Άκαρπη απέβη η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για το ζήτημα της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκε αρνητικός στην προτεινόμενη προς ψήφιση διάταξη επικαλούμενος σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ακόμη και η ψήφος των απασχολούμενων εκτός έδρας εκλογέων του εσωτερικού, όπως στις διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου συνέβη με πολλούς Έλληνες που εργάζονταν μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν, μεταξύ άλλων: «Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για τον εκλογικό νόμο.

Εξάλλου ο ισχύον εκλογικός νόμος διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής:

Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;

Σχετικά με το ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται, ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων».