Η Κοινότητα Αφγανών στην Ελλάδα, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και επανέλαβαν το αίτημα, να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο στη περιοχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα, στο αίτημα πρωτοστατεί η οικογένεια Φαγκίρι, που το πεντάχρονο παιδί της βρήκε τραγικό θάνατο τον Ιανουάριο του 2021 στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας από τις ρόδες ενός φορτηγού και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του Σχιστού. Οι γονείς ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του παιδιού τους, να μεταφερθεί η σορός του στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Θράκης, αλλά και να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική.

Μάλιστα, το «παρών» στη συνέντευξη τύπου έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, Νίκος Φίλης και Κώστας Ζαχαριάδης. Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «εργολαβικά συμφέροντα», εξαιτίας των οποίων δεν προχώρησε το αίτημα δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το νεκροταφείο αυτό», πρόσθεσε.

Επίσης, ο δικηγόρος της οικογένειας Φαγκίρι, Νίκος Παπαδάτος υπογράμμισε ότι «η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδας έχει σταθεί υπέρ της δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου, αλλά έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία» και ζήτησε να υπάρξει η πολιτική απόφαση με την οποία θα απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ακόμη, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, επισήμανε ότι επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Αθηναίων και ζήτησε το θέμα της δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό να μπει στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.