Στο Γ΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Διομήδη Κυριλόπουλο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη συζητήθηκε σήμερα η αμφισβήτηση της προηγηθείσας των περασμένων δημοτικών εκλογών διαδικασίας εκλογής δημάρχου στο Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας, ενώ έχει προσδιοριστεί η 7η Απριλίου 2024 ημέρα διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών, στον εν λόγω Δήμο.

Αναλυτικότερα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκρινε ότι κακώς ο συνδυασμός της Δώρας Κουρκουτά «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ», δεν είχε ανακηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από το Πρωτοδικείο υποψήφιος με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Ειδικότερα, τοΠολιτικό Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού τής κυρίας Κουρκουτά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών (40% ποσόστωση), κάτι που όμως δεν δέχθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας και ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείου Βέροιας έκανε δεκτήτην προσφυγή της κυρίας Κουρκουτά κρίνονταςότι με τις αλλαγές που επήλθαν στο ψηφοδέλτιό τηςμέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες από την εκλογική νομοθεσία, είχε δικαίωμα συμμετοχής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές .

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας ο Παναγιώτης Γκυρίνης (Ώρα Ευθύνης) έλαβε ποσοστό 79,73% και ο αντίπαλος του Ηλίας Ιακουβίδης (“Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας”), έλαβε 20,27%.

Ο κ. Γκυρίνης και ακόμα 270 υποψήφιοιδημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής περιφέρειας, άσκησαν αναίρεση στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθείη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας.

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούνεάν κριτήριο νομιμότητας της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι ο χρόνος λήξεως της προθεσμίας υποβολής των συνδυασμών στην εκλογική ηλεκτρονική πλατφόρμα ή ο μεταγενέστερος χρόνος της ανακήρυξης των συνδυασμών από το Πολιτικό Πρωτοδικείο.

Στο ΣτΕ από την πλευρά του κ. Γκυρίνη παραστάθηκαν οι δικηγόροι Ευάγγελος Βενιζέλος, Βασίλης Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ακριβόπουλος (Βέροιας), ενώ από τηνπλευρά της κυρίας Κουρκουτά, παραστάθηκαν οι συνήγοροι ΑνδρέαςΛοβέρδος, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Γεώργιος Παπαστεργίου (Βέροιας) και Θεοδώρα Κουρκουτά (Βέροιας).

Αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα η απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ.