

Πηγή: sport-fm.gr