Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι εικόνες ανηλίκων να μαστιγώνουν γαϊδουράκια κατά τη διάρκεια αγώνων στη Μυτιλήνη.

Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, αρμόδια για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπευθύνων εισαγγελέων σε θέματα προστασίας ζώων, με παραγγελία της στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητεί τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσα από βίντεο που μεταδόθηκε. Μάλιστα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός απέστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα  «δημοσιεύματα και οπτικοακουστικό υλικό του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με αγώνες ταχύτητας με γαϊδουράκια με ανήλικους αναβάτες, που έλαβαν χώρα στην Κώμη Λέσβου».

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί «το ενδεχόμενο τελέσεως τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως κακοποίηση ζώων και βασανισμό αυτών (άρθρα 24, παρ. 1, περ. α΄ και β΄ σε συνδυασμό με το άρθρο 34, παρ. 2 του Ν. 4830/2021) και παραμέληση εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 Π.Κ.)».