Μεγαλώνουν οι δικαστικές περιπέτειες για την Μπαρτσελόνα, καθώς η ισπανική εισαγγελία στην επίσημη έρευνα της για την ενδεχόμενη εμπλοκή της ομάδας σε δωροδοκία διαιτητών, βάζει στο «κάδρο» και τον πρόεδρο της πρωταθλήτριας Ισπανίας, Τζουάν Λαπόρτα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες η καταλανική ομάδα φέρεται να πλήρωνε τον αντιπρόεδρο της επιτροπής διαιτητών της ισπανικής ομοσπονδίας, πάνω από 1.3 εκατ. ευρώ για τρεις συνεχείς σεζόν.

Συγκεκριμένα ο πρώην διαιτητής, Χοσέ Μαρία Ενρίκες Νεγκρέιρα, αποτέλεσε αντιπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής διαιτητών από το 1994 έως το 2018. Και μεταξύ 2016 και 2018 η Μπαρτσελόνα κατέβαλε το συγκεκριμένο ποσό στη «DASNIL 95», εταιρεία ιδιοκτησίας του πρώην διαιτητή και του γιου του, ο οποίος κατά τη διαιτητική του καριέρα διεύθυνε αγώνες στη La Liga για 13 χρόνια.

Κατηγορούμενοι είναι δύο πρώην πρόεδροι των Καταλανών, ο Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου και ο Σάντρο Ροσέλ. Ο εισαγγελέας αρχικά εκτίμησε ότι ο σύλλογος σταμάτησε να πληρώνει τον Νεγκρέιρα, όταν αποχώρησαν από αυτή τη θέση, αλλά σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ της εφημερίδας «El Mundo», η έρευνα εμπλέκει και τον τωρινό πρόεδρο του συλλόγου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι και ο Λαπόρτα θα μπορούσε να έχει διαπράξει τα ίδια αδικήματα με τους προκατόχους του από το 2008 και μετέπειτα.

Όπως αναφέρει τώρα το ισπανικό ραδιόφωνο «Cadena Ser», οφείλεται στην αλλαγή των κριτηρίων της δικαστικής έρευνας που θέλει να φτάσει το… μαχαίρι στο κόκκαλο και να ανακαλύψει πραγματικά τί συνέβη στην υπόθεση.

Τα στοιχεία και το «κυνήγι μαγισσών»

Ωστόσο, με τα όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να βρουν στοιχεία πως ο Νεγκρέιρα επηρέασε διαιτητές για να χειραγωγήσουν αποτελέσματα υπέρ της Μπαρτσελόνα. Αυτό που φέρεται να παρουσιάζεται ως πιθανότερο σενάριο είναι η εταιρία του Νεγκρέιρα να ήταν μια «βιτρίνα» όπου λεφτά της Μπαρτσελόνα περνούσαν από εκεί και κατέληγαν στις τσέπες διαφόρων παραγόντων της – μέλη των διοικήσεων Ροσέλ και Μπαρτομέου.

Εξάλλου, να σημειώσουμε πως στις αρμοδιότητές του Νεγκρέιρα δεν ήταν να ορίζει διαιτητές. Επιπλέον, η Μπαρτσελόνα σε διάφορα πρωταθλήματα στη διάρκεια για την οποία κατηγορείται αδικήθηκε κατάφωρα από τη διαιτησία με αποκορύφωμα το τελευταίο ματς της σεζόν 2013-14 όπου έχασε τον τίτλο στο «Καμπ Νόου» από την Ατλέτικο Μαδρίτης καθώς ακυρώθηκε για οφσάιντ κανονικό γκολ του Λιονέλ Μέσι.

Η Μπαρτσελόνα πίσω από όλο αυτό συνεχίζει να βλέπει ένα «κυνήγι μαγισσών» εναντίον της καθώς οι ειδήσεις για τον Νεγκρέιρα προέρχονται σταθερά από ΜΜΕ που είναι φίλα προσκείμενα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ τα ρεπορτάζ εμφανίζονται αμέσως μετά από θετικές ειδήσεις. Το προηγούμενο 24ωρο η Μπάρτσα ενημέρωσε πως για τη σεζόν 2023-24 περιμένει έσοδα 859 εκατ. ευρώ και κέρδη πριν τους φόρους 11 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως η οικονομική εξυγίανσή της προχωρά με γρήγορο ρυθμό.