Τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καθώς κλείνουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος 30 ημερών έντονου προεκλογικού αγώνα οδεύοντας προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Η πιθανότερη ημερομηνία να ανακοινωθεί είναι η 28η Απριλίου αφού θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές στις 22 του ίδιου μήνα με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κατάρτιση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα περιέχει και έντονους συμβολισμούς στο πλαίσιο του ανοίγματος και σε πρόσωπα από άλλους χώρους. 

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από όσα δήλωσε στην χθεσινή συνέντευξή του στα Παραπολιτικά τονίζοντας ότι θα περιλαµβάνει πολίτες καταξιωµένους µέσω της προσωπικής διαδροµής και της κοινωνικής προσφοράς τους, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρχει ενισχυµένη παρουσία γυναικών τόσο στο ψηφοδέλτιο, όσο και στις εκλόγιµες θέσεις,

Άλλωστε αποτελεί πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό το είχε δείξει και με την σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και στις εκλογές του 2019.

Τότε, είχε εκλέξει πέντε βουλευτές Επικρατείας τέσσερις άνδρες και μόνο μία γυναίκα. Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και η αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, ήταν τα 5 πρόσωπα και με την εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάτου την έδρα της κατέλαβε ο πρώτος επιλαχών Θόδωρος Σκυλακάκης

Το 2019 στις υπόλοιπες 6 θέσεις -στις λεγόμενες μη εκλόγιμες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να εκπέμψει και τη μείζονα σημασία που προσδίδει στην αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος Υγείας. Στην 7η θέση ήταν  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διακεκριμένη πνευμονολόγος κ. Μίνα Γκάγκα και στην 9η θέση ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του κέντρου Υγείας Αρεόπολης ο οποίος είχε ανακηρυχθεί καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019.

Στην 8η θέση ήταν η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τέλος, στην 10η και 11η θέση ήταν οι κυρίες Βασιλικής Λοΐζου και Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Η κ. Λοίζου, στέλεχος με επιτυχημένη πορεία στη Δημόσια Διοίκηση και η κ. Τριανταφυλλοπούλου, καταξιωμένη επαγγελματίας στον κλάδο του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2023 θα έχει διαφορετική σύνθεση και αυτό γιατί μεταξύ των 15 προσώπων που θα το στελεχώσουν έχει συζητηθεί έντονα το όνομα της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία ηγήθηκε του κινήματος #ΜeΤoo στην Ελλάδα.

Επίσης, σε εκλόγιμη θέση δεν αποκλείεται να δούμε την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία δεν θα αρνηθεί την τιμή καθώς από την στιγμή που ανέλαβε κυβερνητικό πόστο στηρίζει με κάθε τρόπο το κυβερνητικό έργο ενώ είναι παρούσα και σε πολλές περιοδείες του Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Από τους βέβαιους θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη κι αυτό γιατί εκτός από την προσφορά του στον τομέα αυτό θα είναι και ο υποψήφιος από την Ομογένεια καθώς  σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας τους τουλάχιστον έναν υποψήφιο από την Ομογένεια.

Ο υποψήφιος αυτός, θα εκπροσωπεί τους Έλληνες απόδημους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και φέτος για πρώτη φορά μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.