«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας έτσι «ορθάνοιχτο» το παράθυρο της παραίτησης της κυβέρνησης σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής υπερψηφιστεί το «Ναι»!

«Τη Δευτέρα το πρωί θα σεβαστούμε την απόφαση του Ελληνικού λαού. Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν είμαι ερωτευμένος με την καρέκλα.  Όσο ο λαός στηρίζει τον λόγο για τον οποίο έγιναν πρωθυπουργός θα είμαι εδώ. Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό εξευτελισμένο και ταπεινωμένο αυτός δεν θα είμαι εγώ. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι… Η όποια απόφαση του λαού την Κυριακή, θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, και στη συνέχεια θα γίνει ότι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο!

Παράλληλα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως: «Η διαπραγμάτευση ήταν μια διαδικασία που δεν μας έλεγαν κάντε αυτό αλλά… υιοθετήστε το, με τελικό στόχο να το υπογράψω, να γυρίσω εγώ στην Ελλάδα και να πουν είναι μέτρα του Τσίπρα», ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ υπογράμμισε: «Βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν. Δεν μπορείς να παίζει με έναν ολόκληρο λαό».

Επιπλέον, σε ότι αφορά στο αν τελικά υπήρξε τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών, τόνισε: «Η ανακοίνωση λέει ότι οι υπουργοί κάλεσαν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί μέχρι τις 27 Ιουνίου τις προτάσεις των θεσμών. Εμείς λάβαμε την τελική πρόταση των δανειστών πριν την Παρασκευή. Δεν έδωσαν παράταση, δεν δίνουν άλλο κείμενο. Το κείμενο λοιπόν που έδωσε ο Γιούνγκερ είναι το ίδιο με δυο μικρές αλλαγές (ΦΠΑ) αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα και όχι στη κυβέρνηση μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την έγκριση από την Βουλή. Οι προτάσεις που κατέθεσε ήταν προτάσεις ΔΝΤ δεν ήταν ευρωπαϊκές προτάσεις»

Σχετικά με το αν ανακοίνωσε στους εταίρους την απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στους εταίρους πριν το διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στις Βρυξέλλες στη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ τους είπα πως αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνετε μια τέτοια πρόταση. Η Απάντηση ήταν από τον Άννα στον Καϊάφα. ‘’Όχι εμείς αλλά οι θέσμοι’’. Εκείνο το βράδυ διέκοψα το κυβερνητικό συμβούλιο για να τους ενημερώσω. Τους πήρα τηλέφωνο και τους ενημέρωσα. Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική. Ζήτησα παράταση. Κανείς δεν μου είπε όχι. Δεν αιφνιδίασα εγώ. Εγώ αιφνιδιάστηκα όταν την επόμενη μέρα στο eurogroup δεν μας δόθηκε η παράταση. Η Ευρώπη έχει μια ιστορία και τα δημοψηφίσματα είναι μέσα στον πυρήνα αυτής της ιστορίας. Δείτε τι έγινε στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί είπαν όχι και από την επόμενη ημέρα κάθισαν σε ένα τραπέζι και διαπραγματεύτηκαν. Κανείς δεν είπε στους Ιρλανδούς μη κάνετε δημοψήφισμα».

Τσίπρας: Δε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ γιατί το κόστος είναι τεράστιο

«Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά από αύριο το βράδυ.

Σημείωσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές». Είπε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα, «ξεχάστε το ευρώ», επισήμανε ότι η ‘Α. Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι.

Σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση.

Υπογράμμισε πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει Βουλή, έχει Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των τραπεζών και στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζοντας πως «Δε θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία στον τόπο μας επειδή λήγει ένα πρόγραμμα. Και όποια απόφαση θα γίνει αποδεχτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Πολλοί στην Ευρώπη δεν θέλουν το ΟΧΙ. Το δημοψήφισμα για εμάς είναι ακόμη ένα όπλο στη διαπραγμάτευση. Αυτό που διεκδικήσαμε 5 μήνες δεν ήταν να φύγουμε από την Ευρώπη αλλά με μία προσαρμογή χωρίς κοινωνική αδικία. Διεκδικήσαμε μία συμφωνία που θα ήταν μία συμφωνία δίκαιη και κοινωνική και ταυτόχρονα μία συμφωνία για το χρέος. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον φαύλο κύκλο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κάναμε τα πάντα για να έρθουμε σε συμφωνία. Στο τέλος της ημέρας έφθασα σε μία διαπίστωση. Ο στόχος της απέναντι πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να συμφωνήσουμε μαζί τους. Κάναμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία είναι αδιαμφισβήτητο. Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δώσαμε ένα σχέδιο που χαρακτηρίστηκε καλό από όλους τους ηγέτες. Μετά όμως μας ζήτησαν και κάτι παραπάνω. Δε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Το κόστος της χρεοκοπίας μίας χώρας που βρίσκεται στην ΕΚΤ είναι τεράστιο. Το σχέδιο τους ήταν να ρίξουν την ελπίδα για κάτι διαφορετικό στην Ευρώπη. Οι άλλοι δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Δεν θέλουν κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά κατάρρευση της ελπίδας

«Συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Μας έθεσαν ένα τελεσίγραφο, είπαν take or leave it», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πιέσεις των δανειστών. Εξήγησε πως αν ο λαός δεν αποδεχτεί το τελεσίγραφο, η κυβέρνηση επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας περισσότερα  και ανέφερε το παράδειγμα πως ακόμη και σήμερα «ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ επεσήμανε δημόσια την ανάγκη να προβλέπεται ρύθμιση του χρέους στη συμφωνία».

Η Ελλάδα δεν έφυγε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Τις διέκοψε μονομερώς το Eurogroup» όταν αρνήθηκε να συνεχίσει τη στήριξη της Ελλάδας, τη στιγμή που η κυβέρνηση ζήτησε να απαντήσει ο λαός.

«Όσο κορυφώνεται η διαδικασία η δημοκρατική και φτάνουμε προς την κάλπη, όλοι θα σπεύσουν αν υποστηρίξουν την πρόταση του ναι. Δεν θέλουν το όχι», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα έχει το ερώτημα ευρώ ή δραχμή. «Ο Ρέντσι είναι φίλος, ομοιοπαθής. Όμως, εάν κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, οι λαοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους κάνουν ό,τι και εμείς. Το tweet δεν σημαίνει ότι δεν είναι φίλος. Περιμένω να πάρει πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, εξήγησε πως είναι ανοιχτός σε κάθε νέα πρόταση από δανειστές και εταίρους. «Έχω τα τηλεφωνά μου ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και απαντώ σε όσους με καλούν», εξήγησε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα ισοδύναμα μέτρα που αντιπρότεινε η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, σαν παράδειγμα για το ότι οι δανειστές δεν επιθυμούσαν να υπάρξει συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που προτείναμε κι εμείς θα έχουν υφεσιακή απόδοση. Τα καταθέσαμε όμως γιατί θέλουμε να πάμε σε συμφωνία. Μόλις τα καταθέσαμε, γιατί δεν υπήρξε συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως οι δανειστές «επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού», όπως οι συλλογικές συμβάσεις που δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας», είπε.

Ερωτώμενος για το Plan B της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «το δημοψήφισμα αφορά την αποδοχή ή μη μνημονικών μέτρων που θα οδηγήσουν σε ύφεση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε ο λαός να επιβιώσει. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί. Έχουμε περάσει και χειρότερα», τόνισε και εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κάνει «ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου ο λαός να επιβιώσει». «Περνάει από το χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη στα βασικά αγαθά, σε φάρμακα σε καύσιμα».

«Ο ελληνικός έχει περάσει στο παρελθόν δύσκολα και επιβίωσε. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί, δεν χρεοκοπούν οι χώρες».

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είπε αστειευόμενος ότι μπορεί να μην ιδρώνει το αφτί των Ευρωπαίων, «αλλά δεν ιδρώνει ούτε το δικό μου αφτί».

«Μας έκλεισαν τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες, θα φτάσουμε στις κάλπες. Την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα. Θα συμβεί αμέσως μόλις έχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα».

«Η τρίτη ηλικία να μην ανησυχεί, οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω και δεχθούμε ένα νέο μνημόνιο», τόνισε.

«Ο κ. Σαμαράς δραπέτευσε»

«Η κινδυνολογία είναι το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα. Ο κ. Σαμαράς δραπέτευσε. Μετά τις ευρωεκλογές τα παράτησε όλα και σχεδίασε την αριστερή παρένθεση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σημειώνοντας, όμως, πως στη παρούσα φάση δεν κρίνονται τα κόμματα.

Σε ότι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η κυβέρνηση πρωτοτύπησε σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά τα τήρησε. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και είπαμε πως όλα αυτά που είχαμε υποσχεθεί (πολλά από τα οποία ήδη έχουμε κάνει έστω και μέσα σε ασφυξία) θα τα κάνουμε σε βάθος τετραετίας. Υπάρχουν και κάποια που δεν τα κάναμε όπως ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ γιατί είμαστε σε συνθήκες ασφυξίας και είπαμε πως και αυτά θα τα κάνουμε μόλις καταφέρουμε να πάρουμε μια ανάσα» ενώ επανέλαβε πως ο ίδιος δεν μπορεί να υπηρετήσει μια πρόταση η οποία δεν είναι βιώσιμη.

«Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να πληρώσουμε το ΔΝΤ το πρωί. Ας μας δώσουν μια συμφωνία βιώσιμη. Αν οδηγούν τους πάντες σε ασφυξία δεν μπορούν να περιμένουν πως εμείς θα πληρώσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2014. Θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει. Το ΔΝΤ πέρα από τη μη εφαρμογή των μη μέτρων που ζητάνε λέει επίσης πως δεν πληρώνω γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό είναι μια αντίφαση των εταίρων. Οι Ευρωπαίοι λένε ναι στα σκληρά μέτρα αλλά όχι στη κουβέντα για το χρέος. Αλα καρτ αποδέχονται οι ευρωπαίοι το Ταμείο. Οι εταίροι δεν σέβονται τις επιλογές του Ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε από την δική μας κυβέρνηση χειρότερα μέτρα από αυτά που επέβαλαν στην προηγούμενη.

Είμαστε στη καρδιά της Ευρώπης και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από την Ευρώπη. Πολιτισμός υπήρχε και πριν τις τράπεζες. Όσοι με εκβιασμούς και τελεσίγραφα παραβιάζουν τα κεκτημένα των ευρωπαϊκών λαών θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους».

Τσίπρας: Αν νικήσουμε το φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη και το αν διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του, ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Εάν είχε απολέσει την εμπιστοσύνη μου, δεν θα ήταν στη θέση του σήμερα. Συνεχίζω να τον στηρίζω. Έδωσε δύσκολη μάχη σε συνθήκες αντίξοες. Από την πρώτη στιγμή έγινε το κόκκινο πανί. Όλοι μας κι εγώ πρώτος έχουμε αδυναμίες, αλλά από την πρώτη στιγμή στοχοποιήθηκε ο υπουργός των Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το δημοψήφισμα δεν έρχεται να διαιρέσει, αλλά να ενώσει τον λαό. Εάν ο λαός θέλει ένα πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει κάποιον. Δεν είμαι εγώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε τα δεδομένα εξουσίας. Προτεραιότητά μας η τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως οι δανειστές «απέναντι στην ελληνική ετυμηγορία θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητάμε βιώσιμη λύση, αν δοθεί ακόμα και στο και 5, θα την πάρουμε», τόνισε.

«Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας. Το δίκιο. Αν νικήσουμε το φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.