Από τα Δυτικά της Αθήνας ξεκίνησε χθες το απόγευμα και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα ήταν αρκετά ευδιάθετος φεύγοντας από τα γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο, όπου έχει εγκατασταθεί και το αγαπημένο του σκυλάκι, ο Πίνατ που ήταν τα τελευταία χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα το είπε και δυνατά χθες ότι, σήμερα η χώρα θα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς την απλή αναλογική και ζήτησε από τους συγκεντρωμένους, ότι εάν τον θέλουν πρωθυπουργός να στηρίξουν πάλι Νέα Δημοκρατία και να μην πάνε στις παραλίες. Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος της ΝΔ. Ο εφησυχασμός και η λογική της παραλίας, δηλαδή οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ να πάνε για μπάνιο, θεωρώντας ότι το κόμμα τους θα κερδίσει και χωρίς αυτούς. Μόνο που η περίπτωση της αυτοδυναμίας δεν είναι απλή υπόθεση. Η πρωτιά της ΝΔ στο δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών όπου πολιτευόταν χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης και τώρα πρώτευσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν ένα στοίχημα για τον ίδιο.

Το κλειδί του 40%

Στα γραφεία της ΝΔ γίνονται προσομοιώσεις έμαθα για το τι θα γίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με την ενισχυμένη αναλογική και ο «μάγειρας» των σεναρίων είναι ο εκλογολόγος και πολιτικός αναλυτής, ο πολύπειρος Πάνος Σταθόπουλος. Ο στόχος είναι το 40% γιατί τότε πιάνει το μάξιμουμ του μπόνους των 50 εδρών. Τι γίνεται όμως εάν πιάσει μικρότερο ποσοστό; Εάν η ΝΔ είναι κοντά στο 37% υπάρχει περίπτωση για αυτοδυναμία, αρκεί να είναι μεγάλο το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής, γι’ αυτό και καίγονται να συμπιεστεί η Νίκη. Άρα, ο στόχος είναι κυρίως το 38%. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση με την ενισχυμένη αναλογική; Η ΝΔ θα κερδίσει σίγουρα τις 20 έδρες αφού θα ξεπεράσει το 25% και μετά ανεβαίνουν οι έδρες κλιμακωτά. Πρακτικά αυτό συμβαίνει ως εξής: το ποσοστό της ΝΔ, ας υποθέσουμε 38%-25% σημείο απ’ όπου αρχίζει το κλιμακωτό μπόνους. Αυτό σημαίνει ότι μας μένει υπόλοιπο 13 μονάδες που πολλαπλασιάζονται επί δυο και φθάνουν τις 26. Η ΝΔ σε αυτή την περίπτωση παίρνει συνολικά 46 έδρες, δηλαδή το σταθερό μπόνους των 20 εδρών αφού ξεπέρασε το 25% και τις 26 που προανέφερα. Για σιγουριά το ποσοστό θα πρέπει να είναι σίγουρα 40% που θα πολλαπλασιαστεί με το 254 (αναλογική κατανομή εδρών) ήτοι, 10.160 δια 95 θα φθάσει τις 107 έδρες και θα προστεθούν οι 46 από το μπόνους για να γίνουν 153. Το ποσοστό αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα κόμματα εκτός Βουλής.

Σε δύο στρατόπεδα για Μαραντζίδη

Να πάμε και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συνεχίζεται η παρασκηνιακή γκρίνια για τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη που σας ανέφερα χθες ό,τι αναλαμβάνει την προεκλογική καμπάνια του Αλέξη Τσίπρα και θα κάνει και αναλύσεις καθημερινά στον πρωινό καφέ. Πέρα από τις γκρίνιες όμως έχουμε και στήριξη από αρκετούς, όπως τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου που υποστηρίζει ότι, δεν είναι απλό για έναν καταξιωμένο επιστήμονα, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, να επιλέξει τη στιγμή της εκλογικής συντριβής ενός κόμματος για να ταυτιστεί μαζί του, γνωρίζοντας ότι, αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, θα του φορτωθούν ευθύνες που ίσως δεν θα του αναλογούν. «Μακάρι η συνεργασία να είχε ξεκινήσει νωρίτερα» λέει ο Κούλογλου.

