Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το 2022 είχε όλα τα συστατικά για ένα εντυπωσιακό κλείσιμο έτους. Την καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες να κινούνται στον ρυθμό ενός μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς και μάλιστα με ελληνικό άρωμα λόγω της εμπλοκής της Εύας Καϊλή, τους ηγέτες να μην μπορούν για ακόμα μια φορά να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στη βελγική πρωτεύουσα και το κυβερνών κόμμα να αιφνιδιάζεται από την απόφαση να ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού του, Μαρίας Σπυράκη.

Το λεγόμενο και Qatar gate ήταν το κυρίαρχο θέμα στους διαδρόμους του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το όνομα της Εύας Καϊλή ακούστηκε πολύ το περασμένο διήμερο βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όλα τα μεγάλα θέματα για τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν και τόσο μετρήσιμα για τους πολίτες της ΕΕ αλλά σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η 19η Δεκεμβρίου θα είναι η μέρα που οι υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση, καθώς όπως σημείωσε έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι χρειάστηκαν μήνες ολόκληροι για να καταλήξουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ σε μια αυτονόητη, όπως την χαρακτήρισε απόφαση να περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Συμφωνία ακόμα και για πλαφόν κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ομολόγους του μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι η συζήτηση για το θέμα της ενέργειας του θυμίζει την ταινία «Η μέρα της Μαρμότας».

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι πιθανόν η συμφωνία για την τιμή του να είναι ακόμα και κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και επίσης θα μπορούσε να περάσει η συμφωνία με ενισχυμένη πλειοψηφία αλλά οι 27 επιδιώκουν την ομοφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιρρήσεις της Γερμανίας φαίνεται να κάμπτονται και το Βερολίνο εμφανίζεται πιο θετικό.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης το περίγραμμα της τοποθέτησής του αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι θα μιλήσει για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν το 2023 αλλά και για το όραμά του για την επόμενη τετραετία.

Το κύρος της Ελλάδας δεν μπορεί να πληγεί από μια υπόθεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Qatar gate χαρακτηρίζοντάς το μια πολύ δυσάρεστη ιστορία αλλά απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της υπόθεσης σεβόμενος όπως είπε τη βελγική Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση. Χαρακτήρισε πολύ σοβαρές τις καταγγελίες και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πληγεί το κύρος της χώρας μας από μία τέτοια μεμονωμένη υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός δεν χαρίστηκε για ακόμα μια φορά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά η Νέα Δημοκρατία. «Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κα Καϊλή. Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να δεχθώ και αυτή την πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περίπου να χρεώνει την κα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές».

Δεν μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό ένας πρώην πρωθυπουργός

Καυτηρίασε επίσης τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Του υπενθύμισε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό ως τέως Πρωθυπουργός, όχι απλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, και πως δεν μπορεί να δυσφημεί τη χώρα και να θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση των υποκλοπών.

«Θεωρώ ότι είναι μια πρακτική η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος διατέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε πίστωση χρόνου για την υπόθεση Σπυράκη

Όσον αφορά στο αίτημα για άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη καθώς πρώην συνεργάτης της λάμβανε το επίδομα αλλοδαπής ενώ έλειπε από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου καθώς όπως σημείωσε είναι μία σοβαρή υπόθεση και δεν είχε πλήρη εικόνα. Είπε ότι θα ενημερωθεί και σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ξεκάθαρος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην απόφαση της Αιγύπτου να «ακυρώσει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο προκαλώντας την ενόχληση της Τουρκίας.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει μια συναντίληψη με την Αίγυπτο για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Θύμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν ήδη προχωρήσει σε μία μερική οριοθέτηση, η οποία είναι απολύτως συμβατή με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, εξ ου κι έχει αναγνωριστεί από όλους. Σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν.