Ενδιαφέροντα ευρήματα βγάζουν οι λεγόμενες «κυλιόμενες» και εν πολλοίς μυστικές δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες και είναι σε γνώση των επιτελείων των κομμάτων. Δε θα μείνω στα όσα βλέπετε και διαβάζετε από τις έρευνες που παρουσιάζονται και αναλύονται, αλλά θα σας πάω λίγο στα ενδότερα των κομμάτων εξουσίας, όπου έχουν πολλά και αξιοσημείωτα στοιχεία. Πλην των γνωστών «βασικών» αποτελεσμάτων, όπως η πρόθεση ψήφου, που όλοι βλέπουμε να υπάρχει μια διαφορά που ξεκινάει από 4% περίπου υπέρ της ΝΔ και μεγαλώνει σε άλλες μετρήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στέκονται στα όσα μου είπαν για το πώς τοποθετούνται δυο εβδομάδες προ των εκλογών συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.

Η αποστασιοποίηση της νεολαίας

Οι νέες ηλικίες: πρόκειται για το κρίσιμο target group των ηλικιών 17 έως 34, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Το 2015, στην πρώτη φάση της περιόδου Τσίπρα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διπλάσια από της ΝΔ και συγκεκριμένα 40% έναντι μόλις 18%. Η ΝΔ ήδη ως αντιπολίτευση δούλεψε πολύ στο κομμάτι αυτό, τόσο επί της ουσίας όσο και επικοινωνιακά για να υπάρξει μεγαλύτερο πέρασμα στις μικρές ηλικίες και τότε σε συνδυασμό με τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να μικρύνει τη διαφορά μέχρι τις εκλογές. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019, στην κρίσιμη αυτή ηλικιακή ομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 36,8% και η Ν.Δ. 30,6%.

Οι δύο βασικοί άξονες

Πλέον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται και τα δυο κόμματα έχουν πρόβλημα στις νέες ηλικίες με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει πως θα κινηθεί επικοινωνιακά αυτές τις 12-13 μέχρι να σταματήσει η προεκλογική εκστρατεία. Γι’ αυτό και θα εστιάσουν, όπως μου είπαν, σε δύο βασικούς άξονες: Στις νέες θέσεις εργασίας, που είναι το πιο βασικό πρόβλημα των νέων και στο οποίο αναφέρεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το άλλο στοιχείο είναι ότι όλες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί για αυτές τις ηλικίες δείχνουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά έναντι των μεγαλύτερων γενεών. Πχ τους ενδιαφέρουν θέματα που στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν λένε και τίποτα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα ενός ομόφυλου ζευγαριού στον γάμο. Το κρίσιμο όμως ερώτημα που αφορά τα δυο βασικά κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως άλλοτε κόμμα που είχε τις τύχες της χώρας στα χέρια του, είναι τι θα κάνει η νεολαία. Δημοσκόποι μου έλεγαν ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα ψηφίσουν, είναι πολιτικοποιημένοι, αλλά αποστασιοποιημένοι από την κυρίαρχη πολιτική τάξη της χώρας.

Με φόντο τους ανέργους

Όλα τα κόμματα έχουν στοιχεία από τις μετρήσεις για την εκλογική συμπεριφορά των ανέργων, μια ακόμη κατηγορία που έχει παράλληλη πορεία με τις νέες ηλικίες, καθώς εκεί εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Είναι ένα ειδικό ακροατήριο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019 είχε απήχηση μεγάλη με αποτέλεσμα να προηγείται με 13 μονάδες έναντι της ΝΔ και συγκεκριμένα 42,1% έναντι 29%. Η ανεργία έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει και η εικόνα και τα ποσοστά στη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων.

Η ψήφος της αγοράς και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Κρίσιμο στοιχείο στις εκλογές είναι και η στάση των ελευθέρων επαγγελματιών. Η ΝΔ στις εκλογές του 2019 κέρδισε με 20 μονάδες διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Παραμένει πρώτη η Νέα Δημοκρατία αλλά με μικρότερη διαφορά. Στους δημοσίους υπαλλήλους υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να θυμίσω ότι πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε αύξηση 10% στους μισθούς τους. Στις κάλπες του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε αλλά με μικρή διαφορά. Εδώ οι απόψεις διίστανται για το ποιος θα έχει την υπεροχή.

Τα χρίσματα του Κυριάκου και ο Αβραμόπουλος

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες του και όπως έμαθα δίνει και χρίσματα επί της ουσίας. Χθες από την Ηλεία έδωσε το χρίσμα, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, κίνηση που ενόχλησε έμαθα τον πρώην βουλευτή Κώστα Τζαβάρα που δεν κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής, αλλά ήθελε και θέλει ακόμα μου λένε, να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια. Εκτός εάν πάει στο Δήμο και αυτό θα φανεί. Πάντως όπως είδα αν και είπε ότι στην Ηλεία έχει η ΝΔ εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά ιδιαίτερη στον Δημήτρη Αβραμόπουλο που εξορίστηκε για να πάει στην Ηλεία, αφού στην Α’ Αθηνών δε χωρούσε βάσει σχεδιασμού.

Ο Βελουχιώτης και ο Τσίπρας και η απογοήτευση στην Άρτα

Τις περιοδείες του συνεχίζει και ο Αλέξης Τσίπρας και την προσεχή Δευτέρα έμαθα θα είναι στην Λαμία και μάλιστα θα μιλήσει μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη. Η επίσκεψη αυτή ίσως του ανεβάσει το ηθικό γιατί στην Άρτα, τόπο καταγωγής του, η σύναξη όπου απηύθυνε χαιρετισμό, η εικόνα δεν ήταν ικανοποιητική. Θα έλεγα απογοητευτική, αν και ο Τσίπρας είπε πολλά θετικά για την Άρτα «που δείχνει τον δρόμο και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι νομοί το βράδυ των εκλογών». Προφανώς υπήρξε οργανωτικό ζήτημα σοβαρό και η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική λόγω της εντοπιότητας του πρώην πρωθυπουργού.

Η συμπατριώτισσα του Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά εγώ που πήγα στην εκδήλωση εστίασα στη συζήτηση που είχε μετά. Τι είδα; Με ενδιαφέρον το μήνυμα που έστειλε η Μαρίνα Αυγουστάκη μαθήτρια από το Ρέθυμνο Κρήτης που πάσχει από σπαστική τετραπληγία στα πάνω – κάτω άκρα «Φέτος θα ψηφίσω για πρώτη φορά. Εξηγήστε μου, αν μπορείτε, έστω έναν λόγο για να σας δώσω ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν το ερώτημα που υπέβαλε γραπτώς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μια πολύ ωραία ερώτηση που είναι σαφές ότι και να απαντηθεί, εάν δε γίνουν κινήσεις από τις κυβερνήσεις, θα μείνουμε στα λόγια. Τι άλλο έμαθα; Η κοπέλα αυτή με αυτό το πολύ γλυκό μήνυμα, έχει στείλει ένα αντίστοιχο μήνυμα και στα υπόλοιπα κόμματα. Απάντηση θα δοθεί; Να μια ερώτηση για το ντιμπέιτ! Θα είναι που θα είναι σούπα…

Δύσκολα μονοπάτια για τη Φάρμα Μπράλου

Μαθαίνω ότι το γνωστό εστιατόριο και κρεοπωλείο «Φάρμα Μπράλου» αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και μάλιστα άνθρωποι στην αγοράς μου λένε ότι υφίστανται ζητήματα ασυνέπειας της εταιρείας προς τους προμηθευτές της. Το εστιατόριο που κάποτε είχε ανοίξει μαγαζί στο πρώην Yoleni’s, μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην οδό Μηλιώνη και πάλι στο Κολωνάκι για να κρατήσει σήμερα το σουβλατζίδικο και όχι το εστιατόριο πλέον που επίσης βρίσκεται στην οδό Μηλιώνη, φαίνεται ότι δε διάγει την καλύτερη περίοδο της διαδρομής του. Θα σας θυμίσω ότι ο ιδιοκτήτης του Δάμης Πειθής έκανε ένα σημαντικό άλμα στην αγορά της εστίασης, παρουσιάζοντας το concept των κρεάτων από ελληνικό κρέας, και «πουλώντας» τη «Φάρμα Μπράλου», από την οποία υποστήριζε ότι προέρχονταν τα κρέατα που πουλούσε στα καταστήματά του. Κάποια στιγμή άνοιξε εστιατόριο και στη Βάρη, το οποίο όμως δεν είχε τύχη καθότι έχει διακόψει τη λειτουργία του. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε και η πανδημία, η οποία σε συνδυασμό με τα ανοίγματα που έκανε ο ιδιοκτήτης του, φαίνεται ότι έκαμψαν τις αντιστάσεις της επιχείρησης. Πρόσφατα μάλιστα, κατέβηκε και το ηλεκτρονικό κατάστημα της Φάρμας, η οποία διατηρεί και κρεοπωλείο, ενώ συχνά εμφανίζονται ελλείψεις σε βασικά προϊόντα της.

Η πολεμική του Μπίκα προς τη Δέλτα

Ο Γιώργος Μπίκας είναι επιχειρηματίας και πρόεδρος στο επιμελητήριο Ημαθίας. Μαθαίνω ότι παρά τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τη Δέλτα για να αγοράσει το εργοστάσιο παραγωγής κουτιού από λευκοσίδηρο στο Πλατύ Ημαθίας, η συμφωνία αυτή «χάλασε». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ίδιος ενώ είχε δώσει προκαταβολή 500.000 ευρώ και υπέγραψε προσύμφωνο αγοράς, το ποσό αυτό φέρεται να κατέληξε στη Δέλτα και όχι στην Alpha Bank, η οποία είχε δικαίωμα επί ενεχύρου για το συγκεκριμένο εργοστάσιο που έφτιαχνε κάποτε το Γάλα Βλάχας εβαπορέ. Ο Μπίκας λέγεται μάλιστα ότι είναι αποφασισμένος να «τραβήξει» το θέμα και δικαστικά. Ωστόσο η Δέλτα ακούγεται ότι μάλλον θα φανεί πιο διαλλακτική προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα.

Η Αίγλη Ζαππείου και το μεγάλο project του Mr Γρηγόρη

Ο Βλάσης Γεωργάτος, ιδιοκτήτης του «Γρηγόρη», ετοιμάζει το νέο του εγχείρημα. Έχει μισθώσει την «Αίγλη» του Ζαππείου και σχεδιάζει να την ανακαινίσει ριζικά. Το ιστορικό μαγαζί θα αλλάξει όψη όπως πληροφορούμε με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον όμως, ο Γρηγόρης θα ανοίξει αρκετά καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα, μεγαλώνοντας έτσι το δίκτυό του. Μάλιστα, το πλάνο επενδύσεων για φέτος προβλέπει 30 νέα καταστήματα στην Ελλάδα καθώς και στις χώρες του εξωτερικού που έχει ήδη παρουσία, δηλαδή σε Ρουμανία, Κύπρο και Γερμανία. Θα σας θυμίσω ότι παλαιότερα, η εταιρεία Γρηγόρης είχε ανοίξει ακόμα και κατάστημα στις Μπαχάμες.

Kυριακόπουλος: Μετά τα ναυτιλιακά και στα ακίνητα

Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας DeepSea Technologies που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας με τη συμμετοχή της τεχνητής νοημοσύνης, που συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμων στα πλοία, μπαίνει όπως με πληροφορούν και στα ακίνητα με εταιρεία που συνέστησε. Στο παιχνίδι της νεοσύστατης εταιρείας πληροφορούμαι ότι μπαίνει και η ολλανδική εταιρεία συμμετοχών, Cemax Holdings. Να σας θυμίσω απλά ότι στην DeepSea Technologies συμμετέχει και ο Ρομπέρτο Κούστας, γιος του εφοπλιστή, Γιάννη Κούστα, επικεφαλής της Danaos Corp, μίας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στην πρεσβεία του Ισραήλ για τα μάτια της Intracom Defence

Η υπόθεση εξαγοράς της Intracom Defence με ειδίκευση στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων στην Israel Aerospace Industries φέρνει τους Ισραηλινούς στην Ελλάδα. Και μάλιστα σε μία βραδιά γεμάτη επισημότητα, όπου θα παραστούν υψηλοί προσκεκλημένοι. Το πού, δεν χρειάζεται μάλλον να σας το πω, γιατί ίσως το μαντεύετε. Τόπος συνάντησης θα είναι αυτή τη φορά η πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό. Θα μάθω περισσότερα και θα επανέλθω.

Μεγάλη επένδυση στην ιστορική «Αίγλη» Ζαππείου