Το αναπάντεχο τετ α τετ δύο αδίστακτων ληστών με γνωστό εφοπλιστή στο σπίτι του στην Πολιτεία ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της εγκληματικότητας, η οποία το τελευταίο διάστημα μετακομίζει στις κατά τεκμήριο καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Η έκρηξη της εγκληματικότητας που έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε όλη την Αττική, δεν έχει αφήσει αλώβητες ακόμη και τις σικ περιοχές, στις οποίες βρίσκονται σπίτια-φρούρια, με συστήματα ασφαλείας και ιδιωτική φύλαξη. Ακόμη και εκεί, το ποσοστό των ληστειών και των διαρρήξεων παρατηρείται αυξημένο.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον δύο αδίστακτες ομάδες κακοποιών δρουν συστηματικά στα βόρεια προάστια.

Το φαινόμενο ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ., που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο δράσης των συμμοριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, οι ληστές δρουν μεθοδικά. Τις περισσότερες φορές, όπως αναφέρει το Έθνος, παρακολουθούν τον στόχο τους πριν «χτυπήσουν» και ξέρουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή.

Σε αντίθεση με τις άλλες συνοικίες, στα βόρεια προάστια, οι ληστές είναι «επιλεκτικοί» και επιχειρούν σε βάρος κατοικιών που κάποιο «κραυγαλέο» χαρακτηριστικό τους μαρτυρά ότι υπάρχει ρευστό και αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, αναζητούν προνομιακή πληροφόρηση «από μέσα» καταστρώνοντας με κάθε λεπτομέρεια ένα σχέδιο δράσης χαμηλού… ρίσκου, αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων τις «κακοτοπιές» που θα συναντήσουν και φροντίζουν για την εξουδετέρωσή τους.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Μέσα στις πρώτες 10 ημέρες του Ιούνη, πολλές ένοπλες ληστείες έχουν καταγραφεί στα λεγόμενα «ακριβά» προάστια της Βόρειας Αττικής.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι δράστες έχουν επιδείξει πρωτοφανή βία, ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν εργαζόμενους στις κατοικίες ή ηλικιωμένους.