Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του στο πιο «must win» παιχνίδι σε αυτή τη σειρά αγώνων που είχε μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος της Euroleague.

Μπορεί το μπάσκετ να μην ήταν υψηλών αξιώσεων, μπορεί ο Ερυθρός Αστέρας να πήγε το ματς στα μέτρα του ωστόσο οι «πράσινοι» τελείωσαν την δουλειά και με την 4η σερί νίκη τους έφτασαν στο 10-7 με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της διοργάνωσης.

Ουσιαστικά οι «πράσινοι» έπαιξαν τόσο… όσο χρειάστηκε για να μην μπουν σε περιπέτειες.Μπορεί σε κάποια σημεία του αγώνα οι Σέρβοι να φάνηκαν απειλητικοί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν… ίδρωσε το αυτί των γηπεδούχων οι οποίοι ήταν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Ο Τζέριαν Γκραντ ήταν και πάλι άκρως ουσιαστικός (14π., 3ριμπ., 2ασ., 2κλ.), ο Κώστας Σλούκας πήρε σωστές αποφάσεις (9π., 7ασ., 3ριμπ.), ο Λεσόρ παρά τον τραυματισμό του υπερέβαλε εαυτόν (13π., 4ριμπ.) ενώ οι Μήτογλου (15π., 5ριμπ.) και Αντετοκούνμπο (8π., 6ριμπ.) ήταν ακρογωνιαίοι λίθοι της ομάδας τους.

Το ματς: Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας

Λίγο με το εορταστικό κλίμα και λίγο με το γεγονός ότι οι «πράσινοι» ξεκίνησαν πιο χαλαρά το παιχνίδι, ο Ερυθρός Αστέρας βρήκε την ευκαιρία να γίνει σκληρός στην άμυνα και να δυσκολέψει πολύ την κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού. Στο 7′ το σκορ ήταν ισόπαλο στους 11 πόντους αλλά με ένα επιμέρους 7-2 οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 18-13. Αν και ήταν αρκετά άστοχοι σε αυτό το σημείο, εκμεταλλεύτηκαν το χαμηλό ποστ καθώς περνούσαν συνέχεια την μπάλα στον Ματίας Λεσόρ ο οποίος, εκτός του ότι επιστρατεύτηκε νωρίς, «φόρτωνε» με φάουλ τους παίκτες των φιλοξενούμενων.

Το δεκάλεπτο έκλεισε με την ελληνική ομάδα να προηγείται με 20-17 έχοντας 6/9 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 5/7 βολές, 10 ριμπάουντ (εκ των οποίων τα πέντε επιθετικά) και 5 ασίστ για 4 λάθη. Την ίδια αναλογία Ast/TO είχαν και οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι σούταραν με 7/9 δίποντα και 1/6 τρίποντα. Μια περίοδος όπου οι «πράσινοι» ούτε απέδωσαν καλό μπάσκετ, αλλά ούτε και έφτασαν στο σημείο να κινδυνεύσουν από τον Ερυθρό Αστέρα.

Μάλιστα στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά και με 6 πόντους (27-21 στο 13′) αλλά έκτοτε έπαθαν πραγματικό μπλακ άουτ και έκαναν την μία επιπόλαιη επίθεση μετά την άλλη. Απόρροια της σκληρής άμυνας των Σέρβων, οι οποίοι έβρισκαν παράλληλα επιθετικές λύσεις από τον πρώην… πράσινο, Νεμάνια Νέντοβιτς. Και πάλι. Παρά την αμυντική τους προσπάθεια δεν είχαν αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Και αργά ή γρήγορα ο Παναθηναϊκός θα το εκμεταλλευόταν. Όπως και έγινε.

Με τον Κώστα Σλούκα να ηρεμεί το παιχνίδι των «πρασίνων» και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να παίρνει άριστα στην άμυνα πάνω στον Τεόντοσιτς (σ.σ. ήταν άποντος στο ημίχρονο με 0/2 σουτ και 2 ασίστ για 2 λάθη), ο Παναθηναϊκός ξεκόλλησε στην επίθεση και με επιμέρους 9-2 πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα εννέα πόντων (38-29) λίγο πριν κλείσει το ημίχρονο στο +7 (38-31). Μάλιστα στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός είχε «μηδέν» ασίστ και 4 λάθη! Παρόλα αυτά μπόρεσε να ελέγξει το ματς, έχοντας αναγκάσει τον Ερυθρό Αστέρα σε 10 λάθη και 2/10 τρίποντα (σ.σ. αλλά και 12/18 δίποντα).

Αντίστοιχα η ομάδα του Εργκίν Αταμάν είχε 12/20 δίποντα, 3/12 τρίποντα, 5/7 βολές, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα και 8 λάθη. Ο Γκραντ ήταν άκρως αξιόπιστος με 8 πόντους και 3/3 εντός παιδιάς με 2 τελικές πάσες, ο Λεσόρ «τελείωσε» φάσεις στο χαμηλό ποστ, ενώ ο Σλούκας (5π., 3ασ., 1κλ.) έδωσε το έναυσμα για το πράσινο ξέσπασμα στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου.

Με το έναρξη της 3ης περιόδου ο Παναθηναϊκός «έσπασε» για πρώτη φορά το διψήφιο φράγμα, καθώς προηγήθηκε με 44-33 ύστερα από 2/2 τρίποντα από Σλούκα και Γκριγκόνις. Όπως στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έτσι και μετά το +11 οι «πράσινοι» έχασαν την συγκέντρωσή τους έχοντας επαναπαυτεί στη διαφορά με αποτέλεσμα οι Γιάγκο και Μπόλομποϊ να μειώσουν σε 44-39 με 6-0 σερί. Και πάλι. Η δημιουργία του Σλούκα και τα εξαιρετικά τελειώματα του Μήτογλου επανέφεραν τον δείκτη του σκορ στο +11 (55-44) τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος του 3ου δεκαλέπτου. Το +11 έμεινε έως και το 30′ (61-50) με τους Γκραντ, Μήτογλου και Σλούκα να ηγούνται της ομάδας τους.

Έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός για τον Ερυθρό Αστέρα! Ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού φτάνοντας τον δείκτη του σκορ και στο +18 (81-63) ένα λεπτό πριν από το τέλος του αγώνα σφραγίζοντας με επιβλητικό τρόπο την 4η συνεχόμενη νίκη στην Euroleague και λίγο πριν από την ισπανική «δοαβολοβδομάδα» σε Βιτόρια και Βαλένθια.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 38-31, 61-50, 82-65.

Πηγή: gazzetta.gr