Το λόγο που τον οδήγησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη χρονιά με τη Βιγιαρεάλ, εξήγησε σε συνέντευξή του σε ισπανική ιστοσελίδα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο προπονητής του Ολυμπιακού τόνισε τις διαφορές μεταξύ ελληνικού και ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ στάθηκε στο στοιχείο που οδήγησε τους «ερυθρολεύκους» στο φετινό τίτλο.

Αναλυτικότερα όσα δήλωσε ο Βάσκος τεχνικός στο deia.com:

Για το αν επέστρεψε για να πάρει το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό:
«Στην Ελλάδα με σέβονται πολύ, ειδικά μετά το νταμπλ που πήρα πριν δύο χρόνια. Φέτος ήταν πολύ σημαντικό για την ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα, επειδή δίνει την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League, αλλά και επειδή ο Ολυμπιακός τερμάτισε πέμπτος πέρσι».

Για τις διαφορές του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας με αυτό της Ισπανίας:
«Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το ισπανικό, αλλά το να κατακτήσεις ένα πρωτάθλημα είναι πάντα δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός και εμείς είμαστε πάντα φαβορί, αλλά και οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης είναι δύσκολοι αντίπαλοι».

Για τις αρετές που οδήγησαν φέτος τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα:
«Παίζαμε σε πιο γρήγορο ρυθμό από τις υπόλοιπες ομάδες. Στην επίθεση πάντα προσπαθούσαμε να κυριαρχήσουμε του αντιπάλου μας, επειδή είμαστε ομάδα που μπορεί να διαχειριστεί τον έλεγχο της μπάλας. Ακόμα και όταν δεν έχουμε την κατοχή ωστόσο, η πίεση που ασκούσαμε ήταν υψηλή. Αφήναμε πολύ χώρο πίσω από την άμυνά μας και σχεδόν πάντα χρησιμοποιούσαμε το σύστημα των αντεπιθέσεων».

Για το πόσο ανάγκη είχε ο ίδιος τον τίτλο, μετά την αποτυχημένη χρονιά με τη Βιγιαρεάλ:

«Ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερη ανάγκη το πρωτάθλημα από εμένα, μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά όπως η περσινή».

Για τις διαφορές των ελληνικών ομάδων με τις ισπανικές:
«Το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το πάθος. Ο κόσμος θέλει να δώσεις και την ψυχή σου σε αυτό, ενώ και τα ντέρμπι είναι πολύ σημαντικά. Οι ποδοσφαιριστές παίζουν πάντα κάτω από τεράστιο άγχος».

Για το αν προσαρμόστηκε στην ιδεολογία του Ολυμπιακού και της Ελλάδας:
«Δεν γίνεται να αλλάξεις και πολύ. Προσαρμόζεσαι σε αυτό που χρειάζεται, αλλά ο Ολυμπιακός έχει στο ρόστερ του αρκετούς ποδοσφαιριστές που ξέρω από την Ισπανία, όπως ο Φουστέρ, ο Ριέρα, ο Ιμπαγάσα και ο Μοϊσές, κάτι που με βοήθησε».

Για το αν κατάφερε να παίξει θεαματικό ποδόσφαιρο με τον Ολυμπιακό:

«Μου αρέσει πολύ να παίζουν οι ομάδες μου θεαματικό ποδόσφαιρο, αρκεί αυτό να συνδυάζεται με νίκες. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε πρέπει να βρεις μια άλλη συνταγή που θα ταιριάζει με την ομάδα».

Για το ποιους παίκτες θα πρότεινε σε ομάδες του εξωτερικού:

«Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος είναι ένας εξαιρετικός κεντρικός αμυντικός, ο Μέλμπεργκ, ο Μοδέστο, ο Τοροσίδης, ο Μιραλάς, ο Φουστέρ, ο Ιμπαγάσα, χωρίς αμφιβολία, όλος ο Ολυμπιακός και πολλές ακόμα ομάδες, όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έχουν πολύ καλούς παίκτες».

Για το αν πιστεύει ότι πέρασε απαρατήρητη από άλλες ομάδες η επιτυχία του στην Ελλάδα:

«Όλο και περισσότεροι προπονητές επιτυγχάνουν καθημερινά. Το να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα είναι καλό για σένα, αλλά όχι και για όσα μπορεί να έρθουν στο μέλλον. Το να είσαι ικανός να αντεπεξέλθεις σε μία πρόκληση φυσικά και μετράει».

Πηγή: sportfm.gr