Ερωτηματικά για το κατά πόσο συνιστά πατριωτική στάση, η άρνηση της Ελληνικής Λύσης και του κόμματος των Σπαρτιατών να δώσουν θετική ψήφο στο νομοσχέδιο με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Επίσης, ο κ. Βορίδης, καταλόγισε ανευθυνότητα “κι όχι πατριωτισμό” στον Κυριάκο Βελόπουλο για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, καθώς τον κατηγόρησε ότι “για δύο αντιπολιτευτικές ατάκες” ουσιαστικά πληγώνει και ενδεχομένως υπονομεύει μια διαδικασία, η οποία σχετίζεται με την ίδια την ελευθερία ενός ανθρώπου. «Πώς μιλάτε με αυτό τον τρόπο για τον Φρέντι Μπελέρη; Σε ζητήματα που αφορούν την ελευθερία προσώπου και σε ζητήματα που χειρίζεται η κυβέρνηση με μεγάλη προσοχή το να έρχεστε ανεύθυνα για να κάνετε δύο αντιπολιτευτικές ατάκες, ουσιαστικά να πληγώνετε και ενδεχομένως να υπονομεύετε μια ολόκληρη διαδικασία, δεν είναι πατριωτισμός, είναι ανευθυνότητα και μάλιστα για ανθρώπους που διακυβεύεται η ελευθερία τους. Την ώρα που η κυβέρνηση μάχεται καθημερινά γι αυτό, κι όχι απλώς με μια ομιλία στη Βουλή. Γι’ αυτό μην βιάζεστε για τέτοια ζητήματα. Πρέπει να λέγονται τα πράγματα που πρέπει να λεχθούν όταν πρέπει κι εκεί που πρέπει. Αυτό να μην το χρησιμοποιείτε ως εφαλτήριο πολιτικό, δεν δείχνει σεβασμό στα πατριωτικά και στα προσωπικά ζητήματα που συνδέονται με την δράση του συγκεκριμένου προσώπου. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η δική σας στάση», απάντησε ο Μάκης Βορίδης προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχετικώς με τα όσα ισχυρίστηκε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του δημάρχου Χειμάρας, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Μάκης Βορίδης, αφού υπενθύμισε τα λεγόμενα στη Βουλή του Κυριάκου Βελόπουλου (ότι η ΝΔ αντέγραψε την γραμμή της Ελληνικής Λύσης, όπως το κόμμα του την διατύπωνε τον Δεκέμβριο του 2019) με σκωπτικό τόνο είπε: “Τώρα που φέραμε τη γραμμή την δική σας, δεν σας προφτάσαμε, εσείς αλλάξατε γραμμή. Τότε δεν τα καταφέραμε, συγκεντρώσαμε 190 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΝΔ. Τώρα λοιπόν που άλλαξε ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός κι έχει περιοριστεί η επιρροή της αριστερής αντιπολίτευσης, τώρα που είναι η ευκαιρία, εσείς επιλέξατε να μην ψηφίσετε την συγκεκριμένη διάταξη, η οποία είναι, κατά τα δικά σας λεγόμενα, η γραμμή η δική σας.

Καθώς ο κ. Βελόπουλος αντέδρασε έντονα στον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού για «πατριώτες της φακής», ο Μάκης Βορίδης ανέφερε προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ότι μπορεί να τον πείραξε ο χαρακτηρισμός αυτός, ωστόσο το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων είναι ζήτημα εξόχως πατριωτικό και αξίζει ως τέτοιο να το εξετάσουμε. Αναφέρθηκε και στην μεταστροφή του κόμματος των Σπαρτιατών, το οποίο θα ψηφίσει “παρών”, αντί της θετικής ψήφου που είχε δηλώσει ότι θα δώσει στο νομοσχέδιο – και απευθυνόμενος προς τα δύο κόμματα, είπε: « Άκουσα επιχειρήματα που ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς. Ξέρουμε ότι η πρωτότυπη κτήση της ιθαγένειας γίνεται δια της γεννήσεως και εφαρμόζεται το δίκαιο του αίματος. Εδώ ξαφνικά ακούω να υιοθετούνται προσεγγίσεις, οι οποίες εμμέσως να συνδέσουν την ιδιότητα του πολίτη, όχι με την ιδιότητα της γεννήσεως και της καταγωγής, αλλά με τον χρόνο παραμονής, με στοιχεία συνδέσεως όπως ο χώρος κατοικίας, η οικονομική δραστηριότητα, η φορολογική δήλωση. Αυτή είναι η άποψη που ακούγεται από κόμματα πατριωτικά; Αυτή την άποψη ενστερνίζεστε; Είναι πατριωτικό ζήτημα, πολύ σημαντικό και μείζον, κάθε Έλλην πολίτης που έχει την ιδιότητα αυτή να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, που ούτως η άλλως θα το ασκούσε, αλλά απλώς να τον διευκολύνουμε. Πώς είναι δυνατόν πατριωτικό κόμμα να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου σε Έλληνες πολίτες του εξωτερικού; Δεν είναι μέσα στην βασική συγκρότηση του έθνους η συμπερίληψη αυτών των ανθρώπων; Δεν συγκροτεί έθνος ο Ελληνισμός του εξωτερικού, μαζί με τους εδώ διαμένοντες; Κι έχετε μπει σε αυτή τη γραμμή της περικοπής αυτού του δικαιώματος για να κάνετε αντιπολίτευση;». 

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε με δεικτικό τόνο στις κατηγορίες που απηύθυνε ο κ. Βελόπουλος προς την κυβέρνηση, ότι δεν δέχθηκε τα αεροπλάνα που πρότεινε να στείλει η Ρωσία: “Αυτή η επωδός ότι δεν παίρνουμε αυτά που μας δίνει η Ρωσία: Δεν παίρνουμε τα δάνεια και δεν παίρνουμε τα αεροπλάνα, αλλά όταν τελικά πάνε κάποιοι να το πάρουν αυτό από την Ρωσία, δεν μας το δίνουν τελικά; Και γιατί έχετε πειστεί ότι είναι τόσο καλύτεροι στην πυρόσβεση οι Ρώσοι, αφού το 2021 είχαν 21 νεκρούς στα Ουράλια από πυρκαγιές, 18 εκ. εκτάρια καμένα τον Ιούνιο του 2023, 5,2 εκ. εκτάρια τον Μάιο του 2023 και 1288 κτήρια κατεστραμμένα, μεταξύ των οποίων και 200 οικίες;”.

Προς το ΠΑΣΟΚ

 Ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρθηκε και στην στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για ενημέρωση όποιου πολιτικού αρχηγού το επιθυμεί, για την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο – καταλογίζοντάς του έλλειψη σοβαρότητας. «Όταν ο πρωθυπουργός σας καλεί να σας ενημερώσει πλήρως για ό,τι ειπώθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, η απάντηση πρέπει να είναι ‘ναι αλλά δεν με φωνάξατε πριν, έπρεπε να φωνάξετε εσείς κι όχι να έρθω εγώ’. Αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαλέγονται οι πολιτικές δυνάμεις σοβαρά και συγκροτημένα; Σας έτεινε το χέρι. Σας είπε ‘ελάτε όποιος θέλει να τον ενημερώσω’. Κι η απάντηση είναι ‘να σε πάρω εγώ ή να με πάρεις εσύ;’».