Μετά από μια μικρή παύση στο πυκνό πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω του κορονοϊού επανέρχεται δυναμικά σε εντατικούς ρυθμούς με επίσκεψη σήμερα στο Δήμο της Νέας Ιωνίας μία πόλη με έντονα προσφυγικά χαρακτηριστικά, όπου η ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου κατέγραψε ποσοστό 33,11% έναντι 23,91% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το βράδυ θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ, 19 μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Και μπορεί το «όπλο» του προέδρου της ΝΔ να είναι ο προγραμματικός λόγος και η ανάγκη για ασφαλή αυτοδυναμία προκειμένου να προχωρήσει – όπως τονίζει- στις μεγάλες αλλαγές στη χώρα, ωστόσο μία σημαντική παγίδα είναι η αποχή δεδομένου ότι η διαφορά 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στη λογική του ότι διαθέτει τόσο μεγάλη υπεροχή η γαλάζια παράταξη που σίγουρα θα κυριαρχήσει. Και αυτό είναι που θέλουν να αποτρέψουν οι γαλάζιοι επιτελείς, εξού και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για τους ετεροδημότες, προκειμένου να ψηφίσουν ξανά στον τόπο καταγωγής τους, καθώς στόχος είναι να μην χαθεί ούτε μία ψήφος αλλά ει δυνατόν να αυξήσει η ΝΔ τα ποσοστά της, για να πετύχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η «παγίδα» και οι πιθανές διαρροές

Αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ψηφοφόρους είναι ότι ο «αέρας της νίκης» που διαθέτει η ΝΔ μετά την κάλπη της απλής αναλογικής δεν αρκεί και αυτό γιατί οι εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής έχουν ειδικά χαρακτηριστικά, δηλαδή κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με τον πήχη της αυτοδυναμίας να ανεβαίνει όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη βουλή. Για το λόγο αυτό στρατηγικής στόχος είναι να περιοριστούν οι πιθανές διαρροές είτε προς το ΠΑΣΟΚ, είτε πιο δεξιά από τη ΝΔ.

Για την ανάσχεση του πρώτου ενδεχόμενου δεν είναι τυχαίο ότι η σύγκρουση μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη κλιμακώνεται με επίκεντρο τα ζητήματα της οικονομίας και της φορολογικής πολιτικής με σημείο αιχμής την κρυφή ατζέντα φοροεπιδρομής που επιχειρεί να αναδείξει η ΝΔ τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Στόχος της ΝΔ είναι να συγκρατήσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν την 21η Μαΐου με κριτήριο τη σταθερότητα και έχοντας τον φόβο της ακυβερνησίας. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων» με τις ποιοτικές αναλύσεις των γκάλοπ να δείχνουν ότι η γαλάζια παράταξη επικράτησε με διαφορά σε μικρούς και μεσαίους λόγω της ήπιας φορολογικής πολιτικής, αλλά και της στήριξης των πιο αδύναμων.

Για το δεύτερο ενδεχόμενο – τις διαρροές προς τα δεξιά-, η ΝΔ σε επίπεδο ρητορικής αναφέρεται συχνά στον «προοδευτικό και υπεύθυνο πατριωτισμό» με έμφαση στις επιδόσεις της κυβέρνησης στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τη σύναψη ισχυρών συμμαχιών που ενισχύουν το κύρος της χώρας διεθνώς.