Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δράση της συμμορίας των ανήλικων και νεαρών Ρομά, που τους τελευταίους μήνες είχαν «ρημάξει» καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα βόρεια προάστια της Αττικής, παρουσιάζει το Newsbeast. Σε αυτά διακρίνεται ο τρόπος δράσης των πέντε συλληφθέντων και τριών ασύλληπτων συνεργών τους (όλοι τους από 14 έως 20 ετών), οι οποίοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον 6 ληστείες και 25 κλοπές-διαρρήξεις.

Την έρευνα διενήργησε το Τ.Α. Αμαρουσίου και προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2024, προβαίνοντας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σε ληστείες ή διαρρήξεις καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή, Χολαργό) και σε μη ώρες λειτουργίας αυτών και αφαιρούσαν από το εσωτερικό αυτών χρηματοκιβώτια, μετρητά και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), οι κατηγορούμενοι, αφού προσέγγιζαν από κοινού τα ανωτέρω καταστήματα και εξασφάλιζαν ότι οι συνθήκες είναι πρόσφορες και δεν θα γίνουν αντιληπτοί από διωκτικές αρχές ή διερχόμενους πολίτες, εν συνεχεία παραβίαζαν κεντρικές θύρες ή παράθυρα αυτών, είτε με τη χρήση διάφορων αντικειμένων είτε σπρώχνοντας και ανασηκώνοντας τις θύρες. Ακολούθως, εισέρχονταν στα καταστήματα και με γρήγορες κινήσεις προέβαιναν στην αφαίρεση μετρητών από ταμειακές μηχανές, ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και χρηματοκιβωτίων, ενώ, στις περιπτώσεις που η αφαίρεση των τελευταίων δεν ήταν εφικτή, τα διερρήγνυαν με τη χρήση φρεατίων ή πυροσβεστήρων. Παράλληλα, μέλη της συμμορίας παρέμεναν εξωτερικά των καταστημάτων, εκτελώντας χρέη «τσιλιαδόρου».

Επιπλέον, σε περιπτώσεις, όπου εντός των καταστημάτων τύχαινε να βρίσκεται κάποιος υπάλληλος αυτών, οι κατηγορούμενοι προέβαιναν σε απειλή άσκησης σωματικής βίας προς τους υπαλλήλους ή πρότασσαν μαχαίρια, τα οποία έφεραν στην κατοχή τους. Με αυτόν τον τρόπο έκαμπταν την αντίσταση των θυμάτων και ακολούθως συνέχιζαν την εγκληματική τους δραστηριότητα και προέβαιναν στην αφαίρεση χρημάτων από τα καταστήματα.

Οι πέντε συλληφθέντες έχουν πάρει προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις τους στον ανακριτή ανηλίκων το πρωί της 12ης Απριλίου 2024.