Ο Γιώργος Σιγάλας έχει αγωνιστεί σε πολλά ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και γνωρίζει την ιδιαιτερότητα τους. Ο «Ράμπο» για την επιστροφή ως αντίπαλος του Βασίλη Σπανούλη στο ΟΑΚΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Sentra 103,3:

Για το αν του λείπει το μπάσκετ:
«Το ξέρεις ότι δεν έχω όρεξη να παίξω, αυτό δεν μου λείπει πια. Από τη στιγμή που πίστεψα κάποια στιγμή ότι μπορούσα να γίνω προπονητής και το δοκίμασα, το ‘ζησα, τον άφησα ακόμα περισσότερο τον παίκτη πίσω μου. Προτιμώ να διδάξω μπάσκετ παρά να παίξω. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα παιχνίδια αυτά και επειδή το μπάσκετ δεν είναι σε υψηλό επίπεδο πλέον στο πρωτάθλημα μας. Όσοι αγαπάνε το μπάσκετ περιμένουν αυτά τα παιχνίδια με μεγάλη αγωνία ώστε να δουν κάτι καλό ενώ θα έπρεπε να βλέπαμε τέτοια παιχνίδια μια φορά την εβδομάδα. Να μην βλέπαμε κάθε εβδομάδα Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό, αλλά Ολυμπιακό – ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός – ΑΕΚ, όπως γινόταν και παλιά».

Η ιδιαιτερότητα για τον παίκτη σε αυτά τα ματς:
«Είναι η χρονική διάρκεια που έχεις συνδεθεί με την ομάδα σου. Όταν είσαι καινούριος σε μία ομάδα, θα αντιμετωπίσεις μια καινούρια κατάσταση, ίσως την ατμόσφαιρα ή τον κόσμο που θα συναντήσεις στον δρόμο μετά από μια ήττα. Δεν μπορώ να συγκρίνω τις εποχές γιατί ίσως το μπάσκετ δεν είναι τόσο δυνατό όπως ήταν τότε. Όποιος κέρδιζε ήταν το αφεντικό τότε της πόλης. Ο Ολυμπιακός δεν είχε και καλή ομάδα τότε στο ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, όπως είναι τώρα και ήταν μια πενταετία που ήταν δυνατό το πρωτάθλημα. Όταν έπαιζες ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, θα έπαιζες το πρώτο θα έμπαινες στο κλίμα, θα έπαιζες το δεύτερο θα έμπαινες ακόμη περισσότερο, από το τρίτο παιχνίδι και μετά άρχιζες να καταλαβαίνεις το πριν και το μετά του αγώνα. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες έχουν έρθει κάποια παιδιά στον Ολυμπιακό για να φτιάξουν το νέο μεγάλο Ολυμπιακό και θέλουν να κάνουν αυτή την υπέρβαση και να γίνουν πρώτοι και από την άλλη υπάρχει ο Παναθηναϊκός που θέλει να κρατήσει τα σκήπτρα. Είναι καλό που τουλάχιστον οι δυο αυτοί ανταγωνίζονται και έχουν φτιάξει δυο καλές ομάδες και αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε το παιχνίδι με αγωνία».


Για επιστροφή του Σπανούλη και την ατμόσφαιρα και αν έχει ζήσει ο ίδιος κάτι παρόμοιο:

«Ήταν λίγο διαφορετικό αυτό που έζησα προσωπικά και ήταν υπερβολικό. Ήταν με την Στεφανέλ Μιλάνο που παίζαμε για τα ημιτελικά του Σαπόρτα με τον Παναθηναϊκού που αντί να ασχολούνται με το παιχνίδι ασχολούνταν με εμένα στο ΣΕΦ για 40 λεπτά. Όσον αφορά το Βασίλη, νομίζω ότι δεν θα τον επηρεάσει. Ετσι τον έχω ψυχολογήσει εγώ το Βασίλη. Είναι ένα παιδί δυνατό και σκληρό. Είναι συνειδητοποιημένος στο τι θέλει να κάνει. Η όποια απόδοση του δεν θα εξαρτηθεί από μια βρισιά παραπάνω που θα ακούσει και νομίζω ότι μέχρι εκεί θα φτάσουν. Διότι επαγγελματικές είναι οι ομάδες πια και αυτά συμβαίνουν, ο κόσμος έχει προχωρήσει παραπέρα και θεωρώ περισσότερο θα ενδιαφέρει τον κόσμο να κερδίσει ο Παναθηναϊκός, παρά να πικάρουν τον Σπανούλη. Γιατί αν το παιχνίδι πηγαίνει διαφορετικά, ο κόσμος θα θέλει να ενισχύσει τον Παναθηναϊκό και όχι να πικάρει τον Σπανούλη».

Για τις φιλίες μεταξύ των παικτών και η αψιμαχία του με τον Αλβέρτη που εξελίχθηκε σε φιλία:
«Είναι ένα άθλημα δυναμικό, η επαφή με το σώμα είναι συνεχής, δεν έγινε σ’ ένα τυχαίο παιχνίδι, παρόλο που διενέξεις γίνονται στα περισσότερα παιχνίδια, δεν είναι καλό σίγουρα αλλά αν δεν ξεπεράσουμε τα όρια, έχει μια ομορφιά και το κάθε άθλημα έχει το δικό του στυλ. Είχαν δημιουργηθεί φιλίες, μπορεί όχι κολλητές φιλίες, αλλά φιλίες. Να σας πω κάτι που το έλεγε ο Μυριούνης, αλλά γενικά με όλα τα παιδιά του Παναθηναϊκού κάναμε παρέα. Τον Αλβέρτη, τον Οικονόμου, τον Μυριούνη, στο παιχνίδι ούτε μας κοίταζε, εγώ του γέλαγα, έλεγε αλλά αυτός ούτε μας κοίταζε και μετά του κρατούσαμε μούτρα. Είναι κάποια πράγματα, τα οποία δεν στα περνάει ο προπονητής. Είναι παιχνίδια στα οποία παίζονται πολλά πράγματα, είναι ηθικό το θέμα και για τον Ολυμπιακό και για τους φίλαθλους και μιλάω για τον Ολυμπιακό, γιατί αυτός κυνηγά τον πρώτο. Όλες αυτές οι χαριτωμενιές μπορούν να γίνουν και μετά από τον αγώνα γιατί σε βγάζουν από τον στόχο σου. Εμένα πριν ένα, δύο χρόνια με ξένισε μία εικόνα χαλαρή. Δεν ήθελα να βλέπω μάχη, αλλά όχι και χαριτωμενιές. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν χρειάζονται χαριτωμενιές ειδικά όταν παίζεις στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό όταν έχεις και έναν στόχο μπροστά σου».

Για το παιχνίδι της Τετάρτης:
«Δεν έχει να κάνει με τους προπονητές. Ξέρουμε πως θα παίξουν πάνω κάτω, περιμένω να δω πράγματα που μπορεί να έχω εγώ στο μυαλό μου. Δεν είναι το θέμα τι θα κάνει ο Ομπράντοβιτς. Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Ολυμπιακός. Θεωρώ ότι τα γκαρντ του Παναθηναϊκού θα ποστάρουν είναι μία λύση και περιμένω να δω πως θα το αντιμετωπίσει. Έχεις από την άλλη πολύ ταλαντούχους παίκτες στον Ολυμπιακό, οι οποίοι όμως δεν είναι τόσο καλοί αμυντικοί παίκτες. Έχει ένα πρόβλημα ο Ολυμπιακός στο πικ ν ρολ όπως και σε κοψίματα μέσα στην ρακέτα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα λείψει ο Νίλσεν. Ο Νίλσεν σ’ αυτό το παιχνίδι όπως είναι τώρα οι ομάδες έχει σημαντικό ρόλο. Αν σκεφτούμε ότι λείπει και ο Μάριτς, άρα ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν ημίψυλο παίκτη. Πρέπει να εμφανιστεί αρκετά σκληρός γιατί θα αντιμετωπίσει σκληρό παιχνίδι και πρέπει να αντέξει. Αν το σουτ του πάει, ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα, γιατί μπορεί να έχει βάλει 80 με 90 πόντους φέτος, αλλά με ομάδες που τον έχουν βγάλει εκτός ρυθμού ο Παναθηναϊκός έχει πρόβλημα και έχει χάσει. Απλά πρέπει να είναι έτοιμοι οι παίκτες του Ολυμπιακού να παίξουν σκληρά ώστε να πάρουν κεφάλι από την αρχή».

Για τους παίκτες βαρόμετρα του παιχνιδιού:
«Δεν νομίζω ότι κανένας σκέφτεται ποιος θα παίξει πάνω στον Σπανούλη. Αν προσπαθήσεις να τρελάνεις τον Σπανούλη θα χαλάσεις το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Όσο λιγότερο έχει την μπάλα ο Σπανούλης όταν κάνει επίθεση αυτό θα είναι χειρότερο για τον Παναθηναϊκό, όσο περισσότερο κρατά την μπάλα ο Σπανούλης και εσύ έχεις έναν παίκτη που τον πιέζει πάρα πολύ θα αρχίσει να εκνευρίζεται. Δε νομίζω να δούμε εκπλήξεις σε παίκτες βαρόμετρα. Για τον Βουγιούκα θα είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να εδραιώσει την θέση του σε μια μεγάλη ομάδα και όπως μου είχε πει ένας προπονητής, σήμερα είναι η ευκαιρία σου να μπεις στο κλαμπ των μεγάλων. Είναι ευκαιρία για κάποια παιδιά το σημερινό παιχνίδι. Βαρόμετρα είναι ο Τεόντοσιτς από Ολυμπιακό, το επιθετικό του ταλέντο θα παίξει μεγάλο ρόλο, από την άλλη οι ημίψηλοι του Παναθηναϊκού, Τσαρτσαρής, Φώτσης. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να περιμένουμε ένα παιχνίδι για να δούμε κάτι καλό. Υπάρχουν κάποιες εκλάμψεις αλλά το επίπεδο είναι χαμηλό, αλλά είναι και λογικό γιατί οι παίκτες που φέρνουν δεν είναι υψηλού επιπέδου, μακάρι να μπορούσε ν’ αλλάξει αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξει».

Να θυμηθεί μια εικόνα από ντέρμπι:
«Η πρώτη είναι η νίκη στο Τελ Αβίβ και η άλλη είναι κάτι προσωπικό αλλά αν και χάσαμε είχα κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση μέσα στο ΟΑΚΑ με κόσμο του Ολυμπιακού όπου είχα βάλει 25 πόντους».

Για το ότι δεν υπάρχουν φίλαθλοι και από τις δυο ομάδες στο γήπεδο:
«Ας σκεφτούν κάποιο και να θυμηθούν ότι και εμείς τότε Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός ήμασταν και οι φίλαθλοι ερχόταν στο γήπεδο και δεν συνέβαινε τίποτα. Εκτός από τα αυγά που πετάξανε τότε στο ΣΕΦ δεν συνέβαινε τίποτα. Ήταν άλλη ατμόσφαιρα γιατί ερχόταν κόσμος και από τις δυο πλευρές. Δεν ξέρω πως το κατάφερναν τότε. Ήταν πολύ όμορφη η ατμόσφαιρα μακάρι να το ξαναδούμε αυτό κάποια στιγμή γιατί είναι πάνω από όλα ένα άθλημα και είναι κρίμα να λείπουν κάποιοι από ένα παιχνίδι. Γινόταν τότε, γιατί να μην γίνεται και τώρα».

Πηγή: gazzetta.gr