Ο Αλέξης Τσίπρας γεύεται την εκλογική του νίκη αλλά τα μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την Ελλάδα, τονίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική Guardian, σχολιάζοντας τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη χώρα την επομένη των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κόσμος ψήφισε για αλλαγή, για αυτό που πίστεψαν ότι θα μπορούσε να είναι μια καινούργια αρχή. Ψήφισαν για να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα», δηλώνει στη Guardian επιχειρηματίας με καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο η πανηγυρική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν φαίνεται να απασχόλησε πολλούς, αναφέρει η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους έλληνες πολίτες είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Σχεδόν μετά από έξι χρόνια κρίσης, οι Έλληνες είναι εξαντλημένοι από τη λιτότητα και καταβεβλημένοι από την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μια νέα θητεία, αλλά η επάνοδός του στην εξουσία δεν δίνει απάντηση στις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με αναλυτές, αναφέρει η Guardian, αυτό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή των δρακόντιων μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές με αντάλλαγμα το τρίτο πακέτο διάσωσης. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου λίγη ουσιαστική συζήτηση έγινε για τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση. Αν δεν υλοποιηθούν, η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει ο επιχειρηματίας στη βρετανική εφημερίδα, «ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι ο ήλιος θα λάμψει. Υπάρχει πολύς κόσμος που ελπίζει η σημερινή καταιγίδα να μην είναι η πρώτη υπόσχεση που αθέτησε».

guardian