Για τον Κώστα Μπακογιάννη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποτελούν μια ευκαιρία. «Μια ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε τον άξονα του δημοσίου διαλόγου. Όλοι μαζί να βρούμε τα πεδία που υπάρχουν αντιθέσεις αλλά και τα πεδία που υπάρχουν συνεναίσεις. Και όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Την επόμενη μέρα, στο διοικητικό συμβούλιο θα βρεθούμε απέναντι στα προβλήματα των Αθηναίων. Εκεί θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε. Το απαιτεί ο κόσμος», εξηγεί στο Newsbeast ο Δήμαρχος Αθηναίων. Συναντήσαμε τον Κώστα Μπακογιάννη στο πάρκο του Λογγίνου στο Μετς και μιλήσαμε μαζί του για τη θητεία που ολοκληρώνεται, τη νέα υποψηφιότητα και φυσικά για την επόμενη μέρα της πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Ποιο είναι το έργο που εκφράζει περισσότερο τον Κώστα Μπακογιάννη; Αυτό, δηλαδή, που θα επέλεγε να προτάξει με υπερηφάνεια στους πολίτες της Αθήνας. «Ένα έργο; Θα έλεγα το ένα που αποτελείται από πάρα πολλά μικρά. Τα μικρά έργα που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των Αθηναίων», απαντάει ο δήμαρχος και εξηγεί: «Από την καθαριότητα – η πόλη είναι σήμερα πιο καθαρή από ποτέ. Από τον ηλεκτροφωτισμό. Αλλάζουμε όλα τα φώτα σε όλα την πόλη, 43.500 γίνονται LED, με τρομερή εξοικονόμηση ενέργεια, τρομερούς αυτοματισμούς. Κυρίως με καλύτερο φως, το οποίο είναι αναγκαίο στις γειτονιές της πόλης. Από τα πεζοδρόμια που δουλεύονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε πολλά μέτωπα μέσα στην πόλη. Από τα ασφαλτικά, η μισή πόλη έχει ξαναγίνει. Από τις παιδικές χαρές, 10 παιδικές χαρές κάθε χρόνο. Έχουμε φτάσει 30, πάμε για τις 40 στο τέλος του χρόνου. Από τα γηπεδάκια, από τα πάρκα. Αυτά είναι που μετράμε. Από αυτά κρινόμαστε».

Μεγάλος περίπατος. Ένα έργο για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλά. Τι λέει σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης; «Ο δήμαρχος πρέπει να αποδέχεται την κριτική, ακόμη κι αν είναι κακοπροαίρετη. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει η έκφραση “τα παράπονα στο δήμαρχο”. Η αλήθεια είναι πως προχωρήσαμε μπροστά με ένα έργο το οποίο το πιστεύουμε. Είναι αλήθεια πως το έργο καθυστέρησε αλλά εδώ θα είμαστε. Θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα κριθούμε όλοι και θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα».

«Επόμενο βήμα για την καθαριότητα στην Αθήνα είναι οι βυθιζόμενοι κάδοι», λέει ο Δήμαρχος της Αθήνας στο Newsbeast και τον Βίκτωρα Μοντζέλλι

Καθαριότητα. Θα μπορούσε να είναι η Αθήνα πιο καθαρή; «Εννοείται», απαντά ο Δήμαρχος. «Προχωράμε, βήμα-βήμα. Επόμενο βήμα είναι οι βυθιζόμενοι κάδοι. Σαράντα συστήματα βυθιζόμενων κάδων. Ένα δίκτυο σε όλη την πόλη. Τι κερδίζουμε έτσι; Πρώτα απ’ όλα φεύγουν οι κάδοι, μαζί με τις οσμές και την όλη αντιαισθητική εικόνα. Μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Ξεκαθαρίζουμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανακύκλωση. Αυτό για εμάς είναι η πρώτη προτεραιότητα».

Ασφάλεια. Ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα; «Έχουν γίνει βήματα. Η Αθήνα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα του 2019. Έχουμε ακόμη δρόμο να κάνουμε και δουλειά μπροστά μας. Έχουμε χαρτογραφήσει την πόλη. Γειτονιά-γειτονιά, δρόμο-δρόμο. Υπάρχουν ζητήματα μέσα στην πόλη. Θα πρέπει όλοι μαζί, μαζί και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να δουλέψουμε γι’ αυτό. Υπάρχουν δύο μεγάλες προτεραιότητες. Η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και τα κενά που υπάρχουν στην τροχαία – παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τροχονόμων. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Μητρόπολη. Πυρήνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αστυνομικός της γειτονιάς. Αυτό που ονομάζομε προληπτική συστηματική κοινοτική αστυνόμευση. Όπου το έχουμε δοκιμάσει, σε περιοχές της Αθήνας, έχει δουλέψει πάρα μα πάρα πολύ καλά», απαντά ο Κ. Μπακογιάννης.

«Να κάνουμε τη μετάβαση σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη κινητικότητα», εξηγεί ο Κώστας Μπακογιάννης, με στόχο τη μείωση της κίνησης στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό. Πώς θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας; «Πλέον έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Οι πόλεις τον 19ο, τον 20ο αιώνα χτιζόντουσαν γύρω από το αυτοκίνητο. Οι πόλεις τον 21ο αιώνα πρέπει να χτιστούν γύρω από τον άνθρωπο. Με μελετημένα βήματα, αλλά με μία ξεκάθαρη στοχοθεσία, να κάνουμε τη μετάβαση σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη κινητικότητα. Δικαίωμα σε μία πόλη έχει ο οδηγός του αυτοκινήτου αλλά έχει και ο επιβάτης των μέσων μαζικής μεταφοράς, έχει ο δικυκλιστής, έχει ο ποδηλάτης, έχει ο πεζός. Έχουμε όλοι. Αυτό απαιτεί έναν οργανισμό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία στη πόλη – και έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Τουρισμός. Αντέχει η Αθήνα τόσους πολλούς τουρίστες; Έχει αλλάξει η πόλη ώστε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που έχει έρθει μαζί με τα εκατομμύρια των επισκεπτών; «Ασφαλώς και αντέχει η Αθήνα τόσους τουρίστες. Και αντέχει και περισσότερους. Για να τους αντέξει θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί δημιουργούνται νέες προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Από το κυκλοφοριακό και τη διαχείριση των τουριστικών λεωφορείων, ένα πρόσφατο παράδειγμα που καταστρώσαμε ένα σχέδιο, μέχρι τις ενισχυμένες ανάγκες σε ζητήματα υπηρεσιών του Δήμου, μέχρι τα ζητήματα που δημιουργούνται ως προς την ασφάλεια. Αλλά για να μπορεί μια πόλη να είναι φιλική προς τον τουρίστα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι φιλική για τον Αθηναίο. Αν είναι ικανοποιημένος ο μόνιμος κάτοικος, θα είναι ικανοποιημένος και ο επισκέπτης. Πάντα μέσα από τα μάτια του Αθηναίου βλέπουμε την πόλη. Μπορούμε να σπάσουμε όλα τα τουριστικά ρεκόρ, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχή μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Αθήνα να αφεθεί και να γίνει μια τουριστική Disneyland».

Εκλογικός συνδυασμός. Για το συνδυασμό και τους υποψήφιους που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Είμαι πολύ περήφανος και για την ομάδα με την οποία τρέξαμε την πόλη μέχρι σήμερα. Είμαι και πολύ περήφανος για την ομάδα που θα ανακοινωθεί σε μερικές ημέρες. Έχουμε πετύχει ανανέωση που ξεπερνάει το 65%. Θα αποτελείται από άτομα που στις προηγούμενες και προ προηγούμενες εκλογές είχαν κατέβει σε διαφορετικές παρατάξεις. Υπερβαίνουμε κόμματα, ιδεολογίες, εγωισμούς. Είναι μια ομάδα που αντιπροσωπεύει την ίδια την πόλη, βγαλμένη από τις γειτονιές, από την αλήθεια των Αθηναίων. Είναι μια ομάδα που έχει πολύ ενθουσιασμό και συνδυάζει την εμπειρία, τη γνώση με τις φρέσκες ιδέες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στο Newsbeast