Στην ομόφωνη αθώωση του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, την οποία αντιμετώπιζε ύστερα από μήνυση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού, Χαράλαμπου Αθανασίου, σε σχέση με δημοσιεύματα στην εφημερίδα Documento, κατέληξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από περίπου 15 συνεδριάσεις.

Ουσιαστικά δηλαδή η Δικαιοσύνη έκρινε πως τα επίμαχα δημοσιεύματα που αναφέρονταν τα «έργα και ημέρες» του κ. Αθανασίου, όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά, δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία.

Η Δικαιοσύνη αποφάσισε μάλιστα ότι θα πρέπει να σταλούν στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου, τα έγγραφα που κατέθεσε κατέχοντάς τα παρανόμως ο κ. Αθανασίου και τα οποία περιελάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γιάννη Απατσίδη, δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, με υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο βουλευτής αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την χρονική περίοδο που δεν κατείχε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Στον εισαγγελέα αναμένεται να παραπεμφθεί σύμφωνα με την ιστοσελίδα Documento και το ζήτημα της ένορκης κατάθεσης του Αβατάγγελου, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα και στα οποία υποστήριζε ότι δικηγόρος τον προσέγγισε και ζήτησε χρήματα για τον χρηματισμό στενών συνεργατών του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου, προκειμένου να παρέμβουν σε δικαστικές διαδικασίες που τον αφορούσαν. Η παραπομπή θα αφορά μόνο στο πρόσωπο που διέρρευσε την κατάθεση και όχι στον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη, για τον οποίο η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα ήδη από το 2022.

Τα άρθρα της εφημερίδας που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην δίκη, αφορούσαν την υπόθεση Αβατάγγελου, τις απονομές χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου, καθώς και για στοχευμένες πρωτοβουλίες υπέρ παραβατών του επονομαζόμενου «λευκού κολάρου» (σ.σ. έτσι αποκαλούνται τα οικονομικά εγκλήματα οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων) που είχαν ληφθεί επί της υπουργίας του. Σε δήλωσή του στο Documento μετά το πέρας της δίκης, ο Γιάννης Απατσίδης τόνισε πως: «Ειλικρινά είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που υπάρχουν Δικαστές και Εισαγγελείς με σθένος παρρησία γενναιότητα και ευθυκρισία. Μας δίνει μία ελπίδα στην ζοφερή ενίοτε δικαστική πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του κ. Αθανασίου ήταν απόλυτα ορθό, θεμιτό και δικαιολογημένο. Σε ό,τι με αφορά, το Δικαστήριο διαβίβασε τα πρακτικά στον Εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα εγκλήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών μου δεδομένων και συγκεκριμένα e-mail μου με στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εάν η Βουλή δεν δώσει την άδεια για την ποινική δίωξη του κ. Αθανασίου η υπόθεση θα αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επικράτησε η ελευθερία της έκφρασης και η Δικαιοσύνη. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου κ. Μαντζουράνη και κ. Γεωργακόπουλο για την ανθρώπινη και δημιουργική συνεργασία μας».