Να διατηρηθεί το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στα πρόσωπα που απασχολούνται με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας. Όπως τονίζουν, «με τις διατάξεις του αρ.27 του ν.4618/2019 (ΦΕΚ Α’ 89/10.6.2019) ορίζεται ότι τα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης οποιασδήποτε βαθμίδας, υπαγόμενα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τη νομοθεσία του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζονται κατά τον ισχύοντα Κανονισμό́ Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών της ημερήσιας απασχόλησής τους. Ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισής τους υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις, ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης που πραγματοποιούν σε ημερήσια βάση.

Με την αριθ. 2/14511/0004/12.03.2018 (ΑΔΑ 728ΖΗ-Μ3Ξ) κοινή Υπουργική απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις αριθ. 2/56353/0004/22.11.2018 (ΑΔΑ: 63ΓΑΗ-ΑΞ0) και 35114 ΕΞ 2020/1.4.2020 (ΦΕΚ 323, Υ.Ο.Δ.Δ) όμοιες, συγκροτήθηκε η Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών που συνδυάζουν την αρμοδιότητα των υπηρεσιών που εκπροσωπούν και το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, δημόσιας υγείας, μισθολογικής πολιτικής, ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπου του ανεξάρτητου και εξειδικευμένου επιστημονικού φορέα Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.). Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις αναφερόμενες διατάξεις, το έργο της Επιτροπής αποτελείτο από τρία παραδοτέα με ολοκλήρωση σε δύο χρονικές φάσεις και όφειλε να λάβει τη μορφή μιας προκαταρκτικής και μιας τελικής γνωμοδότησης.

Στη γνωμοδότηση αυτή, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «κατά την εκτέλεση του έργου της η Επιτροπή αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς».

Αξίζει, ενδεικτικά, να παραθέσουμε δύο από αυτούς:

  • «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν τη νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του Δημόσιου Τομέα»
  • «Το πολυάριθμο των ειδικοτήτων και κλάδων που απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα, την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των εργασιών, καθώς και τον λανθασμένο τρόπο αποτύπωσης των ειδικοτήτων και των κλάδων των εργαζομένων στα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου».

Στη γνωμοδότηση αυτή προβλέπεται η περικοπή του επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών μεταξύ άλλων και από τα άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, και επειδή στις συνθήκες διετούς πανδημίας που ζούμε αναδείχθηκε ακόμα πιο εμφατικά ο καθοριστικός και αναντικατάστατος ρόλος των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: «Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να μην περικοπεί το επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης;»