Το γκολ είναι η ουσία του ποδοσφαίρου. Το θεαματικό γκολ είναι η πεμπτουσία του. Οι λίστες με τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του αθλήματος είναι πολλές, καθώς η ομορφιά είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, όπως και τα επί μέρους κριτήρια που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ένα γκολ σε μια τέτοια λίστα.

Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου έχουν διαμορφώσει στο παρελθόν το δικά τους Top Ten. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει «εισβάλει» για τα καλά στην καθημερινότητά μας, «δικαιούται» να εκφέρει και αυτή την άποψή της για τα κορυφαία γκολ στην ιστορία.

Ακολουθεί η δεκάδα του ChatGPT, όπως τη διαμόρφωσε μετά από σχετική ερώτησή μας και με την δική της υποσημείωση πως η επιλογή είναι «θέμα γούστου» και «υπάρχουν και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτήν τη λίστα».

Αυτά λοιπόν είναι τα δέκα κορυφαία γκολ, όπως τα επέλεξε, επειδή «ξεχώρισαν για την τεχνική, την έμπνευση, την κρισιμότητα και την ομορφιά τους».

► Το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα με την Αργεντινή κόντρα στην Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Μια απίστευτη ντρίμπλα που ξεπέρασε πέντε αντιπάλους και έμεινε στην ιστορία ως το «γκολ του αιώνα».

► Το γκολ του Κάρλος Αλμπέρτο με τη Βραζιλία κόντρα στην Ιταλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, που ήταν το αποτέλεσμα μιας εκπληκτικής συνεργασίας και μιας απίθανης τελικής πάσας του Πελέ, χωρίς να βλέπει τον συμπαίκτη του.

► Το γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν με την Ολλανδία κόντρα στη Σοβιετική Ένωση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988. Ένα απίστευτο βολέ από απόσταση και γωνία που άφησε άναυδο τον τερματοφύλακα.

► Το μακρινό ψαλιδάκι του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς εναντίον της Αγγλίας σε αγώνα το 2012. Κυνήγησε μια χαμένη μπάλα και βλέποντας τον τερματοφύλακα εκτός γραμμής αποφάσισε να επιχειρήσει ένα τολμηρό ψαλιδάκι 30 μέτρα μακριά από την εστία. Η μπάλα πέρασε πάνω από τον τερματοφύλακα και κατέληξε στα δίχτυα, αφήνοντας τους πάντες άφωνους. Αυτό το γκολ θεωρείται ένα από τα πιο εξωφρενικά και θεαματικά γκολ που έχουν σημειωθεί ποτέ.

► Το γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν με τη Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Λεβερκούζεν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2002. Ένα από τα πιο δύσκολα και εντυπωσιακά βολέ που έχουν εκτελεστεί ποτέ, με την μπάλα να καταλήγει στο «παράθυρο» της αντίπαλης εστίας.

► Οι masterclass ντρίμπλες και το τελικό σκοράρισμα του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρσελόνα κόντρα στη Χετάφε στον ημιτελικό του Copa del Rey του 2007. Πήρε τη μπάλα στο μισό γήπεδο της δικής του ομάδας πέρασε με εντυπωσιακό τρόπο έξι αμυντικούς, ντρίπλαρε και τον τερματοφύλακα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Αυτό το γκολ συγκρίνεται συχνά με το γκολ του Μαραντόνα εναντίον της Αγγλίας, καθώς ο Μέσι φορούσε και τη φανέλα με το νούμερο 10.

► Το γκολ του Ρομπέρτο Κάρλος με τη Βραζιλία κόντρα στη Γαλλία σε αγώνα το 1997. Μία από τις πιο απίστευτες εκτελέσεις φάουλ που έχουν γίνει ποτέ, με την μπάλα να κάνει μια απόκοσμη καμπύλη και να καρφώνεται στη γωνία.

► Το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ με την Άρσεναλ κόντρα στη Νιούκαστλ το 2002. Μία από τις πιο ευφυείς και κομψές κινήσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ποδόσφαιρο, καθώς ο Ολλανδός έκανε μια απίστευτη ντρίπλα, επί της ουσίας μια ανάποδη πάσα στον εαυτό του, ξεφεύγοντας από τον αμυντικό (σ.σ. Νίκο Νταμπίζα) πριν σκοράρει με πλασέ.

► Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Γιουβέντους στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2018. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και θεαματικά γκολ που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τον Πορτογάλο να κάνει ένα απίστευτο ψαλιδάκι από το ύψος του πέναλτι.

► Το ψαλιδάκι του Γουέιν Ρούνεϊ εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι στο ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ το 2011. Η μπάλα του ερχόταν από σέντρα, ζύγισε τη θέση του και πήδηξε στον αέρα, χτυπώντας την με το δεξί του πόδι και στέλνοντάς την στην απέναντι γωνία. Αυτό το γκολ θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία της Premier League, δίνοντας ταυτόχρονα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μια κρίσιμη νίκη επί της αντιπάλου της στο αιώνιο ντέρμπι του Μάντσεστερ.