Ελεύθεροι αφέθηκαν 6 από τους 18 προσαχθέντες μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές είχαν προσαχθεί το απόγευμα στο Αστυνομικό Μέγαρο της Κομοτηνής μετά την αστυνομική επιχείρηση στη Νομική για να εκκενωθεί η κατάληψη.

Αμέσως μετά την προσαγωγή των 18 φοιτητών, συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Για το θέμα, πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οι έξι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ κατά την έξοδό τους από το Αστυνομικό Μέγαρο έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους φοιτητές και εργαζόμενους.

Διαφωνία αστυνομίας και κοσμήτορα για το ποιος κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ

Εν τω μεταξύ διαφορετική εικόνα από εκείνη που έδωσε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της έδωσε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Μιχάλης Χρυσομάλλης, μιλώντας στον Alpha.

Η αστυνομία στη δική της ανακοίνωση είχε επικαλεστεί κλήση από τις πρυτανικές αρχές για την κατάληψη. Η θέση του κοσμήτορα όμως είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η κατάληψη έγινε από μια μειοψηφία και προσέθεσε: «Την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έκρινε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη. Μία ομάδα επέμεινε στην κατάληψη και επέβαλε σε μένα να αναβάλω τις εξετάσεις. Εγώ αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, όταν έγινε η κατάληψη «και για να αποφευχθούν τα χειρότερα ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων, κι έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις. Τότε η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως φοβισμένους κι ανήμπορους κι απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ.Χρυσοχοϊδη».

Νωρίτερα πάντως στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία, υποστήριζε πως: «Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.