Φθάσαμε στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου και ήδη έχουν αρχίσει οι υπολογισμοί για την επόμενη μέρα που θα έχει ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Πολλά σήμερα δεν μπορούμε να πούμε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι θα έχουμε ανατροπές και αποτελέσματα που θα εκπλήξουν περαιτέρω. Αυτό που γνωρίζω με βάση όσα έμαθα είναι πως θα βρεθούμε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις.

Κυβέρνηση εκπλήξεων

Ας τα πάρουμε με τη σειρά και να δούμε τι θα γίνει από την Δευτέρα. Αυτό που ξέρουμε και θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες είναι η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει πως με λυμένα χέρια θα έχει την ευκαιρία να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εκπλήξεων με πρόσωπα που θα αποτελούν ξεκάθαρες επιλογές του προέδρου του κόμματος και μελλοντικού πρωθυπουργού.

Άρωμα γυναίκας και κέντρου

Αυτό που επιβεβαίωσα είναι ότι θα έχουμε αρκετές γυναίκες στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης θεωρούν οι μυημένοι και σίγουρη τη συμμετοχή προσώπων εκτός ΝΔ, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη και της Άννας Διαμαντοπούλου έχουν ακουστεί αρκετά, με το πρώτο να είναι μέσα στα φαβορί.

Μπρατάκος, Σκέρτσος, Παπασταύρου

Επιβεβαίωσα και τη νέα ισχυρή τριάδα του Μεγάρου Μαξίμου την επόμενη μέρα. Είναι ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Άκης Σκέρτσος και ο Σταύρος Παπασταύρου που χαίρουν της εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ρόλος Γεραπετρίτη

Τι θα κάνει ο μέχρι πρόσφατα ισχυρός παράγοντας του Μαξιμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης; Φαίνεται να οδεύει προς το υπουργείο Εξωτερικών καθώς ο Μητσοτάκης θέλει ένα πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του στο συγκεκριμένο πόστο.

Δρομολογεί εξελίξεις ο Τσίπρας

Πάμε στο απέναντι στρατόπεδο, τώρα. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να δρομολογήσει εξελίξεις, όχι άμεσα και σίγουρα όχι εν θερμώ. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι εάν υπάρξει πτώση των ποσοστών σε σχέση με τον Μάιο θα ανοίξει η χύτρα των αντιδράσεων. Εάν κρατήσει δυνάμεις ή τις αυξήσει οριακά θα ζητήσει αναβάπτιση από την κομματική βάση. Σε περίπτωση πτώση των ποσοστών θα θέσει την παραίτησή του στο τραπέζι.

Η Ομπρέλα ετοιμάζεται

Αυτό που ξέρω είναι ότι η αριστερή τάση της Ομπρέλας θα δώσει σκληρή απάντηση στους προεδρικούς με παρεμβάσεις. Στόματα θα ανοίξουν και αναμένεται σκληρή κριτική για πολλά.

Η απογοήτευση πασόκων

Χθες είχαμε την επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, προέδρου του και διαπίστωσα ότι όλοι οι πασοκοι που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ αναπολούν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ξέρω είναι ότι και πολλά στελέχη πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένα από τα όσα εξελίσσονται και βλέπουν στην Κουμουνδούρου.

Υψηλές προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ

Αντίθετα στην Χαριλάου Τρικούπη χαμογελούν και ευελπιστούν στις εκλογές να πιάσουν η να προσεγγίσουν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ το 1977. Άρα ένα ποσοστό κοντά στο 13% τους γεμίζει αισιοδοξία και έχουν προσδοκίες για κάτι πολύ καλύτερο μελλοντικά με τον στόχο να είναι, εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, να μπει η βάση της επιστροφής ως αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Παραγωγή της μπύρας Carib στην Ελλάδα

Να αντικαταστήσει την απώλεια Corona, η οποία έφυγε από το χαρτοφυλάκιό της με την ανάληψη διανομής των προϊόντων της ABInBev από την Coca Cola 3E, επιδιώκει η εταιρεία διανομής οινοπνευματωδών και καφέ, Β.Σ. Καρούλιας. Σε αυτό το πλαίσιο η Καρούλιας προχώρησε σε συμφωνία με την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία ανέλαβε να κάνει την παραγωγή για λογαριασμό της Καρούλιας, στη μπύρα Carib, η οποία πρόκειται για ένα προϊόν με ανάλογη τοποθέτηση στην αγορά, με αυτήν που είχε η Corona. Σας θυμίζουμε ότι η σημαντική μετατόπιση της διανομής του χαρτοφυλακίου της ABInBev στο τέλος του 2022 από την Καρούλιας στην 3E, αφορούσε σε προϊόντα όπως είναι η Corona, η Stella Artois, η Bud. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΖΑ έχει μπει σε διαδικασία παραγωγής μπύρας για λογαριασμό τρίτων καθώς κατά το παρελθόν είχε τόσο την διανομή των προϊόντων της ABInBev όσο και την παραγωγή τους στο εργοστάσιο της Αταλάντης, πριν αναλάβει τη σκυτάλη ο Καρούλιας. Η σημαντική απώλεια της Corona για την Καρούλιας, μένει να φανεί εάν μπορεί να αντισταθμιστεί από την Carib, ωστόσο όπως με πληροφορούν δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Τι θα γίνει με τις μετοχές της ΕΖΑ;