Καρφιά για Καλογήρου

Αυτός όμως που συγκεντρώνει πολλά πυρά εσχάτως από την προεδρική ομάδα είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και στενός του προσωπικός φίλος, ο Μιχάλης Καλογήρου. Τα πυρά πολλά από τους συντρόφους του που δε θέλουν να στοχεύσουν κατά του Τσίπρα και την πληρώνει ο Καλογήρου.

Ο συντονιστής Τεμπονέρας

Και επειδή σας ανέφερα για τον δικηγόρο Μιχάλη Καλογήρου που δέχεται πυρά, όπως και ο έτερος δικηγόρος, ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, ένας ακόμα νομικός είναι στο προσκήνιο στην αυλή του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που επέλεξε και αυτός να πάει χθες στη Δυτική Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω, για την πρώτη συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής, όρισε ως συντονιστή της, τον Διονύση Τεμπονέρα. Ο εργατολόγος από την Αχαΐα, γιος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, είναι αρκετά εργατικός και υπάρχει καλή εικόνα για τον ίδιο. Πέρα από το συντονισμό θα έχει και το βάρος της εκπροσώπησης σε πολλά ΜΜΕ. Το όνομα του Δ. Τεμπονέρα είχε συζητηθεί και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά τελικά δεν προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα μαχαίρια Φαήλος και Τζήμερος

Οι δύο πρώην συνοδοιπόροι φαίνεται πως παίρνουν διαμετρικά αντίθετους δρόμους και βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Φαήλου Κρανιδιώτη και Θάνου Τζήμερου. Μετά την αποχώρηση του Θ. Τζήμερου από την πολιτική, και την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος, ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι δε θα λάβει μέρος στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Όμως ο Κρανιδιώτης, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει ΝΔ, με τον Θ. Τζήμερο να του απαντά: «Ψήφο στη ΝΔ; Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο». Να φανταστούμε τι γινόταν στις εσωτερικές τους συζητήσεις; Μύλος.

Επαφές ΠΑΣΟΚ με παλιούς συντρόφους

Σε πλήρη εξέλιξη είναι εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα και θα φανεί έντονα τις επόμενες ημέρες, η προσπάθεια επαναπατρισμού στελεχών και κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια είχαν μετακινηθεί προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε εντολή σε στελέχη να ξεκινήσουν την προσπάθεια στην περιφέρεια και κυρίως στην Αττική. Και για όσους λένε δεν θέλουμε όσους μας πρόδωσαν, η απάντηση έρχεται από κάποια ιστορικά στελέχη: «Καλά, μην φωνάζετε, εδώ ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε δικό του κόμμα και γύρισε».

Τι ψάχνει στα κοτόπουλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Έτσι τουλάχιστον λένε όσοι γνωρίζουν από παροιμίες. Στην περίπτωση των βιομηχανιών παραγωγής κοτόπουλου στην Ελλάδα φαίνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Άνθρωπος που γνωρίζει τις εξελίξεις που έλεγε σε σύντομο τετ α τετ που είχαμε, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εισέλθει σε επιχειρήσεις παραγωγής πτηνών και έχει «ξεσκονίσει» ότι μπορούσε να «ξεσκονίσει» με αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους. Σχετικά όπως πληροφορούμαι φαίνεται να προηγήθηκε η πληροφορία – καταγγελία περί παράβασης των κανόνων περί ορθού ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού το ψάχνει και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι άνθρωποί της τηρούν σιγήν ιχθύος, ωστόσο αναμένονται με απόλυτο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα από την έρευνά της.

Στο στόχαστρο και τα σούπερ μάρκετ

Από την άλλη, μία ακόμα εξέλιξη των τελευταίων ημερών, αυτή της σύστασης της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, φαίνεται ότι έχει θέσει σε εγρήγορση και σε αυτή την περίπτωση τους μηχανισμούς της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις τιμές στα προϊόντα είναι πολλές το τελευταίο διάστημα λόγω των ανατιμήσεων και του αυξημένου πληθωρισμού και ιδίως τώρα που πέφτει ο πληθωρισμός και επομένως θα έπρεπε να υπάρχει μία εξομάλυνση και των τιμών στα ράφια, φαίνεται ότι προβληματίζει τους ειδικούς της ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής. Μαθαίνω επίσης ότι έχουν αρχίζει να γίνονται ορισμένα διερευνητικά τηλεφωνήματα από εδώ και από εκεί σχετικά με το θέμα. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει παρέμβαση σχετικά με τη σύσταση του συγκεκριμένου θεσμικού φορέα, ωστόσο και το πρότερο παρελθόν του προηγούμενου φορέα, ονόματι ΣΕΣΜΕ, όπου είχε καταδικαστεί για φαινόμενα παράβασης του ανταγωνισμού, φαίνεται ότι μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία φαίνεται να φυλάει τα ρούχα της για να έχει τα μισά.

Η κόντρα Δεληκανάκη με τους πρώην συνεταίρους του

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια φαίνεται να εξελίσσεται η κόντρα του Γιάννη Δεληκανάκη, πρώην μετόχου της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, Bluehouse, και των πρώην συμμετόχων του στη συγκεκριμένη εταιρεία, τον πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Πιζάντε και τον Χαράλαμπο Πανδή. Πληροφορούμαι ότι ο ίδιος ο Δεληκανάκης διαχειρίζεται προσωπικά το θέμα της επικοινωνίας και των τοποθετήσεων στον Τύπο. Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Δεληκανάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση κατά την οποία όταν ο ίδιος ξύπνησε από κώμα 20 ημερών τον Απρίλιο του 2020, και ανακάλυψε ότι είχαν παγώσει οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και ο ίδιος είχε βρεθεί εκτός του private equityfund, το οποίο είχε συνιδρύσει. Ο Δεληκανάκης με βάση πρόσφατα έγγραφα και δημοσιεύματα του πρακτορείου Bloomberg φαίρεται να έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της Bluehouse για απιστία και εταιρική απάτη. Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί δικηγορικά γραφεία και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές για μία υπόθεση που αφορά στην τύχη και την εξέλιξη της εταιρείας, κόντρα στις αρχικά υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει προς τους επενδυτές της.

Τα πρώτα «δοκιμαστικά» στον Πύργο Πειραιά

Καθώς η Dimand προχωράει το έργο ανάπλασης στον Πύργο του Πειραιά, ήδη ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες δοκιμαστικές επισκέψεις εκεί, συνοδεία και δημοσιογράφων με στόχο να προβληθεί και να παρουσιαστεί η μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου. Η εταιρεία επιδιώκει με κάθε τρόπο να παρουσιάσει προς τα έξω το εμβληματικό έργο και τη σημασία που αυτό έχει για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο λόγω των συνθηκών στην αγορά έχει καθυστερήσει ως προς το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Και εδώ που τα λέμε αποτελεί ίσως το εμβληματικότερο από τα έργα και επενδύσεις που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα.

Νέα βαπόρια για τον Λασκαρίδη

Παραγγελία για την προμήθεια τεσσάρων πλοίων kamsarmax bulk carriers για τη μεταφορά ξηρού φορτίου υπέγραψε η Laskaridis Maritime, του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη. Το συμβόλαιο που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της Hengli shipbuilding (Dalian) Co. Ltd., θυγατρικής της Hengli και του Έλληνα πλοιοκτήτη, υποδηλώνει ότι η πρώτη θα συνεχίσει να επεκτείνει την κατασκευή πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, διευρύνοντας την αναγνώριση που έχει πετύχει από πλοιοκτήτες ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται ότι θα αυξήσει περαιτέρω τη δημοτικότητα της Hengli και μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητών.