Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής απειλή από την Τουρκία, καθώς εδώ και αρκετές εβδομάδες, και ιδίως μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, δεν περνάει μέρα που να μην υπάρχει τουλάχιστον μια δήλωση από την πολιτική ηγεσία της γείτονος κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Ανώτατοι αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θεωρούν ως το πλέον επίφοβο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Κι αυτό γιατί εκείνη την περίοδο αναμένεται ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εντολή εξόδου του τέταρτου τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκείνες τις ημέρες τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται σε επαυξημένη εγρήγορση, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις ακριτικές περιοχές όπου βρίσκονται μονάδες του Στρατού Ξηράς.

Συνεκπαίδευση Ενόπλων Δυνάμεων

Πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να μην κοπούν οι θερινές άδειες, σε όσους ένστολους της δικαιούνται, αλλά αυτές θα χορηγηθούν υπό την προϋπόθεση πως τόσο οι κατώτεροι όσο και οι ανώτεροι αξιωματικοί δεν θα απομακρυνθούν ιδιαίτερα από τις μονάδες τους. Η προφορική διαταγή θα είναι πως «παίρνετε άδεια, αλλά εάν χρειαστεί κάτι, θα είσαστε οπωσδήποτε πίσω μέσα σε 2 με 3 ώρες».

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα μπορούν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό ή πολύ μακριά από το στρατόπεδο. Ωστόσο εάν η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, δεν αποκλείεται και να κοπούν θερινές άδειες διακοπών. Εκείνες τις ημέρες επίσης, θεωρείται αυτονόητο πως στο Αιγαίο θα πλέουν πάνοπλα αρκετά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που θα παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις του τουρκικού στόλο, ενώ στην Αεροπορία θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα οι πιλότοι, που θα πρέπει να απογειώνουν εάν απαιτηθεί τα μαχητικά αεροσκάφη το πολύ εντός πέντε λεπτών από τη στιγμή που θα λάβουν το σχετικό σήμα.