Η Melina Kanakarides, όπως είναι γνωστή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνεχίζει να κρατά το δυσκολοπρόφερτο στα αγγλικά επίθετό της επιμένοντας ελληνικά.

Μια από τις γνωστότερες τηλεοπτικές κατά κύριο λόγο ηθοποιούς των ΗΠΑ δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς ο ρόλος της στο «CSI: Νέα Υόρκη» την έχει καθιερώσει στην οικουμένη ως δαιμόνια ντετέκτιβ Stella Βonasera, ρόλος για τον οποίο ήταν μάλιστα υποψήφια για βραβείο Εmmy.

Γεννημένη λες ηθοποιός, πρωτοανέβηκε στο θεατρικό σανίδι σε ηλικία 8 ετών και έκτοτε μετρά σταθερά ανοδικά βήματα, τόσο σε τηλεόραση όσο και κινηματογράφο.

Η διασημότητά της δεν επισκίασε ποτέ το γεγονός ότι είναι μια γλυκύτατη γυναίκα που διατηρεί άσβεστο το ελληνικό πνεύμα, επισκεπτόμενη ανελλιπώς την Ελλάδα και δηλώνοντας υπερήφανη όπου σταθεί κι όπου βρεθεί για την ελληνική καταγωγή της: «Τίποτε δεν συγκρίνεται με το να είσαι Ελληνοαμερικανίδα. Κάθε φορά που ρωτούσα τους γονείς μου “Είμαι Ελληνίδα ή Αμερικανίδα”, μου απαντούσαν: “Είσαι Ελληνοαμερικανίδα, γεγονός που σε κάνει καλύτερη Αμερικανίδα”. Συμφωνώ απολύτως με αυτή την άποψη. Είμαι υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή μου. Γι’ αυτό και δεν άλλαξα ποτέ το όνομά μου».

Η Melina Kanakarides έχει καταφέρει να κάνει μια αξιοθαύμαστη καριέρα σε τηλεοπτικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, διατηρώντας την ελληνικότητά της ακέραια: η 48χρονη σήμερα ηθοποιός είναι παντρεμένη με Έλληνα και έχει δύο κόρες, ενώ το όνειρό της είναι: «Να παίξω κάποια στιγμή στο Ηρώδειο. Πιστεύω ότι θα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Την πρώτη φορά που είδα παράσταση στο θέατρο αυτό άρχισα να κλαίω από συγκίνηση».

Ποια είναι όμως η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός που έκανε τον Ρόμπερτ ΝτεΝίρο να της κάνει ερωτική εξομολόγηση στα ελληνικά;

Πρώτα χρόνια

Η Μελίνα Ελένη Κανακαρίδη γεννιέται στις 23 Απριλίου 1967 στο Άκρον του Οχάιο ως η τρίτη κόρη μιας οικογένειας ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς. Ο πατέρας της ήταν ζαχαροπλάστης και διατηρούσε στην πόλη σοκολατοποιία (Temo’s Chocolate Company).

Η Μελίνα μεγαλώνει μέσα στους στενούς οικογενειακούς δεσμούς της ελληνικής ομογένειας και διατηρεί από την πρώτη στιγμή της ζωής της σχέσεις με την ελληνική παροικία. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του πατέρα της, όταν δεν ήταν στο σχολείο, αν και το μικρόβιο της υποκριτικής την πρόσβαλε από πολύ μικρή ηλικία: στα 8 της χρόνια ζωής ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, στην παράσταση του κοινοτικού θεάτρου της πόλης «Τομ Σόγιερ», και συνειδητοποιεί αμέσως τι θέλει να κάνει στη ζωή της.

Παρά το πρόωρο ντεμπούτο στην ηθοποιία, η Kanakaredes διακρίνεται ταυτοχρόνως στο κολύμπι (ήταν μέλος της σχολικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης) και μαγεύεται πραγματικά από τα μιούζικαλ. Αποφοιτώντας από το σχολείο το 1985 και κάτω από την παρότρυνση του συντηρητικών αρχών πατέρα της γράφεται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στη Νομική Σχολή: «Όταν ήμουν μικρό κορίτσι μου άρεσε να παίζω σε θεατρικά στο σχολείο ή να χορεύω και να τραγουδώ. Ο πατέρας μου ήθελε πιο πολύ να σπουδάσω και μου έλεγε: “Όσο παίρνεις καλούς βαθμούς στο σχολείο, μπορείς να ασχολείσαι και με την ηθοποιία. Τέλειωσε πρώτα το κολέγιο και μετά αποφασίζεις”. Κι αυτό έκανα».

Εκεί συνέχισε να αποτελεί μέλος της ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης, την ίδια στιγμή που το ελληνικό της κάλλος αναγνωρίζεται στον τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς της πόλης Κολόμπους, όπου σε ηλικία 18 ετών αναδεικνύεται Μις Κολόμπους! Η βράβευσή της θα τη φέρει στα πολιτειακά καλλιστεία του διαγωνισμού Μις Οχάιο, όπου θα τερματίσει πρώτη αναπληρωματική!

Με τα χρήματα της υποτροφίας στο τσεπάκι της, μετακομίζει στο Point Park College του Πίτσμπουργκ το 1987, τη γνωστή δραματική σχολή, όπου μαθαίνει θέατρο, χορό και μουσική και παίρνει πτυχίο στις παραστατικές τέχνες. Σπουδάζοντας στο Πίτσμπουργκ, συνεχίζει τα βήματά της σε τοπικές θεατρικές σκηνές και παίζει στις πρώτες τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές στις τέχνες του θεάματος, η Μελίνα μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και αναλαμβάνει από την πρώτη στιγμή ρόλους σε θεατρικά έργα και μιούζικαλ. Για να βγάζει τα προς το ζην αλλά και τα έξοδα του ενοικίου της υπόγειας γκαρσονιέρας όπου διέμενε, δούλευε περιστασιακά ως σερβιτόρα…

Σταθερή άνοδος στη showbiz

Ήταν το 1991 όταν η Kanakaredes εξασφάλισε τον πρώτο της ρόλο στην αμερικανική τηλεόραση, στη σειρά του δικτύου CBS «Guiding Light»: ενσαρκώνει την ελληνίδα μετανάστρια και ο ρόλος θα της φέρει δύο υποψηφιότητες για Emmy (στις τέσσερις σεζόν της σειράς)!

Αφού πέρασε τέσσερις τηλεοπτικές σεζόν παίζοντας την «Ελένη», παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον σεφ και γευσιγνώστη Πίτερ Κωνσταντινίδη, τον οποίο γνώρισε σε ελληνική βραδιά στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Το ζευγάρι διέμενε αρχικά στη Νέα Υόρκη, μετακόμισε ωστόσο αργότερα στο Λος Άντζελες, όπου άνοιξε ο μάγειρας Πίτερ το δικό του εστιατόριο…

Το 1994, η Μελίνα θα κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη σχετικά άγνωστη ταινία «Bleeding Hearts» και θα παίξει σε άλλη μια τηλεοπτική παραγωγή («Due South»), αν και θα αποδεικνυόταν βραχύβια. Αμέσως μετά ήρθε ο ρόλος που θα την καθιέρωνε στα τηλεοπτικά πράγματα των ΗΠΑ, παρά τις σποραδικές εμφανίσεις της στη σειρά «NYPD Blue».

Περισσότεροι ρόλοι σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια, κάνοντας την Κανακαρίδη σταθερά της αμερικανικής ψυχαγωγικής τηλεόρασης. Το 1996 εμφανίστηκε στο πλευρό της Τζίνα Ντέιβις στην ταινία «The Long Kiss Goodnight» και δύο χρόνια αργότερα δίπλα στον Ματ Ντέιμον στο φιλμ «Rounders», παίζοντας ανελλιπώς σε τηλεοπτικές σειρές.

Ο ρόλος που θα την έκανε διασημότητα στις τέσσερις γωνιές των ΗΠΑ θα ερχόταν στη σειρά «Providence»: ήταν τον Ιανουάριο του 1999 όταν έκανε ντεμπούτο η σειρά και παρά τις πικρόχολες κριτικές που έλαβαν οι δημιουργοί, η ίδια διασώθηκε για την ερμηνεία και τη μεσογειακή ομορφιά της. Η υψηλή τηλεθέαση της χάρισε την προβολή που τόσο αποζητούσε…

Μετά το τέλος του πρώτου κύκλου του «Providence» και την ώρα που η ίδια σκόπευε να ξεκινήσει σεμινάρια στη σκηνοθεσία, ήρθε ο ρόλος που δεν μπορούσε να πει όχι: συμπρωταγωνίστρια του Ρόμπερτ ΝτεΝίρο στο φιλμ «15 Minutes» (2001)! Η ίδια ήταν που έμαθε στον βετεράνο ηθοποιό πώς να της κάνει ερωτική εξομολόγηση στα ελληνικά…

Το 2003 έκανε ένα διάλειμμα από τις υποκριτικές της υποχρεώσεις για να υποδεχθεί τη δεύτερη κόρη της και αργότερα συνέχισε την καριέρα της σε θεατρικά μιούζικαλ…

Η σειρά που τα άλλαξε όλα: το «CSI»

Τον Μάιο του 2004 η Μελίνα εμφανίστηκε σε επεισόδιο του «CSI: Μαϊάμι» με τον Γκάρι Σινίζ και η χημεία του δίδυμου ώθησε τους δημιουργούς της λατρεμένης αστυνομικής σειράς να φτιάξουν έναν νέο κύκλο, ο οποίος θα γίνονταν γνωστός ως «CSI: Νέα Υόρκη».

Στη νέα εκδοχή της σειράς, η Κανακαρίδη ενσάρκωνε την ντετέκτιβ Stella Bonasera, ελληνο-ιταλικής καταγωγής, και πέρασε πολύ χρόνο με πραγματικούς αστυνομικούς επιθεωρητές για να προετοιμαστεί για τον ρόλο που θα την έκανε γνωστή στα πέρατα της οικουμένης…

Για εφτά τηλεοπτικές σεζόν, η οξυδερκής ντετέκτιβ εξιχνίαζε εγκλήματα αν και εντελώς αναπάντεχα, τον Ιούλιο του 2010, η Μελίνα ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη σειρά που την καθιέρωσε. Οι τηλεθεατές διαμαρτύρονται και το δίκτυο CBS προβαίνει σε μια σπάνια για τέτοιες περιπτώσεις ανακοίνωση: «Ελπίζαμε ότι η Μελίνα θα γύριζε στο “CSI: New York” για μία ακόμη σεζόν, αλλά σεβόμαστε την απόφασή της να προχωρήσει. Το καταπληκτικό της ταλέντο και η ανεκτίμητη προσφορά της στην επιτυχία των σειρών εκτιμώνται πολλαπλώς και δεν θα ξεχαστούν. Η Μελίνα θα παραμείνει φίλη του καναλιού»…

Το 2000 ψηφίστηκε από τους αμερικανούς τηλεθεατές ως «Καλύτερη Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά», σε σχετική ψηφοφορία του «TV Guide»…

Προσωπική ζωή

Παρά τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα, η Κανακαρίδη παραμένει μια απλή Ελληνοπούλα της διασποράς. Επιστρέφει στο Άκρον συχνά-πυκνά, όπου η πατρική επιχείρηση με τα γλυκά παραμένει σε οικογενειακά χέρια, περνά τα καλοκαίρια της στην Ελλάδα επισκεπτόμενη τους συγγενείς της στη Νάουσα και δεν διανοείται να μη μάθει στα παιδιά της την ιστορία των προγόνων τους.

«Προσπαθώ να επισκέπτομαι την Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ειδικά τώρα που οι κόρες μου -οκτώ και δέκα ετών- μεγαλώνουν, αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό και για μένα και για τον σύζυγό μου να τους μάθουμε από πού προέρχονται και να τους διδάξουμε την ελληνική κουλτούρα. Να τις κάνουμε να καταλάβουν τι είναι αυτό που τις κάνει ξεχωριστές. Η χώρα όπου ζούμε, οι ΗΠΑ, είναι μια υπέροχη χώρα, αλλά μερικές φορές θεωρώ ότι οι Αμερικανοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Θα ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν μια καλύτερη ιδέα του κόσμου και ειδικά της ελληνικής κληρονομιάς τους».

Η ελληνική παιδεία και ο τρόπος ζωής της Ελλάδας αποτελούν για την ίδια την απόλυτη προτεραιότητά της. Κάθε Κυριακή πηγαίνει τις κόρες της, Ζωή και Καρίνα, στην ορθόδοξη εκκλησία και μετά τη λειτουργία παρακολουθούν μαθήματα στο ελληνικό σχολείο του Λος Άντζελες. Διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική παροικία της πόλης, όπως με τη Νία Βαρντάλος, η οποία της είχε προτείνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία της «Γάμος αλά ελληνικά», αν και η εγκυμοσύνη της Κανακαρίδη (στη Ζωή) δεν της επέτρεψε να πάρει μέρος.

Πάντα προσγειωμένη, η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός δεν κρύβει την αγάπη της για την Ελλάδα αλλά και την οικογένειά της: «Η οικογένειά μου είναι το παν για μένα. Αυτό που θέλω πάνω απ’ όλα για τα παιδιά μου είναι να είναι ατρόμητα, περήφανα, ευγενικά και να σκέφτονται αλτρουιστικά, και αυτά ακριβώς τους μαθαίνω. Θέλω να θυμούνται τους ατρόμητους παππούδες και προπαππούδες τους, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα και διατήρησαν πάντα ζωντανή στην καρδιά και στην οικογένειά τους την ελληνική γλώσσα, τη θρησκεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Να είναι περήφανες για την ιστορία των προγόνων τους και τις παραδόσεις που διατηρούμε μέχρι σήμερα. Να χρησιμοποιούν την αγάπη και τη φιλία της ελληνικής ψυχής και του ελληνικού πνεύματος για να βοηθούν τους άλλους και να αλλάζουν τον κόσμο τους, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τον κόσμο γενικότερα. Ο σύζυγός μου κι εγώ πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε ζωντανή την ελληνική παράδοση στα παιδιά μας είναι να τα διδάξουμε ό,τι γνωρίζουμε για την Ελλάδα. Οι κόρες μας μιλούν ελληνικά, λατρεύουν να επισκέπτονται την Ελλάδα και να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους»…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr