Συνολικά 3.564.116 ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει μέχρι αυτή την ώρα με τη συμμετοχή στις εκλογές 2023 να διαμορφώνεται στο 40,77% ως τις 16:15 περίπου. Τον Μάιο στο ίδιο χρονικό διάστημα, η συμμετοχή ήταν στο 48,76% δηλαδή έχουμε απόκλιση της τάξης του 8%.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, υπολείπονται περίπου δυο ώρες για να δούμε πού ακριβώς θα καταλήξει η συμμετοχή των ψηφοφόρων.

«Είναι 8% κάτω, δεν είναι μικρό ποσοστό σε σχέση με προ έναν μήνα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μιχάλης Σταυριανουδάκης και συνέχισε: «Υπολείπονται περίπου δύο ώρες και τρία τέταρτα σε σχέση με το δείγμα για να καταγραφεί η αποχή ή η συμμετοχή στις 19:00».

«Συνεχίζουμε με βάση το πλάνο και περίπου στις 20:30 θα έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα απόλυτα προσεγγίσιμο στην οριστική καταγραφή και την κατανομή εδρών και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή αλλά και τη δυναμική του ορώτου κόμματος και το ποσοστό του δεύτερου και τρίτου», συμπλήρωσε.

Στον Βόρειο τομέα της Αθήνας η υψηλότερη συμμετοχή, στη Φλώρινα η χαμηλότερη

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη στο δείγμα που συγκεντρώθηκε, οι εκλογικές περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής είναι ο Βόρειος τομέας της Αθήνας με 48,13% και ακολουθούν με περίπου 45% Β΄ Θεσσαλονίκης, Ανατολική Αττική, Φθιώτιδα, Νότιος τομέας Αθήνας και Ηράκλειο Κρήτης.

Tο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές καταγράφεται στη Φλώρινα (25%) με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής να εντοπίζεται στην Κεφαλονιά (27%) ενώ κάτω του 30% βρέθηκε η συμμετοχή σε Λακωνία και Ευρυτανία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε και ειδικά στοιχεία για τη συμμετοχή στον Έβρο λέγοντας ότι κυμαίνεται στο 39,54% και ακόμα ειδικότερα στη Ροδόπη λίγο κάτω από το 37%.