Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στην κρατική λειτουργία, ενώ τόνισε πως «αυτή τη φορά δεν θα είναι… εισβολή στο Μαξίμου».

«Έχουμε μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία των προβλημάτων. Κυβερνήσαμε στις δυσκολότερες συνθήκες μετά τη Μεταπολίτευση και τα καταφέραμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, για την οποία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση:

«Να δώσει την ευθύνη στον σταθμάρχη λες και δεν ήταν κομματικό ρουσφέτι, λες και δεν διορίστηκε παράνομα με τη νομιμοποίηση εκ των υστέρων από τον υπουργό των Τεμπών, τον κύριο Καραμανλή. Το ζήτημα είναι πως πάμε από εδώ και πέρα πως θα γίνουμε ουσιαστικά Ευρώπη από εδώ και πέρα», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ο πολίτης αισθάνεται ως εχθρό το κράτος και οφείλεται στον τρόπο που χτίστηκε με πελατειακές σχέσεις, με κομματικό ρουσφέτι. Δεν θέλω να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω, κυβέρνησα 4,5 χρόνια».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αξιολόγηση τω δημοσίων υπαλλήλων: «Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνει σε άλλο πλαίσιο και με σοβαρό τρόπο… Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε… Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια».

Η Δημόσια Παιδεία και το «ελληνικό Χάρβαρντ»

Αναφερόμενος για την κατάργηση της ελάχιστης βάσεις εισαγωγής στη Δημόσια Παιδεία ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως: «Οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και δεν είναι δίκαιο να μένουν 20.000 φοιτητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε να μαραζώνουν τμήματα της περιφέρειας», είπε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες».

Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ, είμαστε σε άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, μην συγκρίνουμε τα ανόμοια. Αν έρθουν αντίστοιχα Χάρβαρντ να το συζητήσω. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΙΕΚ… φούφουτος και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου, ιδίως σε μια χώρα που στο όνομα του σπασίματος των μονοπωλίων που συμφέρει κάποιους νεοφιλελεύθερους που θέλουν την Παιδεία πεδίο ακραίας κερδοσκοπίας».

Η απλή αναλογική και ο Βαρουφάκης

«Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία για την απλή αναλογική το 2016 όταν δεν μπορέσαμε να πάμε σε συγκλίσεις με εσάς (αναφέρεται στο κόμμα Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη) και τη Φώφη Γεννηματά ώστε να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σύστημα, με σταθερές πολυκομματικές κυβερνήσεις όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης», δήλωσε.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης», τόνισε αργότερα, «έκανε πολύ μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη… Θέλω μία κυβέρνηση σταθερή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε μία σταθερή προγραμματική βάση. Είναι φανερό ότι λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποδεχτεί ότι μόνη λύση είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

«Ο Καμμένος το 2015 ήταν αναγκαίο κακό. Η περίοδος της ρήξης με τον Καμμένο ήρθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών… Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας.