Σας έχω αναφέρει και παλαιότερα για τον επικοινωνιακό σύμβουλο εξ ΗΠΑ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ε, λοιπόν, ο Σταν Γκρίνμπεργκ «κόβει και ράβει» μου είπαν και ακόμα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, πολλοί στοιχηματίζουν, εάν θα πέσει μέσα στις προβλέψεις του. Ο ίδιος επιμένει στις συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου, ότι η ΝΔ θα είναι αρκετά πάνω από το 33% – λέει ακόμα και για 36% – και εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα έχει τρία μπροστά το ποσοστό του. Άρα, βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 30% και αυτό ο 78χρονος Γκρίνμπεργκ, το είπε προχθές, όπως μου ανέφερε η καλή πηγή μου, στον πρωινό καφέ που συμμετέχει κανονικά και με τη… βούλα.

Η χαλάρωση Μητσοτάκη

«Όταν θέλω -θα με κράξει η κόρη μου τώρα, αν με βλέπει κάπου-, όταν θέλω να χαλαρώσω πραγματικά, ξέρεις τι βλέπω; “Emily in Paris”. Η απόλυτη χαλάρωση. Το βλέπω με τη γυναίκα μου. Με διασκεδάζει πάρα πολύ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε σειρά του Netflix που έσπευσε να απαντήσει για την σειρά που έχει καταγράψει μεγάλη επιτυχία στα νεανικά κοινά: «Όλοι χαλαρώνουν με Emily in Paris. Δεν είναι guilt, είναι pleasure». Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μόλις το είπε άρχισαν διάφοροι της ΝΔ να ψάχνουν στο Netflix τη σειρά να την δουν ώστε να ξέρουν τι να πουν. Πάντως για την ιστορία η συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου πήγε καλά και στα νεανικά κοινά έπιασε κοντά στο 18%, όταν απέναντι ο Αλέξης Τσίπρας στους Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη μετά βίας έπιασε το 10%. Και λογικό, όταν ούτε οι Συριζαίοι δεν τον είδαν που τον είχαν κράξει πριν λίγο καιρό.

Το Zάππειο του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες την διακαναλική συνέντευξη στους δημοσιογράφους σε έναν γνώριμο χώρο για πολλούς, αυτόν του Ζαππείου Μεγάρου. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδωσε απαντήσεις στα βασικά θέματα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Πάντως δεν έφθασε ώρα ΠΑΣΟΚ, αλλά κυριολεκτικά ήταν Εγγλέζος και μπήκε στο Ζάππειο μόλις δυο λεπτά πριν από τις δυο για να ξεκινήσει ακριβώς στην ώρα της η συνέντευξη. Μόνο που το τράβηξε αρκετά στην διάρκειά της. Και ενώ ο προκαθορισμένος χρόνος ήταν 45 λεπτά, όπως και των υπολοίπων κομμάτων, του Αλέξη Τσίπρα διήρκεσε 65 λεπτά. Αμέσως μετά έφυγε «σφαίρα» για το αεροδρόμιο, καθώς το απόγευμα είχε την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

Η επικοινωνιακή ομάδα

Στο Ζάππειο Μέγαρο ήταν σχεδόν όλη η επικοινωνιακή ομάδα που τον συνόδευε και συνομιλούσε με τους δημοσιογράφους πριν και μετά τη συνέντευξη. Εκεί και η εκπρόσωπος τύπου Πόπη Τσαπανίδου που είχε την ευκαιρία να χαιρετηθεί με δημοσιογράφους και να δώσει το στίγμα της συνέντευξης κατά την σύντομη συζήτηση που είχε με μερικούς από τους πολιτικούς συντάκτες. Επίσης, εκεί ήταν ο πολύπειρος Μπάμπης Παπαδάκης, η Γιάννα Παπαδάκου που έχει την ευθύνη του γραφείου τύπου της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Κυριάκος Αργυρόπουλος, η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης η, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κ.α.

Η σκιά του Τσίπρα

Ο βασικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ο άνθρωπος «σκιά» του ήταν εκεί στο Ζάππειο και μάλιστα είχε την ευκαιρία να κάνει και επιλεγμένες επαφές με ανθρώπους των ΜΜΕ. Η αναφορά για τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου που έδειξε στο Ζάππειο συγκεκριμένες προτιμήσεις σε πολιτικούς συντάκτες με τους οποίους προφανώς και έχει καλές επαφές και ανοικτή γραμμή. Πάντως, πέρα από την αναφορά για τον Μιχ. Καλογήρου που έχει τοποθετηθεί στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και θα είναι στην επόμενη Βουλή, αυτό που έχει βαρύνουσα πολιτική αξία είναι ό,τι αποτελεί τον κεντρικό παράγοντα στο σημερινό προεδρικό σύστημα.

Οι «πλάτες» Σαμαρά και Μεϊμαράκη

Σε αυτό το κλίμα και επειδή σας είπα προηγουμένως για τις συγκεντρώσεις της ΝΔ, τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα έχουμε βασικές ομιλίες κεντρικών στελεχών του κόμματος. Η πρώτη μεγάλη θα γίνει σήμερα στην Καλαμάτα, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα σε οπαδούς και ψηφοφόρους της ΝΔ. Το ίδιο θα κάνει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αύριο στην Πάτρα, θέλοντας να τονώσει το κομματικό ακροατήριο λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η παρέμβαση Σημίτη

Τη δική του συγκέντρωση έχει απόψε στο Θησείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι οι προσπάθειες που γίνονται να υπάρξει -και μάλλον θα γίνει- παρέμβαση υπέρ του κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αντίστοιχη δήλωση αναμένεται να κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες δίνει μάχη να κρατηθεί κοντά στο διψήφιο. Μάλιστα, όπως μου λένε πάει καλά στην περιφέρεια, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και όσο αυξάνεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και πολώνεται το κλίμα, συμπιέζεται και το ίδιο.

Ο Μητσοτάκης στον «Πύργο»

Επίσκεψη στον Πύργο του Πειραιά πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του έργου. Αυτή τη στιγμή η Dimand έχει ήδη εξασφαλίσει το 67% των προσδοκώμενων εσόδων της τον Πύργο του Πειραιά. Η εταιρεία συμμετέχει επενδυτικά μαζί με την Prodea και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Aνασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Η Dimand έχει ήδη προμισθώσει το 65% των διαθέσιμων επιφανειών του Πύργου Πειραιά, δηλαδή 10 ορόφους στο κτίριο. Η αποπεράτωση του έργου αναμένεται ότι θα γίνει την άνοιξη του 2024, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία με τα υψηλά κόστη κατασκευής και υλικών που προέκυψαν από τον πόλεμο, έθεσε υπό αναθεώρηση τον αρχικό σχεδιασμό που έλεγε ότι το έργο θα παραδοθεί φέτος έως το τέλος της χρονιάς.

Ξεκινάει το «σκάψιμο» ο μετροπόντικας

Μαθαίνω από ανθρώπους κοντά στην Αττικό Μετρό Α.Ε. ότι το έργο εκσκαφής για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, μετράει πλέον μέρες για να ξεκινήσει ο μετροπόντικας να σκάβει στα έγκατα της γης. Ήδη ο μετροπόντικας έχει συναρμολογηθεί και έχει τοποθετηθεί στην αρχή της σήραγγας όπου αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες τεχνικές δοκιμές. Το χρονοδιάγραμμα για το έργο που θα συνδέσει το Γουδί με το Άλσος Βεΐκου, ορίζει πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου 8 χρόνια από σήμερα.

Aegean: Έτοιμη για άλμα πάνω από το ‘19

Νέο «άλμα» ετοιμάζει η Aegean σε οικονομικές επιδόσεις το 2023, καθώς όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει και το 2019, που αποτέλεσε έτος αναφοράς και ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ήδη ο κύκλος εργασιών της Aegean το α’ τρίμηνο του 2023, ήταν 229,1 εκατομμύρια ευρώ, όντας υψηλότερος κατά 90% σε σχέση με το 2022 και 33% υψηλότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Το EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 19,3 εκατ. ευρώ από ζημίες 16,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι προβλέψεις τόσο της Aegean, όσο και των ανθρώπων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δείχνουν ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς θα μιλάμε για νέο ρεκόρ.

Το «τραπέζι» του Άδωνι

Τραπέζι στους δημοσιογράφους του επιχειρηματικού ρεπορτάζ αλλά και σε εκείνους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Ανάπτυξης, παραθέτει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Θα κάνει όπως μαθαίνω έναν απολογισμό της πορείας του στο υπουργείο, δεσμευόμενος ταυτόχρονα για τα επόμενα βήματα που σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των όσων θα αναφερθεί πληροφορούμαι ότι θα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και τις επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί βασικό συστατικό στην προεκλογική του ατζέντα.

Η άφιξη των Ισπανών στο Μαρκόπουλο

Βήμα εισόδου στην Ελλάδα κάνει η ισπανική εταιρεία παραγωγής και διάθεσης σιδηροδρομικών οχημάτων και λεωφορείων. Ο λόγος για την Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles. Η ισπανική εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και κατασκευάζει σιδηροδρομικά οχήματα και εξοπλισμό και λεωφορεία μέσω της θυγατρικής της Solaris Bus & Coach. Η έδρα της βρίσκεται στο Beasain, στην αυτόνομη κοινότητα των Βάσκων, στην Ισπανία. Με πληροφορούν μάλιστα, ότι δεν έχει παρά λίγες ώρες που δημιούργησε θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα. Το όνομα αυτής, CAF Greece και η έδρα της βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η άφιξή της μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει την αναβάθμιση των συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού της ΣΤΑ.ΣΥ. Για να έχετε στο μυαλό σας και για τα μεγέθη, στα οποία αναφερόμαστε, ο τζίρος της CAF το 2021 ήταν 2,94 δισεκατομμύρια ευρώ.