Η επιλογή της Δυτικής Αθήνας ως εκλογική περιφέρεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εκλογές του 2019, δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες στους κατοίκους για την επίλυση των χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων τους. Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Η Δυτική Αθήνα αποτελεί μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Η χωροθέτηση των δυο βασικών διυλιστηρίων της χώρας, η βιομηχανική ζώνη καθώς και η λειτουργία του ΧΥΤΑ, αποτελούν ισχυρές πηγές ρύπανσης οι οποίες υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Αντίθετα με τις εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κυβέρνηση υπέγραψε την περιβαλλοντική αδειοδότηση επέκτασης του ΧΥΤΑ και πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Σκαραμαγκά σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου.

Στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Αθήνας προστίθονται η έλλειψη βασικών υποδομών (ανεπαρκές για την κάλυψη του πληθυσμού οδικό δίκτυο, κακοσυντηρημένοι δρόμοι χωρίς σηματοδότηση) και η έλλειψη πρωτοβάθμιων δομών υγείας. Σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή υπάρχει μόνο ένα δημόσιο νοσοκομείο το οποίο ασφυκτιά από κόσμο, με αποτέλεσμα η αναμονή κατά τις εφημερίες να υπερβαίνει τις 20 ώρες. Οι δομές ΠΦΥ έχουν υποστελεχωθεί και σχεδόν διαλυθεί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το πολυδιαφημισμένο έργο του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα το οποίο θα συνέβαλε στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, δεν προχωρά. Η υπογειοποίηση του δικτύου υψηλών τάσεων της ΔΕΗ σε περιοχές όπως της Αγίας Βαρβάρας και του Αιγάλεω αλλά και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο, στην Αγία Βαρβάρα, είναι διαχρονικά αιτήματα που παραμένουν στα αζήτητα. Το πάγιο αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου για παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου για την ανάπτυξη αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων εκκρεμεί ακόμη. Η μελέτη καθορισμού των ρεμάτων στη Δυτική Αθήνα καθυστερεί αδικαιολόγητα, με συνέπεια να καθυστερούν και τα σχέδια επέκτασης πόλης, όπως εκείνα του Καματερού. Το πάρκο Τρίτση, μια όαση για την περιοχή, δεν βρήκε ακόμη το δρόμο της πλήρους αξιοποίησής του.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Περιστέρι και η Πετρούπολη, δυο από τις περιοχές του Ποικίλου ‘Όρους, βρίσκονται σε μια συνεχή αναστάτωση λόγω της πολύχρονης δικαστικής αντιδικίας με τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαμίας, η οποία διεκδικεί 7.500 στρέμματα όπου έχουν ήδη ανεγερθεί κατοικίες, πλατείες και άλλες κοινωφελείς υποδομές. Το 2016, όταν η υπόθεση πήρε τη νομική οδό, ως Υπουργός Εσωτερικών, υλοποίησα την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των δήμων και των κατοίκων, αποστέλλοντας οδηγίες σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία ώστε σε συνεργασία με τους Δημάρχους Περιστερίου και Πετρουπόλεως να υπερασπιστούν τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών. Για την ξεκάθαρη αυτή στάση μου υπέρ των κατοίκων της περιοχής, δέχθηκα τις ευχαριστίες από τους Δημάρχους, όπως ο Ανδρέας Παχατουρίδης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν δημόσια αλλά και τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου η διοίκηση της Μονής (χαρακτηριστικό το από 12/10/2016 Δελτίο Τύπου)

Τέλος, ο τρόπος καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών επέφερε ζημίες στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας σε ό,τι αφορά στα χαρακτηρισμένα για πράσινο οικόπεδα αλλά και στους δημότες, των οποίων η αγοραστική δύναμη επιβαρύνεται τραγικά, στην περίοδο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Οι πολιτικές που θα μπορέσουν να μειώσουν τις ανισότητες, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του λαού, να διεκδικήσουν βιώσιμες λύσεις και να φέρουν τη Δικαιοσύνη Παντού, είναι μόνο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας θα το αποδείξουν στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

  • Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην Υπουργός