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πώληση μετοχών της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του 2024 σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η DecaInvestments, η οποία δρα για λογαριασμό του fund Diorama, το οποίο έχει αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας στη ζυθοποιία. Στα σενάρια που συζητούνται μεταξύ στελεχών της αγοράς, είναι και το ενδεχόμενο εξ ολοκλήρου πώλησης της ΕΖΑ, κάτι που επισήμως δεν επιβεβαιώνεται έως αυτή τη στιγμή. Και που οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρξει σε αυτό το πεδίο μένει να φανεί και να ξεκαθαρίσει στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Η Ομόνοια το επόμενο Σύνταγμα

Η επί σειρά ετών υποβαθμισμένη πλατεία Ομονοίας αρχίζει να παίρνει τα πάνω της. Αυτό μου έλεγε άνθρωπος της κατασκευαστικής και τουριστικής αγοράς, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές και αρκετές τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην κεντρική πλατεία των Αθηνών. Η Marriott έφτιαξε το Moxy και πουλάει αυτή τη στιγμή 250 ευρώ τη βραδιά για το δίκλινο δωμάτιο. Ταυτόχρονα η Brown, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να πηγαίνει όσο καλά θα περίμενε στην αρχή, έχει κάνει επίσης αρκετές επενδύσεις στην πλατεία. Και ακόμα υπάρχει αρκετό μέλλον και «ψωμί», όπως πρόσθετε με νόημα το ίδιο πρόσωπο.

Άνοιγμα της ελληνικής SWOT Σερβία με ξενοδοχείο για τη Marriot

Μία ομάδα ανθρώπων, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Reds του ομίλου Ελλάκτωρ, ο Πάνος Κωνσταντινίδης αλλά και ο Στέλιος Κουτσιβίτης, έφτιαξαν πριν από 10 χρόνια μία εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι εκτός από την Ελλάδα όπου κατέχουν σημαντικές μονάδες σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα της τουριστικής αγοράς όπως η Hyatt με το Magma Resort στη Σαντορίνη, η Hilton με το Lindian Village στη Ρόδο, η Marriott με το Monasty Autograph Collection στη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα, έκανε πρόσφατα το βήμα εξόδου από την Ελλάδα. Στη Σερβία, μία χώρα με πολλές προοπτικές ανάπτυξης μετά τον πόλεμο, η SWOT απέκτησε οικόπεδο όπου θα χτίσει ξενοδοχείο για λογαριασμό της Marriott. Και αυτό θα είναι το πρώτο κατασκευαστικό project που θα υλοποιήσει η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Τι θα γίνει με τη Μινέρβα

Η περίπτωση της Μινέρβα, την οποία έχουν συναποκτήσει τρία funds, το Diorama, η EOS Capital του Ταμβακάκη και η Elikonos των Σολωμού και Παπαγεωργίου, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την αγορά το προσεχές διάστημα καθώς μένει να φανεί πού θα πουληθούν οι μετοχές της. Τακτική άλλωστε των funds είναι να αποεπενδύουν, δημιουργώντας υπεραξία από όποιες συμμετοχές έχουν, κάτι που πρόκειται να γίνει και στην προκειμένη περίπτωση. Ακούγεται ότι η Upfield, που απέκτησε τα έλαια της Ελαΐς Unilever και το Βιτάμ, είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους. Είναι αρκετά νωρίς για μία τέτοια κουβέντα μου λένε άνθρωποι της αγοράς, ωστόσο το συγκεκριμένο μέτωπο θα έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον και μάλιστα αρκετά σύντομα.

Ελληνικό: Στα ταμεία του Δημοσίου 166 εκατομμύρια

Μεταξύ άλλων η Hellinikon Global I S.A., θυγατρική της Lamda Development, πραγματοποίησε την καταβολή της δεύτερης δόσης για την παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού, ύψους 166,65 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των οριζόμενων στα συμβατικά κείμενα για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.». Ο επενδυτής έχει καταβάλει έως τώρα το 51% του συνολικού τιμήματος, το οποίο ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία εξέλιξη, την οποία προανήγγειλε και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development μερικές ημέρες πριν από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ομίλου.